Antena 3 CNN Externe "Cred că suferim cu toții de o formă a acestei boli!" | Un oficial de la Kiev explică de ce ucrainenii se comportă "agresiv și obsesiv"

"Cred că suferim cu toții de o formă a acestei boli!" | Un oficial de la Kiev explică de ce ucrainenii se comportă "agresiv și obsesiv"

Un oficial de rang înalt de la Kiev a abordat, într-un mesaj public, problema felului în care ucrainenii, atacați de Rusia în urmă cu aproape 18 luni, sunt percepuți de aliați și de restul lumii.

"Cred că suferim cu toții de o formă a acestei boli!" | Un oficial de la Kiev explică de ce ucrainenii se comportă "agresiv și obsesiv"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Aug 2023   •   20:46

Anton Gherșcenko, un consilier al ministrului de Interne de la Kiev, a recunoscut aparenta agresivitate și încrâncenare pe care destul de mulți dintre susținători le-o reproșează, neoficial, ucrainenilor.

Oficialul a invocat efectele PTSD (Sindromul de stres post-traumatic), o boală specifică celor implicați pentru mult timp în conflicte armate, și a estimat că toată societatea ucraineană suferă de pe urma efectelor acestei afecțiuni.

"Societatea ucraineană este zguduită de război. Oamenii sunt foarte obosiți. Cred că avem, cu toții, un fel de PTSD - nu doar apărătorii noștri, ci toți oamenii din Ucraina.

Citește și: "Râul și ramul" nu mai sunt prieteni cu ucraineanul. Londra a aflat de ce merge greu contraofensiva Kievului

Au fost peste 800 de atacuri cu rachete și alerte de raid aerian la Kiev, de când a început invazia pe scară largă. Deci, cei care nu au părăsit Kievul au îndurat acest număr masiv de amenințări la adresa vieții.

Trăim printre pierderi și moarte. Este îngrozitor. Este o sarcină inumană, foarte împovărătoare. Mintea și simțămintele noastre nu pot procesa complet această experiență. Așa că mintea noastră recurge la simplificări pentru a face față.

De aceea, putem părea sau ne putem comporta într-un mod agresiv, obsesiv, împărțind totul în alb și negru. Suntem adesea foarte categorici, gândim în termeni de etichete, simplificăm.

Și asta ne poate cauza multe probleme. 

Dar continuăm să trăim și să luptăm. Trebuie să supraviețuim. Și nu doar să supraviețuim, ci să trăim. Să nu pierdem sensul vieții", a scris Gherașcenko pe contul său X (Twitter).

Ce este și cum se manifestă PTSD

Conform surselor de specialitate, PTSD reprezintă răspunsul cronic al psihicului la un eveniment sau la o situație care pune individul față în față cu ideea de moarte, de pierdere a propriei vieți, chiar dacă amenințarea nu este directă.

Între simptomele PTSD se numără coșmarurile, anxietatea și imposibilitatea pacientului de a-și controla fluxul gândirii.

Manifestările PTSD îi afectează și pe cei din jur: aceștia devin ținta respingerii, agresivității, anxietății și furiei persoanei suferinde, care poate prezenta, adesea, comportamente distructive și autodistructive.

Foto: Clădire din Kiev, avariată în urma atacurilor rusești, 2 august 2023

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close