
Dezbaterea prezidențială. Nicuşor Dan a venit, George Simion a fugit
13 MaiTimp de trei ore, Nicușor Dan a răspuns la toate întrebările adresate de jurnaliștii Antena 3 CNN. Candidatul independent a venit pregătit de dezbatere, dar contracandidatul său, George Simion, nu a onorat invitația Antena 3 CNN, ci a plecat din România la mitingul candidatului PiS la președinția Poloniei. Deși a promis în mai multe rânduri că nu va fugi de dezbatere, nici măcar de la cele organizate de „Antene”, George Simion nu și-a ținut cuvântul. Chiar și așa, jurnaliștii Antena 3 CNN i-au adresat întrebări în absență și au identificat declarațiile acestuia din trecut cu privire la o serie de teme, între care viitorul Guvern, politica externă a României, interdicția de a intra în Republica Moldova, contracandidatul său, concedierea a 500.000 de bugetari. Puteți urmări aici ediția specială Antena 3 CNN integral:
Mesajul lui Nicușor Dan pentru alegători
13 Mai„Și pentru susținătorii din sală ai lui George Simion și cei care se uită la noi le transmit respectul meu și speranța că vom comunica în cele ce urmează pentru binele României. Statul român are multe restanțe pentru mulți oameni, există un dezechilibru de prosperitate între marile orașe și zonele de urban și mic și rural pe care trebuie să o corectăm, trebuie ca în special copiii să aibă șanse egale, trebuie va persoanele vârstnice să aibă, oriunde ar fi în țara asta, acces la un tratament medical de calitate. Statul român are restanțe față de categoria lucrărilor în educație pe care nu îi respectă suficient, față de categoria rezerviștilor și alte categorii sociale. Noi toți împreună, și cei care am ales să trăim aici și cei care au plecat, suntem oameni muncitori, cinstiți, suntem în stare să facem din România țara la care visăm de mult”.
Nicușor Dan: E posibil ca în ciuda unui președinte anti-occidental România să rămână în UE, dar România va fi izolată
13 MaiMihai Gâdea: Dacă ar fi să vă descrieți, ce fel de președinte vă doriți să fiți?
Nicușor Dan: Un om serios care se uită la problemele mari ale societății.
Mihai Gâdea: Este acest moment cu adevărat unul în care am putea să pierdem direcția? Credeți cu adevărat asta?
Nicușor Dan: Cred cu adevărat asta, da, economic și geopolitic. Pentru că în economie totul este despre încredere. Atunci când tu ești un investitor și scopul tău este profitul, te uiți la declarațiile oamenilor care vor să te gestioneze, care spun că aici o să avem doar afacerile pe care le vrem noi, o să limităm dobânzile de nu știu unde, o să intervenim nu știu unde, și atunci oamenii ăștia în momentul în care mulți dintre ei stau deoparte economia României în câteva săptămâni se prăbușește, adică e o chestiune foarte, foarte serioasă. Iar în ceea ce privește direcția geopolitică, e posibil ca în ciuda unui președinte anti-occidental România să rămână în UE, dar România cu acel președinte va fi izolată.
Mihai Gâdea: Pentru cei care suntem mai conservatori în această țară, care credem în trei lucruri sacre: Dumnezeu, familie și țară. Despre Dumnezeu ați vorbit, nu insist. Cum vedeți relația cu BOR și alte culte religioase? Președintele e un garant și sub acest aspect al libertății de credință.
Nicușor Dan: Vă invit să ne uităm în trecut. Pe 1 iunie 2017, în momentul în care partidul în care eu voiam să fiu mediator între progresiști și conservatori a decis „noi vom fi un partid progresist”, eu, deși eram președintele partidului, mi-am dat demisia din partid. Când vrei să vezi ce va face un om, uită-te ce a făcut el în trecutul lui. Și BOR, și celelalte 18 culte recunoscute de stat sunt importante, statul trebuie să le respecte. Ele împreună aduc echilibru și reper într-o societate care este foarte asaltată de informații. Relația dintre statul român și cultele religioase a fost corectă, va continua să fie corectă.
Reacția lui Nicușor Dan la mesajul Maiei Sandu: Pentru Republica Moldova ce se întâmplă acum în România e crucial
13 Mai„M-am emoționat, da”, a spus Nicușor Dan, după ce a văzut mesajul Maiei Sandu. Întrebat ce înseamnă pentru el Republica Moldova, a răspuns:
„E o obligație de identitate. Sunt români acolo. Vreau să mulțumesc românilor din Moldova. În Republica Moldova eu am avut scorul cel mai mare și George Simion scorul cel mai mic. Oamenii ăștia înțeleg ce e Rusia. Am avut cei șapte foști ambasadori care au spus că aleerea României e între Europa și Rusia, l-am avut pe Donald Tusk, acum Maia Sandu. Pentru Republica Moldova ce se întâmplă acum în România e crucial. Una e să ai un președinte care îți susține, în Consiliul European, interesele, care te ajută în procedurile de admitere în UE, și alta e un președinte care spune că Republica Moldova e un stat inventat pentru că nu îl înțelege. E o diferență de la cer la pământ. Când vorbim de Rusia trebuie să dăm credit celor care sunt acolo cu Rusia”.
Maia Sandu îi îndeamnă pe moldovenii care au și cetățenie română să îl voteze pe Nicușor Dan
13 MaiPreședinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, marți seara, un mesaj pentru moldovenii care au și cetățenie română, îndemnându-i să voteze duminică, la alegerile prezidențiale, „pentru a proteja ceea ce a câștigat deja România, dar care e amenințat acum”.
„Acum, România are nevoie de noi. Și Europa are nevoie de noi în România. Noi, moldovenii, știm cât valorează libertatea, siguranța, dorința de a face parte din familia europeană. Aceia dintre noi care sunt și cetățeni români pot vota în acest sfârșit de săptămână pentru a proteja ceea ce a câștigat deja România – dar care este amenințat. Succes, Nicușor Dan! Îți admir decența, rezistența, respectul pentru adevăr. Nu e ușor în vremuri populiste, dar e cu atât mai important să facem ceea ce trebuie – pentru România și pentru Republica Moldova.”, a spus șefa statului moldovean.
Nicușor Dan: Dacă este cineva priceput la a detecta pro-ruși, eu cred că cei din Republica Moldova sunt
13 MaiNicușor Dan a fost întrebat despre conflictul cu Alina Mungiu-Pippidi, care susținea în 2017 că SRI a ajutat SRI. Ați mai dat-o în judecată?
