Antena 3 CNN Externe Teama de criza alimentară a dus la goana după pământ în Africa şi Asia

Teama de criza alimentară a dus la goana după pământ în Africa şi Asia

Teama de criza alimentară a dus la goana după pământ în Africa şi Asia
Sursa foto: ferma africa
30 Apr 2009   •   09:24

Preţurile mari la alimente au alimentat o adevărată febră a cumpărării de terenuri în state în curs de dezvoltare, în special în Africa, de către alte state sau investitori privaţi care vor să îşi asigure livrările pe viitor.
Institul Internaţional pentru Cercetare în Politici Alimentare a estimat că între 15 şi 20 milioane de hectare au fost vândure în ţările sărace din anul 2006, sau sunt în curs de vânzare către entităţi din străinătate.
Recesiunea globală ar putea încetini, dar nu va opri, fuga după pământ ca măsură de siguranţă, aprecia directorul general al institutului Joachim von Braun.
?Preţurile la alimente vor creşte din nou iar oprtunităţile de investiţii din perspectivă comercială vor creşte din nou?, a subliniat acesta. El crede că goană după pământ este o consecinţă a creşterii abrupte a preţurile la alimente în 2007 şi 2008, şi a temerii că stocurile se vor epuiza.
IFPRI a găsit peste 50 de afaceri cu terenuri într-un raport despre "înhăţarea de teren?, majoritatea în Africa şi Asia.
?Ţările importatoare de alimente, cu lipsă de pământ şi apă, dar bogate în capital, precum statele din Golf sunt în fruntea noilor investiţii în străinătate în acest domeniu. În plus, state cu o poulaţie numeroasă şi preocupări legate de siguranţa alimentară, precum China, Coreea de Sud şi India caută noi oportunităţi de a produce mâncarea în străinătate?, se arată în raport,
Deşi investiţiile străine pot aduce o creştere a productivităţii şi a venitului pentru localnici, pot fi văzute şi ca o intruziune şi o ameninţare la producţia locală de alimente.

În raport se arată că o tentativă a unei companii din Coreea de Sud de a cumpăra 1,3 milioane de hectare în Madagascar a jucat un rol în conflicte politice înainte de răsturnarea guvernului de luna trecută.

Banca Mondială a declarat că va publica în curând un ghid pentru a ajuta investitorii şi ţările să facă investiţii reciproc avantajoase.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close