CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Externe Tensiunile China-SUA sunt la cote maxime. Beijngul oferă recompensă pentru trei agenți secreți americani

Tensiunile China-SUA sunt la cote maxime. Beijngul oferă recompensă pentru trei agenți secreți americani

A.O.
1 minut de citit Publicat la 08:52 15 Apr 2025 Modificat la 08:52 15 Apr 2025
spionaj
În cele mai grave cazuri, cei condamnaţi pentru spionaj în China pot fi condamnaţi la moarte sau închisoare pe viaţă.Foto: Getty Images

China acuză Agenția Națională de Securitate (NSA) din SUA că a comis mai multe atacuri cibernetice împotriva Jocurilor Asiatice de Iarnă din februarie. Astfel, Beijingul oferă recompense pentru oricine ajută la prinderea a trei presupuși „agenți secreți” ai NSA, relatează Agerpres. Agenţia Naţională de Securitate, unul dintre principalele servicii de informaţii din Statele Unite, este specializată în interceptare şi spionaj cibernetic.

Autorităţile chineze nu au făcut nicio legătură cu războiul taxelor vamale lansat de preşedintele american Donald Trump împotriva Chinei, dar acest anunţ survine într-un moment de tensiuni ridicate între Beijing şi Washington pe această temă.

„NSA căuta în mod clar să fure datele private ale sportivilor”

Poliţia din Harbin (nord-estul Chinei) a transmis marţi într-un comunicat că a emis notificări de căutare împotriva a trei „agenţi secreţi” ai NSA.

Aceste persoane, identificate drept „Katheryn A. Wilson, Robert J. Snelling şi Stephen W. Johnson”, sunt acuzate că au efectuat atacuri cibernetice împotriva Jocurilor Asiatice de Iarnă, desfăşurate la Harbin în luna februarie.

Autorităţile chineze au declarat la începutul lunii aprilie că au înregistrat peste 270.000 de atacuri cibernetice din străinătate împotriva sistemelor evenimentului sportiv.

O investigaţie a dezvăluit că atacurile cibernetice ale NSA din SUA au vizat în principal „sisteme informatice cruciale” ale Jocurilor Asiatice de iarnă, legate de înscrieri, gestionarea sosirilor şi plecărilor şi înregistrarea competiţiilor, a relatat marţi agenţia oficială de ştiri Xinhua. Aceste sisteme „conţineau date sensibile despre participanţi” şi „NSA căuta în mod clar să fure datele private ale sportivilor”, a subliniat agenţia.

Poliţia din Harbin spune că oferă „recompense” pentru cei care furnizează piste utile sau contribuie la capturarea suspecţilor.

Conform comunicatului, presupuşii agenţi ai NSA au vizat şi companii chineze, inclusiv gigantul chinez privat de telecomunicaţii Huawei, care este supus sancţiunilor SUA din 2019 în numele securităţii naţionale.

Statele Unite şi China se acuză reciproc în mod regulat de spionaj. În cele mai grave cazuri, cei condamnaţi pentru spionaj în China pot fi condamnaţi la moarte sau închisoare pe viaţă.

Un fost inginer chinez a fost condamnat la moarte pentru că a transmis informaţii clasificate unei agenţii de informaţii străine, a transmis agenţia de securitate naţională a Chinei în martie.

×
x close