Nicușor Dan: Contextul a fost că USR venea din USB și în acest proces de extindere au venit niște oameni din guvernul Cioloș, Dan Barna, Cristian Ghinea și alții, și doamna Mungiu avea o oarecare tensiune cu câțiva dintre ei, și în contextul acesta a făcut afirmațiile. Am luat în serios declarația făcută atunci, dar la vreo două-trei săptămâni a intervenit ordonanța 13 și toate energiile s-au concentrat pe ordonanța 13. N-am mai făcut acea acțiune.
George Simion a fost întrebat, în lipsă, despre protestele de la Chișinău din 2015, în contextul acuzațiilor potrivit cărora a acționat de fapt în sprijinul oligarhului Vladimir Plahotniuc. Antena 3 CNN a difuzat declarațiile făcute de liderul AUR în 2022, când a criticat interdicția de intrare în Republica Moldova și a spus că i-a fost acordată „în plin regim Plahotniuc”. A fost întrebat dacă a avut legături cu domnul PLahotniuc. Iată ce a spus pe 18 iulie 2022:
„Când te invită Parlamentul Republicii Moldova și primești un act de genul ăsta și toți parlamentarii sunt lăsați să treacă și tu nu, pe o interdicție dată în anul Centenarului, când am făcut marș pe jos până la Chișinău, interdicție dată de Igor Dodon în plin regim Plahotniuc”.
Replica lui Nicușor Dan: Interdicția a fost prelungită de o instanță judecătorească din Republica Moldova acum doi-trei ani. Dacă este cineva priceput la a detecta pro-ruși, eu cred că cei din Republica Moldova sunt.
Nicușor Dan: Trebuie să extindem rețeaua de centre de dependență, este o problemă de siguranță națională
13 MaiMaria Coman: Nu avem niciun centru de recuperare pentru adulții dependenți de droguri, sunt trei doar în închisori, ca să ajungi într-un program de reabilitare în România trebuie să ajungi mai întâi în închisoare. E o problemă în creștere și ne va afecta și din punct de vedere economic în scurt timp. Ce credeți că ar trebui făcut sau ce ați vrea să faceți ca prime măsuri și rapide în acest domeniu și al combaterii traficului de droguri, dar și al susținerii dependenților și al prevenției?
Nicușor Dan: Vă contrazic puțin la început în ceea ce privește tinerii, adolescenți, avem Sfântul Luca, în ceea ce privește adulții sunt programe la Spitalul Obregia. Persoanele cu adicții se pot trata acolo într-o formulă. Înainte de răspunsul particular o să dau răspunsul general. Din păcate, statul român nu are resurse, în modul în care funcționează azi, să se inoveze. Cu bună intenție de la toată lumea, statul a spus că va face o agenție națională, s-a făcut, s-au adus oameni din diferite alte structuri ale statului, s-au făcut angajări și am văzut că nu funcționează. Deși a existat bună intenție de la toată lumea. Răspunsul general este că pe orice domeniu trebuie să apelăm la specialiști – și România are specialiști – și la firme de consultanță. Strict pe problema drogurilor, trebuie să avem acele tipuri de informări care să ajungă la tineri. Trebuie să îi întrebăm și pe ei. Trebuie să extindem rețeaua de centre de dependență, este o problemă de siguranță națională.
George Simion a fost întrebat, în absență, de ce a votat împotriva Legii 2 Mai. Antena 3 CNN a difuzat declarații făcute în trecut de liderul AUR pe această temă, când a vorbit de pericolul drogurilor și a acuzat poliția că nu își face datoria. Iată ce a spus:
„Piața din România e inundată cu droguri, dacă nu vedeți și soluția e la nivelul următorilor ani, timp în care ne mor copiii, se întâmplă accidente rutiere, în continuare o să patroneze poliția aceste rețele de drog, poate nu aveți oameni, dotări, asta aș înțelege. Dar nu-mi spuneți că poliția își face datoria”.
Nicușor Dan: Sănătatea este o formă de taxare care ajută pe toată lumea
13 MaiSergiu Cora: Ați vorbit despre eficientizarea sistemului sanitar și știm că multe sisteme din străinătate se bazează foarte mult pe sistemul de asigurări, la noi în țară avem undeva la 16,4 milioane de asigurați la Sănătate, dar puțin peste 6 milioane contribuie curent la sănătate la CASS, asta înseamnă un deficit uriaș la fondul pentru sănătate. El se poate ajusta prin subvenții de la stat, impozitarea a celor care plătesc deja CASS sau creșterea numărului de asigurați. Pe care din aceste măsuri ați miza mai mult și cum ați face?
Nicușor Dan: Trebuie să ne uităm la bugetul consolidat și soluția aici, ca în multe alte zone, este să creștem economia. Sănătatea este, vorbind fiscal, o formă de taxare care ajută pe toată lumea, soluția pe termen lung este să creștem economia astfel încât procentul din taxe care să ajungă la sănătate să fie mai mare.
Sergiu Cora a precizat că în programul prezentat de George Simion toate propunerile pentru Sănătate se bazează pe bugetul de stat.
Nicușor Dan: Eu sunt adeptul unei armate de profesioniști, adeptul măririi efectivelor de profesioniști
13 MaiRadu Tudor: Ce planuri aveți cu bugetul României pentru Apărare?
Nicușor Dan: În momentul de față suntem la 2,5% din PIB. Domnul Rutte a cerut 5% până în 2032. Eu am propus 3,5% din PIB până în 2030, totul în acord cu partenerii noștri europeni.
Radu Tudor: Sunteți de acord cu pregătirea militară a tinerilor având în vedere situația din ce în ce mai gravă de securitate de la frontierele României?
Nicușor Dan: Eu sunt adeptul unei armate de profesioniști, adeptul măririi efectivelor de profesioniști de la 75-80.000 la 120.000. Sper ca măsurile de descurajare pe care România le ia alături de partenerii săi să nu de ducă în situația de a face stagii militare obligatorii.
Nicușor Dan: Am făcut armata la artilerie la Bacău, 88'-89'.
13 MaiRadu Tudor: Nicușor Dan, din punctul meu de vedere, cea mai importantă calitate a unui președinte e de comandant al forțelor armate și președinte al CSAT. Ați făcut armata?
Nicușor Dan: Am făcut armata, am fost ultima promoție așa zis teriști, care a făcut nouă luni. Am făcut armata la artilerie la Bacău, 88-89.
Radu Tudor: Care sunt amintirile dumnevoastră?
