Antena 3 CNN Externe Ţânţarii care răspândesc febra tropicală au apărut în Europa

Ţânţarii care răspândesc febra tropicală au apărut în Europa

Ţânţarii care răspândesc febra tropicală au apărut în Europa
05 Dec 2007   •   13:08

Ţânţarii-tigru din Asia, cei care răspândesc virusul febrei tropicale au apărut şi în Europa, în Alpi. Potrivit specialiştilor, nu se ştie încă exact dacă în nordul munţilor Alpi au ajuns doar câţiva ţânţari sau populaţii întregi. Din cauza modificărilor de climă, ţânţarul-tigru (Aedes albopictus) venit din Asia, poate trăi şi în Europa. Această insectă a apărut prima dată în Elveţia, în anul 2003, în partea sudică a Alpilor. În septembrie anul acesta, mai multe sute de persoane din nordul Italiei s-au molipsit de febra tropicală în urma înţepăturii ţânţarilor-tigru.

Simptomele bolii apar de obicei după o săptămână de la înţepătură şi în cele mai dese cazuri apare febra. Aceasta ţine câteva zile şi poate reveni, într-un al doilea val. Febra creşte şi este însoţită de puternice dureri de cap, de frisoane şi de greaţă, dar în unele cazuri apar şi erupţii cu mâncărimi, dar şi dureri mari ale muşchilor.

În general, simptomele pot dura între 3 şi 6 zile şi dispar de la sine, dar persoanele în vârstă, nou născuţii şi femeile gravide nu scapă de febră săptămâni întregi. Au existat şi cazuri rare de deces în urma febrei tropicale.

În nordul Italiei, a început o campanie specială pentru distrugerea larvelor respectivelor ţânţari, în scopul prevenirii îmbolnăvirilor. Iar în sudul Franţei, autorităţile urmăresc cu atenţie tot mai mare răspândirea insectelor tropicale. Ţânţarii care răspândesc boala tropicală au ajuns şi în SUA, prin larvele lor aflate în apa adunată în adânciturile unor anvelope trimise la reciclare. Tot cu transporturi de anvelope de maşini, ţânţari-tigru au ajuns şi în Belgia şi în Italia.

La Roma, de pildă, au devenit cei mai răspândiţi ţânţari, care sunt în stare să se înmulţească şi într-o cantitate foarte mică de apă.
Specialişti din Ungaria susţin că ţânţarul-tigru se poate adapta foarte uşor la toate condiţiile locale, aşa că ar putea să apară şi în ţările din centrul, sudul şi estul Europei.

Rompres

×
Parteneri
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close