Nicușor Dan: Era o perioadă în care toată România făcea economie. Noi am făcut foarte multă teorie și foarte puțină practică, cred că în toată armata am tras 50 de cartușe sau 30 pentru că România făcea economie. În ultima lună am mers și am tras pe un poligon cu tunurile, tunurile alea vechi, cred că erau din Al Doilea Război Mondial, dar vreau să vă spun că eram destul de buni. Din trei patru așa numite cadrări reușeam să dăm în smârcul pe care îl ținteam.
Radu Tudor: Ce funcție ați avut?
Nicușor Dan: Nu am avut. Am fost soldat, apoi fruntaș. Am făcut și una și alta. Dacă țintești la 5 kilometri, e cineva care se duce la 3-4 kilometri, oblic, și el face măsurătorilor și transmite apoi.
Radu Tudor: Deci și acolo ați făcut matematică, în poligon. Sunteți un rezervist al armatei cu ce grad?
Nicușor Dan: Din cauză că am făcut cei șase ani de studii în Franța după ce am terminat facultatea, nu m-au găsit în momentul în care ar fi trebuit să devin subofițer, deci am rămas cu grad cred caporal sau sergent.
Nicușor Dan: Statul român trebuie să își respecte toate promisiunile făcute tuturor categoriilor sociale, inclusiv rezerviștilor
13 MaiMihai Gâdea: Sunt pensionari în zona militară care au fost amăgiți, li s-a spus că se va rezolva problema pensiilor. Cerințele lor legate de creșterea pensiilor, sunteți de acord că e o problemă care trebuie rezolvată de urgență?
Nicușor Dan: România are multe probleme, dar unul din atuurile sale e că e o țară sigură și pentru asta un element esențial sunt forțele de ordine. Deci noi datorăm respect acestor oameni. Statul român a avyt 35 de ani o evoluție tumultoasă, s-au luat decizii disproporționate față de anumite categorii sociale, ceea ce statul român a promis în oricare din perioadele anterioare trebuie respectat de statul român. Problema rezerviștilor are efecte și în viitor, în trecut vedeam cozi la admitere, acum nu mai vedem, oamenii nu mai sunt tentați de această meserie. Ca să răspund foarte scurt: statul român trebuie să își respecte toate promisiunile făcute tuturor categoriilor sociale, inclusiv rezerviștilor.
George Simion a fost întrebat în absență despre afirmația că va concedia 500.000 de bugetari
13 MaiMădălina Mihalache a spus că estimările sindicaliștilor arată că maxim 100.000 de bugetari sunt „pile, clientelă politică și amante”, cum susține George Simion, atunci întrebarea este „pe cine intenționează să dea afară, cine sunt ceilalți 400.000 de bugetari”.
Iată ce a spus George Simion săptămâna trecută:
„Vorbim de faptul că la începutul anilor 2000 erau 800.000 de angajaţi în sectorul de stat şi acum sunt 1.300.000. Ar trebui să ajungem înapoi la 800.000”, a spus George Simion despre planul său „radical”.
Replica lui Nicușor Dan: I-am explicat că 850.000 sunt în aparatul sanitar, medici, asistnte, în educație, polițiști, jandarmi, pompieri, judecători, procurori, grefieri, în armată. Eu nu văd decât mici ajustări de funcționare de zeci de mii de oameni. Mai rămân 450.000 care sunt funcționari publici și asimilați, inclusiv asistenți sociali, deci nu poți să scazi 500.000 din 450.000 și dovedește iar că nu cunoaște sistemul administrativ din România. Când nu ai condus niciodată nimic nu ai repere.
Pe cine va susține Nicușor Dan la Primăria Capitalei dacă ajunge președinte
13 MaiMădălina Mihalache: Ați spus de mai multe ori și i-ați îndemnat pe oameni să se uite mai mult la ce au făcut candidații, nu la ceea ce spun. Dumneavoastră dacă câștigați alegerile veți pleca de la Primăria Capitalei, aveți proiecte în derulare, ați făcut multe promisiuni. Vă veți implica în susținerea unui candidat la PMB, dau și câteva nume: Ciprian Ciucu, Daniel Băluță, Ionuț Moșteanu, Gabriela Firea, Cătălin Drulă, Cristian Popescu Piedone, în cine din cei enumerați ați avea cea mai mare încredere că va duce proiectele dvs la îndeplinire?
Nicușor Dan: O întrebare bună pentru bucureșteni. Multe lucruri sunt pe direcția potrivită. De exemplu pentru cei 50 de kilometri de linie de tramvai de reabilitat contractele sunt semnate. Niciun primar nu va putea să nu facă lucrările astea. De asemenea, documentațiile pentru noile tramvaie, 250, sunt deja făcute cu tot cu depouri. Lucru care m-a deranjat ca primar e că pe zona de dezvoltare urbană nu am avut o colaborare cu instituțiile, cu inspectoratul, cu prefectul, cred că asta se va schimba cu mine președinte. Nu vă dau nume. Cred că bucureștenii vor știi să aleagă cine e mai potrivit.
Veți anunța pe cine susțineți la Primăria Capitalei?
Nicușor Dan: Nu, nu mă voi implica.
Nicușor Dan: Niciodată nu am jignit electoratul care nu mă votează, România are nevoie de un mediator capabil
13 MaiRăzvan Dumitrescu: Articolul 80 din Constituție spune că președintele are atribuția de a media între puterile statului, societatea e foarte divizată acum. Întrebarea este cum veși împăca electoratul celeilalte părți facă veți ajunge președintele României?
Nicușor Dan: Este o întrebare foarte, foarte pertinentă, mulţumesc. În primul rând, un lucru pe care pot să-l spun că... niciodată, niciodată nu am jignit electoratul care nu mă votează, dimpotrivă, am fost extrem de respectuos cu oricare şi în turul întâi, şi acum, în turul doi, cu oameni care nu mă votează. Dar chestiunea foarte, foarte importantă: România are nevoie de un mediator, da?! Articolul 80 din Constituţie – România are nevoie de un mediator care să fie capabil pe o chestiune aşa de banală cum este asta... cu diploma de bacalaureat, de exemplu, care să aibă curajul să spună: «Oameni, şi de aici, şi de aici, adevărul este ăsta!». Da? Dar, ca el să poată să aibă rolul ăsta de mediator, trebuie să aibă autoritate şi încredere. Încrederea se câştigă foarte greu. Încrederea se câştigă foarte greu. Când a devenit primarul Capitalei, încrederea în Primăria Capitalei era de 30% dintre bucureşteni. După aceea, ea a scăzut şi mai mult, când nu am reuşit... nu am vrut să explic care este gaura financiară în care suntem. La sfârşitul mandatului a ajuns să fie 60%. Deci, încrederea se câştigă foarte greu, arătând oamenilor că eşti serios şi lucrezi pentru ei. Deci, o să dureze până când o să avem pacea socială. Până atunci trebuie să fim cât mai responsabili pentru a nu pune paie pe foc.
Aceași întrebare i-a fost adresată și lui George Simion, absent de la dezbatere. Antena 3 CNN a redat apoi cuvintele scrise de candidatul AUR pe blogul său în care a avut un mesaj virulent la adresa celor care nu îl susțin: „Ce mă fac eu cu voi din 19 mai? Individual, nu în grup”.
Nicușor Dan a replicat: Trebuie ca fiecare dintre noi să încercăm să ne temperăm, să încercăm să înțelegem punctul de vedere al celuilalt chiar dacă nu suntem de acord, astfel încât să creăm o societate care să fie capabilă care să ducă în bătălia globală România acolo unde îi este locul.
Nicușor Dan: Ca să fie clar, Pământul este rotund, adică sferic
13 MaiRobert Kiss, redactor Antena3.ro: La Palatul Cotroceni, președintele primește foarte multe informații, multe dintre ele secrete, secrete de stat, informații care ar putea avea un impact asupra cetățenilor de rând. Cât de transparent ar fi viitorul președinte al României și ce ar putea afla românii despre aceste adevăruri?
Antena 3 CNN a redat răspunsul lui George Simion când a fost întrebat despre secretele lumii. Întrebat direct dacă Pământul e plat sau sferic, candidatul la prezidențiale a ezitat să dea un răspuns ferm, ba chiar a spus că este „pus în vizor” și a sugerat că un răspuns la această întrebare ar reprezenta un motiv ca să fie „lovit” în campania electorală. George Simion crede că oamenii e știință trebuie să „lămurească această problemă”.
Replica lui Nicușor Dan a fost fermă:
Nicușor Dan: Ca să fie clar, Pământul este rotund, adică sferic. Am încredere în oamenii de știință care au cartografiat Pământul de mult timp. Bineînțeles că există niște secrete care țin de relația militară între România și alte state, sunt niște categorii de secrete, dar sunt 2% din informațiile care ajung la președinte, restul trebuie să fie public. Din nou, când ne uităm la ce promit candidații să ne uităm la ce au făcut ei în activitatea anterioară. Eu, ca primar, nu există cereri de informație publică la care să nu răspund.
Nicușor Dan: Copiii învață prea puțin să aibă o gândire critică, trebuie să ne adaptăm la piața muncii
13 MaiSabrina Preda: Cum evaluați sistemul educațional? Ce notă i-ați da?
Nicușor Dan: Între 5 și 6, aș spune. Eu sunt cineva născut în `69, într-o zonă semi-rurală a României. Am avut condițiile pentru a ajunge să străbat toate etapele de formare profesională. Din păcate, lucrul acesta nu se mai întâmplă azi. Probabil că principala problemă a educației din România este diferența foarte mare de calitate între rural și urban mic și marile orașe. Trebuie să le dăm copiilor șanse egale, să stimulăm inclusiv financiar ca profesori buni să se ducă în zone mai puțin acoperite. Același lucru putem să îl spunem și despre sistemul de sănătate.
Sabrina Preda: Care este principala cauză a analfabetismului funcțional și ce puteți face pentru a combate fenomenul? Pe cine ați vrea ca ministru al educației?
Nicușor Dan: Fetița mea termină clasa a II-a acum și eu sunt îngrozit de ce i se cere să știe la vârsta asta. Noi trebuie să modificăm în proporție mare ceea ce învață copiii la școală astfel încât să ne concentrăm pe noțiunile esențiale, astfel încât cât mai puțin copii să rămână în urmă, iar pe cei care rămân în urmă să îi ajutăm. Până la clasa a VIII-a trebuie să avem grijă să deprindă noțiunile de bază. Copiii învață prea puțin să aibă o gândire critică. Trebuie să ne adaptăm la piața muncii. Soluția este să ne concentrăm pe noțiunile esențiale. Eu am încredere în Daniel David (actualul ministru), este o persoană care are anvergură intelectuală, a studiat foarte mult pedagogia, cunoaște sisteme diferite din lume, din Europa. Aștept proiectul de reformă cu care a anunțat că va veni.
Aceeași întrebare i-a fost adresată, în lipsă, și lui George Simion. Antena 3 CNN a redat apoi o declarație făcută de liderul AUR săptămâna trecută, când a spus că ar introduce combaterea sărăciei în strategia de securitate națională și a vorbit despre problemele sistemului de educație.
Replica lui Nicușor Dan: Problemele pe care le identifică sunt corecte. Problema este cine e capabil să le rezolve și care este modelul pe care îl dăm societății. Dacă vorbim de respect pentru categoria profesorilor, cred că și Președintele României trebuie să fie cineva care să impună în general respect, și nu cineva care incită la ură și care se asociază cu fel de fel și persoane care nu sunt în direcția corectă.
Nicușor Dan: Sunt convins că România va avea instinctul potrivit la turul doi
13 MaiÎntrebat câți oameni au fost alături de el în această campanie, Nicușor Dan a spus „zeci de mii de oameni”. De unde o să vină voturile care ar putea să facă diferența și în ce condiții ar putea pierde, l-a mai întrebat Mihai Gâdea:
„Sunt mândru că România e o societate care dezbate, am spus mai devreme că sunt informații care sunt aruncate, promovate, dar totuși România e o societate cae dezbate, rețelele sociale sunt foarte importante și România a avut instinctul potrivit la alegerile din noiembrie, la turul 1 și sunt convins că va avea instinctul potrivit la turul 2”.
Ce răspunde George Simion când e întrebat dacă Pământul e plat
13 MaiGeorge Simion e de părere că oamenii de știință trebuie „să lămurească” dacă Pământul este plat sau sferic. Întrebat direct el în ce teorie crede, candidatul la prezidențiale a ezitat să dea un răspuns ferm, ba chiar a spus că este „pus în vizor” și a sugerat că un răspuns la această întrebare ar reprezenta un motiv ca să fie „lovit” în campania electorală. George Simion a făcut aceste declarații la podcastul lui Akki De Tarra, un „influencer” care susține o gamă largă de teorii ale conspirației, printre care și pe cea a Pământului plat.
Ce spun susținătorii lui Nicușor Dan
13 MaiMihai Gâdea l-a întrebat pe unul dintre susținătorii lui Nicușor Dan de ce a fost mereu alături de el.
Susținător: L-am cunoscut pe Nicușor Dan în 2015. După a doua întâlnire i-am spus că el este într-adevăr un politician. La prima întâlnire eram strânși o grămadă de oameni, el a stat într-un colț, s-a uitat la noi, am discutat ce vrem să facem, cum vrem să facem, și el doar s-a uitat la noi. La a doua întâlnire ne-a arătat că ne-a ascultat, n-a fost cel care să ne spună că știe el mai bine, ci a vrut să vadă ce știm și noi ca să învețe de la noi. Sunt inginer de aeronave, am construit 86 de BN 2.
E mai bine să avem un președinte matematician sau un președinte care rezonează cu poporul?
Susținător: Cel mai bine este să avem un matematician, ei au creierul construit altfel. Știu să rezolve problemele, dar știu să le rezolve prin mai multe rezolvări.
Dacă va câștiga Nicușor Dan, ce faceți în seara respectivă?
Susținător: Nicușor știe foarte bine. Înainte de al doilea mandat de la primărie i-am spus că o să fac un selfie cu el după ce câștigă al doilea mandat, cu doi ani înainte să se întâmple asta. Așa i-am spus și înainte de primul tur, că o să facem un selfie împreună după ce câștigă Președinția. Dacă nu câștigă, îi strâng mâna și rămân alături de el în continuare. Ce cred eu că este foarte important la un președinte și n-a făcut niciunul? Este trecut în Constituție, el trebuie să fie mediator între societate și instituțiile statului, asta a lipsit și de aceea avem aceste conflicte interminabile. Nicușor vine din societatea civilă și cunoaște cetățenii.
Nicușor Dan: Am avut o conexiune cu divinitatea când eram mic.
13 MaiMIhai Gâdea: Ca matematician l-ați descoperit pe Dumnezeu mai târziu sau a fost o chestiune din copilărie?
Nicușor Dan: Am avut o conexiune cu divinitatea când eram mic. Mă duceau și părinții, și bunicii la biserică, după care mărturisesc că la 20 de ani mi se părea că eu sunt centrul universului, se mai întâmplă, și încet-încet, descoperindu-i pe alții, descoperindu-i mai bine pe părinții mei, pe bunicii mei, trecând prin diferite evenimente din viață, am început să cred că cineva mă ține în brațe. Pe scurt asta e.
Nicușor Dan, despre fotografiile postate de Elena Lasconi: Nu m-am întâlnit cu domnul Coldea, nu e niciun fel de dovadă acolo
13 MaiCare este răspunsul dvs pentru cei care mai au nevoie de răspunsuri în ceea ce privește fotografiile postate de Elena Lasconi înaintea primului tur?
Nicușor Dan: Față de momentul acela sunt cred că cel puțin 10 specialiști care au dovedit că nu e niciun fel de dovadă acolo. Mai puțin o întâlnire cu 1.000 de oameni la o recepție la ambasada Franței, nu m-am întâlnit cu domnul Coldea. În momentul în care cineva face o acuză, trebuie să o dovedească, iar dacă nu există trebuie să o ignorăm. Altfel, nu o să mai ajungem să ne înțelegem și nu o să mai vedem interesul nostru comun.
Nicușor Dan: Suntem creștini-ortdocși, ne-am botezat copiii
13 MaiNicușor Dan a fost întrebat ce l-a deranjat cel mai tare în campania electorală.
Nicușor Dan: M-a deranjat foarte mult dezinformarea. Lucrurile pe care eu le știu adevărate, apropiații, cum e diploma de Bac și teorii vehiculate de zeci de mii de oameni fără niciun fel de fundament.
Mihai Gâdea l-a întrenat despre atacurile că nu ar crede în Dumnezeu și copiii săi n-ar fi fost botezați.
Nicușor Dan: M-a deranjat foarte mult. Adevărul este că ne-am botezat copiii. Suntem creștini-ortdocși, ne-am botezat copiii. Dar ce mă deranjează nu e aici. Când eram mic și părinții și bunicii ne spuneau să nu vorbim cu păcat și asta mă roade, cum e posibil ca sute de mii de oameni, care au un om în față care le spune că și-a botezat copiii, fără niciun fel de dovadă să creadă contrariul? Cum pot să meargă, cum spunea bunica, să vorbească cu păcat? Asta eu nu pot să înțeleg.
Nicușor Dan: Sunt zone întregi de corupție care nu sunt văzute de către Parchet și în special de către DNA
13 MaiAnamaria Roman: Cum ați făcut evaluarea conducerilor de la Parchetul General, DIICOT și DNA din funcția de primar și care sunt nemulțumirile cu privire la cei doi procurori șefi?
Nicușor Dan: Am spus public de mai multe ori, sunt zone întregi de corupție care nu sunt văzute de către Parchet și în special de către DNA. O zonă este marea evaziune fiscală, o altă zonă este cea imobiliară, o zonă este cea forestieră, o zonă este cea a traficului de droguri. Și ca primar văd că nu există un management, adică pe chestiuni similare sector cu sector rezoluțiile procurorilor sunt diferite, adică nu există o coordonare care să clasifice și să dea soluții repetitive în probleme repetitive. Marea problemă e că zone de corupție nu sunt acoperite.
Știți pe cine veți numi în acest funcții?
Nicușor Dan: Nu. Eu am o expertiză în zona juridică, mult mai mult în zona civilă decât în cea penală.
George Simion a fost întrebat în lipsă despre capitolul „domnia legii” din programul său și referendumul pe care îl propune pentru ca oamenii să decidă „pedepsirea” celor care au anulat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2024. Antena 3 CNN a difuzat apoi declarații ale liderului AUR cu privire la „pedepsirea celor care au dat lovitura de stat”. Întrebat cine sunt aceștia, George Simion a evitat să dea un răspuns, a susținut că Nicușor Dan dă „indicații justiției”. „Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiți în piața publică, să îți bați joc așa de democrație”, a mai spus el.
Replica lui Nicușor Dan: Chestiunea anulării alegerilor e foarte importantă, dar un președinte care într-un dialog cu infractori din pușcării vine și promite amnistia, cred că acesta este un semnal foarte prost despre cum ar arăta justiția cu un președinte George Simion.
Ce l-ar fi întrebat Nicușor Dan pe George Simion dacă ar fi fost în fața lui
13 MaiNicușor Dan a fost rugat să îi adreseze o întrebare lui George Simion, în lipsă.
„Întrebarea ar fi fost pe zona economică. Dacă consideră că deprecierea leului, mărirea dobânzii de referință pentru tranzacțiile interbancare, deci mărirea ratei dobânzilor ca o consecință pentru toți românii, este o consecință a declarațiilor sale și a declarațiilor lui Călin Georgescu despre referendum, alegerile anticipate, naționalizare, investiții numai unde vrem noi, firme străine care vin să fure averea românilor.”, a fost întrebarea lui Nicușor Dan.
Nicușor Dan: E în interesul României să se înarmeze și să fie parte din efortul european de a obține o pace justă pentru Ucraina
13 MaiSabina Iosub: Așa cum știm politica externă e un atribut extrem de important al președintelui României. Acum sunt trei chestiuni urgente: primul întărirea relațiilor cu SUA, doi poziționarea față de situația din Ucraina, în ce măsură se implică România în susținerea Ucrainei, și trei consolidarea poziției în cadrul UE. Concret, pe cele trei direcții ce puteți face și cum veți face cât mai rapid posibil?
Nicușor Dan: Încep cu a doua întrebare. Puțini dintre noi am făcut scenariul în care Ucraina capitulează, pare că Ucraina e departe, că e un război care nu ne privește, evident că toată lumea își dorește pacea. Hai să vedem, un calcul economic simplu, dacă e mai bine ca noi, cu toate țările UE, să investim acum în armată pentru a descuraja un război sau cum ar fi ca Rusia să fie vecinul nostru și vecinul Republicii Moldova, care ar fi investițiile atunci pentru a ne proteja de iminența unui atac. E un calcul pe care orice familie din Românai trebuie să și-l facă. E în interesul României, dincolo de faptul că noi am avut 80 de ani de pace și prosperitate pentru că am avut niște tratate internaționale pe care Rusia le-a încălcat, e interesul categoric al României ca războiul să se termine cât mai bine pentru partea Ucraineană și e în interesul României să se înarmeze și să fie parte din efortul european de a obține o pace justă pentru Ucraina. Categoric, România trebuie să continue să sprijine Ucraina în acord cu UE și SUA.
Sabina Iosub: Veți cere ceva în schimb?
Nicușor Dan: În momentul în care se pune problema reconstrucției cred că este echitabil pentru toate țările care au ajutat Ucraina, firmele lor să participe în mod echitabil, proporțional cu această contribuție, să participe la reconstrucția Ucranei, și asta va fi o oportunitate economică pentru România.
Nicușor Dan: Pe celelalte două componente, relația cu SUA e foarte importantă pentru România, e o garanție în plus de securitate față de apartenența la NATO. Parteneriatul strategic dă și niște avantaje părții americane. Da, trebuie să întărim acest parteneriat. Trebuie să lămurim dubiile americanilor cu privire la anularea alegerilor și să continuăm parteneriatul. În ceea ce privește UE, e un lucru bun că noi suntem acolo, e un avantaj cert de bani, de reformă. Noi nu am fost prea activi acolo și oamenii sunt pe bună dreptate deranjați că nu am avut presiunile diplomatice pentru a intra mai repede în Schengen, de exemplu. Trebuie să simțim că suntem parte la decizia acolo.
George Simion a fost întrebat, în lipsă, cu privire la răspunsurile pe care le-a dat recent pe această temă. Antena 3 CNN a difuzat un montaj cu liderul AUR când acesta a mulțumit autorităților americane că au împedicat intrarea în României în Visa Waiver, când a spus că România ar trebuie să adopte o poziție de neutralitate în raport cu războiul din Ucraina și să se alinieze la politica administrației Trump.
Nicușor Dan a spus în replică la aceste declarații: Acesta nu e suveranism, e slugărnicie când mulțumești unui partener străin că a făcut un lucru negativ pentru cetățenii tăi. Nu e nicidecum patriotism, e anti-patriotism. E în fișa postului să apărăm interesul cetățenilor români, iar aici era să fie exceptați de la viză pentru călătorii în SUA mai mici de 90 de zile. Nu poți să militezi împotriva românilor, e inacceptabil.
Întrebarea celui mai mare șahist din istorie pentru candidații la prezidențiale
13 MaiGary Kasparov: Desigur, întrebarea mea va fi cumva în legătură cu Rusia. Dar nu este vorba doar de războiul de genocid purtat acum de regimul lui Putin, este ceva despre istorie. În anul 1917, în timpul Primului Război Mondial, aurul României, tezaurul, a fost trimis la Moscova și nu a fost returnat niciodată. Acum întrebarea: dacă veți fi ales președinte, veți face toate presiunile legale sau folosind toate metodele disponibile prin negocieri internaționale pentru a recupera această cantitate masivă de 90 de tone de aur pentru România? Veți cere ca Putin, care se consideră succesorul Rusiei țariste, Rusiei comuniste, să respecte obligațiile Rusiei?
Nicușor Dan: Toată admirația pentru Gary Kasparov, o minte briliantă care din păcate în momentul în care a încercat să se implice în politica internă din Rusia a fost acoperit de o mașină de propagandă și vocea sa nu a fost făcută auzită. Nu e vorba de 90 de tone de aur, e vorba că e tezaurul acolo, adică sunt mărturii istorice despre prezența populațiilor românești aici în România cu secole în urme, e o chestiune extrem de importantă, simbolică. Da, îmi doresc foarte tare ca tezarul să se întoarcă, dar Românai trebuie să fie puternică ca să poată pretinde. Trebuie să construim o Românie puternică pentru a avea o pârghie de negociere cu Rusia pentru a recupera tezaurul.
George Simion: Comisia Europeană e condusă de minți bolnave, ei ne-au adus inflație, sărăcie, ei ne-au adus o pandemie inventată
13 MaiAndreea Dumitrache: Aș fi vrut să îl întreb pe George Simion de ce să îl creadă că nu va pune în discuție apartenența noastră la Uniunea Europeană când a atacat constant și Comisia European și Uniunea Europeană uneori negând evidențele cum ar fi evidențele beneficiile banilor europeni.
Iată ce spunea George Simion în iulie 2023:
„Comisia Europeană e condusă de minți bolnave, ei ne-au adus inflație, sărăcie, ei ne-au adus o pandemie inventată și pregătesc tot felul de nebunii. De la Comisia Europeană se vorbește despre identitate de gen, schimbări climatice, despre cum să inventeze noi pandemii și restricții care să ne afecteze drepturile noastre fundamentale”.
Referitor la aceste declarații, Nicușor Dan a spus:
„George Simion e absolut izolat în UE. Inclusiv Viktor Orban s-a delimitat de el. Dacă ești izolat nu poți să negociezi alocarea banilor în programul multianual, pe politica agricolă comună, nu poți să ai un cuvânt de spus pentru aderarea europeană a Republicii Moldova, România are nevoie de un președinte care să stea pe picioarele lui și care să aibă credibilitate în fața liderilor europeni ca să poată negocia cu ei. ”
Nicușor Dan: Legea avortului trebuie să rămână așa cum este
13 MaiAndreea Dumitrache: Capitolul declarații controversate e în seara asta la mine. Ați fost întrebat dacă sunteți de acord cu introducerea dreptului la avort în Constituție, pe modelul Franței și dumneavoastră ați răspuns așa: „da, de principiu sunt pentru dreptul femeii de a decide cu privire la propriul corp, dar există nuanțe pe vârsta fătului și toate astea”. Explicați vă rog „toate astea”, româncele trebuie să știe dacă sunteți pentru introducerea dreptului la avort în Constituție.
Nicușor Dan: Da, nu a fost cea mai fericită formulare. Am explicat asta de mai multe ori, ulterior. Noi avem o lege care permite dreptul femeilor la avort, ceea ce e foarte firesc, această lege are și o limită a vârstei fătului, 14 săptămâni, și cred că e o formulă corectă și nu a dat naștere la dezbateri în societate, cred că e o lege justiție. În opinia mea atâta timp cât această lege în acest moment nu dă naștere la dezbateri în societate ea trebuie să rămână așa cum este, dacă la un moment dat o să fie o majoritate a oamenilor care vor dori ca acest lucru să fie trecut în Constituție, desigur, dar deocamdată nu văd necesar.
Donald Tusk îl atacă dur pe George Simion pe care îl numește pro-rus
13 MaiDonald Tusk, premierul Poloniei, l-a atacat dur, într-o postare pe Facebook, pe George Simion, care s-a dus marți în Polonia la mitingul candidatului PiS pentru președinția acestei țări, Karol Nawrocki. PiS - Partidul Lege și Justiție, naționalist-conservator, este aliat cu președintele polonez în exercițiu, Andrzej Duda, împotriva guvernului proeuropean al lui Donald Tusk.
„Rusia se distrează. Nawrocki și omologul său român pro-rus George Simion pe o scenă cu cinci zile înainte de alegerile prezidențiale din Polonia și România. Totul este clar”, a scris el pe Facebook.
În replică, George Simion a postat o fotografie veche cu Donald Tusk și Vladimir Putin.
„În această poză e omul lui Putin în Polonia. Toată Europa o știe. Nimeni nu mai crede minciunile și ipocriza ta, Donald”, a scris candidatul AUR la prezidențiale în limba engleză pe X.
In this photo is Putin's man in Poland.
— ?? George Simion ?? (@georgesimion) May 13, 2025
The whole of Europe knows it.
Nobody believes your lies and hypocrisy anymore, Donald! pic.twitter.com/KCT91bLt3F
Nicușor Dan, presat să explice cum va bloca creșterea TVA
13 MaiÎntrebat cum l-ar putea forța pe premier să nu crească TVA-ul, Nicușor Dan a răspuns:
„Teoretic e o decizie care e propusă de Guvern și ține de Parlament, din nou teoretic președintele poate să se opună doar o dată, cunoaștem aceste mecanisme, numai că eu îmi doresc să fim...în sfârșit să facem ceea ce spune, adică să ascultăm ce vor oamenii de la noi și în momentul în care un Guvern își ia un angajament să se și țină de cuvânt.”
Nicușor Dan: Mi-l doresc pe Ilie Bolojan premier, nu promit, nu voi gira o politică ca cea de până acum
13 MaiRobert Kiss, redactor Antena3.ro: Care credeți că ar fi cea mai potrivită formulă de guvern după data de 18 mai și dacă ne puteți nominaliza câteva persoane care ar fi potrivite să ocupe cele mai importante funcții într-un cabinet: premier, ministrul Finanțelor, ministrul de Externe, ministrul Apărării și ministrul Justiției?
Nicușor Dan: E important ca noi să avem un guvern stabil, să dăm predictibilitate pentru ca lumea financiară să aibă încredere în statul român, să stabilizăm cursul euro, ratele dobânzilor, ca românii în viața lor curentă să aibă stabilitate, să nu mai aibă creșteri de prețuri. Al doilea lucru e că noi avem un Parlament ales acum o jumătate de an, nu e deloc potirvit pentru România să vorbim de alegeri anticipate. Nimeni, nici populația, nici firmele, nici partenerii noștri nu mai au răbdare pentru instabilitatea din România, deci va trebui să lucrăm cu acest Parlament cu șapte partide plus minorități naționale trei ani și jumătate. Din aceste partide eu îmi doresc ca partidele pro-occidentale plus minoritățile naționale să participe la formarea unui nou gvern, să fie majoritatea din spate, pentru că președintele numește premierul vreau să fiu implicat în programul acestui Guvern, îmi doresc ca premierul să fie o persoană reformistă, cred că domnul Bolojan e foarte potrivit pentru asta, dar nu e o promisiune pentru că nu depinde doar de mine. Nu o să vă dau nume pentru că președintele are un cuvânt și sunt partide și parlamentari care au mandat și discuția pe portofolii o să fie una tehnică și partidele vor avea un cuvânt. Nu voi gira o politică ca cea de până acum.
Robert Kiss, redactor Antena3.ro: Pe zonele unde are președintele atribuții, externe, apărare, vă veți implica în nominalizarea miniștrilor? Sigur că asta depinde de partide, Klaus Iohannis s-a implicat direct.
Nicușor Dan: Sigur că va fi o discuție în care și eu voi avea un cuvânt de spus. Nu ați văzut scandal pe care eu să-l fi generat, sunt un om al dialogului și e nevoie de dialog.
Redactorul șef Antena3.ro i-ar fi adresat aceași întrebare și lui George Simion, dacă ar fi participat la dezbatere. Iată ce a spus candidatul AUR în trecut despre ce Guvern și-ar dori.
„Vizez un guvern de uniune națională care să liniștească lucrurile. Îl voi propune pe domnul Călin Georgescu și vom găsi 50% + 1 dintre parlamentari care îl vor vota”, a spus el.
Nicușor Dan a apreciat că exact acest tip de declarații au făcut ca „cursul euro să crească, dobânda de referință să crească, tipul acesta de declarații generază instabilitate, a spus că vrea să facă referendum pentru turul doi înapoi, asta înseamnă cel puțin un an de instabilitate, alegeri anticipate înseamnă 7-8 luni de instabilitate, dar România nu își permite”.
George Simion a promis că va merge la dezbaterea Antena 3
13 MaiGeorge Simion a scris, pe Facebook, luni că merge la dezbatere cu Nicușor Dan „la Digi24, la Antene, oriunde vrea el”. Nu a onorat niciuna dintre invitații.
Nicușor Dan: George Simion vinde iluzii
13 MaiÎntrebat cum l-ar caracteriza pe contracandidatul său, Nicușor Dan a spus:
„George Simion vinde iluzii, așa cum s-a văzut în cazul caselor la 35 de mii de euro. Apoi se pretinde suveranist, dar în chestiunea ridicării vizelor pentru români a fost exact opusul, a pledat la Administrația americană va românii să aibă nevoie de vize, e dușmanul economiei libere, dacă va câștiga va fi o problemă uriașă pentru economia românească și ultimul lucru a incitat la ură de nenumărate ori și societatea nu are nevoie de așa ceva.”
Aceiași întrebare i-a fost adresată în absență și lui George Simion. Iată ce a spus azi:
„Mi-am dorit și am primit invitația pe care am confirmat-o la ASE din partea Federațiilor Sportive, contracandidatul meu a ales să nu se prezinte, după cum a ales să nu se prezinte nici ieri la UB, deși confirmase înainte de turul doi prezența. Acesta e motivul pentru care am acceptat o dezbatere părtinitoare, dar aflată într-un cadru instituțional la Politehnică. Nu avem nevoie de șapte primării la București doar dacă cel care e primar general nu e capabil să facă ordine în atribuții și nici în propria casă. E important să spunem și nu vom lăsa capul jos. Am văzut un șir de minciuni și contracandidatul meu protejat de diferite interese, am văzut că și-a adus diploma de Bac, dar și noi avem și diplome de Bac și de licență. Sunt autentice. ”
Nicușor Dan a explicat că el nu a contestat diplomele sale, ci doar a vrut să demonteze minciuni privind diploma sa de Bac. A spus că ce îi reproșează lui George Simion e că n-a condus nimic.
Nicușor Dan, despre Matei Păun: Domnia sa a avut niște opinii acum 10 ani, nu sunt opiniile mele
13 MaiMircea Badea: Voiam să vă întreb dacă dumneavaostră vă plac bananele, vă plac blugii și vacanțele luxoase? Știți la ce mă refer?
Nicușor Dan: Da, am auzit, mi se face un rezumat al zilei de către echipa mea. Nu sunt îmbrăcat în blugi, dar, da cred că trebuie să facem din România o țară în care oricine poate să își permită o vacanță în care fiecare copil să aibă aceleași șanse de reușite în viață.
Mircea Badea: Văd că sunteți încălțat cu o pereche de pantofi, sunt aceia pe care i-am văzut a televizor în vestibul?
Nicușor Dan: Am primit, da. Niște producători români de haine și pantofi mi-au făcut cadou, dar nu m-am simțit bine în ele și m-am întors...
Mircea Badea: Le-ați declarat, da?
Nicușor Dan: Da
Mircea Badea: Operațiunea TV vestibulul și aceea cu micii din capul scărilor a fost o operațiune mediatică la care v-a consiliat domnul Matei Păun.
Nicușor Dan: Chestiunea cu micii a fost o mică supărare a mea pentru că mi s-a spus că am 15 minute să mănânc, iar apoi mi-au spus că de trei sferturi de oră mă așteaptă echipa e filmare acasă și eu am spus nu am apucat să mănânc și ei au zis rezolvăm noi și m-am trezit cu micii la ușă.
Mircea Badea: Dacă tot veni vorba de domnul Matei Păun, domnia sa fuge de dezbatere?
Nicușor Dan: Nu candidează la o funcție publică, putem să îl lăsăm acasă. Ca să lămurim, domnia sa a avut niște opinii acum 10 ani, nu sunt opiniile mele, nu a avut o poziție în primărie, nici în campanie, nu e finanțator, nu va avea o poziție nici la Palatul Cotroceni dacă eu voi câștiga, în schimb dacă ne uităm în partea cealaltă, îi găsim pe domnii Ceban, Dodon, Dughin.
Nicușor Dan a dat în scris că nu crește TVA
13 MaiCătălina Porumbel: Scenariul analizat în mai multe instituții ale statului e cel în care TVA crește de la 1 iulie la 21% și de la 1 ianuarie 2026 la 25%. Dumneavoastră ați declarat public că dați în scris că TVA nu va crește în mandatul dumneavoastră. Am hârtie, am și pix, dați în scris?
Nicușor Dan: Da!
Candidatul la prezidențiale a scris că nu va crește TVA-ul în mandatul său. Fotografia hârtiei semnate de Nicușor Dan poate fi văzută aici.
Aceiași întrebare i-a adresat-o jurnalista Antena 3 CNN în lipsă și lui George Simion, însă a adăugat dacă semnătura lui mai valorează ceva în condițiile în care a semnat 40.000 de contracte pentru oameni cărora le-a promis case de 35.000 de euro și apoi a spus că a fost o „strategie de marketing”
„A fost forma noastră de marketing, de promovare. (...) Nu ajungeam la 42% fără”, a explicat ulterior George Simion.
Nicușor Dan: Sunt patru diferențe între mine și George Simion
13 MaiMihai Gâdea: Care este diferența fundamentală dintre dvs și contracandidatul dvs, de ce sunteți mai potrivit să fiți președinte decât contracandidatul dvs?
Nicușor Dan: Sunt patru lucruri. În primul rând susțin o direcție pro-occidentală a României și nu pro-rusă, cum au spus chiar amabsadorii americani în scrisoarea de ieri, a doua susțin o economie deschisă nu una izolaționistă, a treia îndemna la dialog și nu la ură între tabere și a patra am avut de-a lungul vieții o meserie, inclusiv am condus Primăria Capitalei. Mie mi-ar fi frică să mă urc într-o mașină cu cineva care nu a mai condus, darămite să conducă România
Nicușor Dan: Tot timpul George Simion a fost cel care a pus paie pe foc
13 Mai„Referitor la ce a spus că susținătorii lui au fost jigniți. Întradevăr au fpst tensiuni, s-au spus lucruri care nu ar fi trebuit să se spună nici de o parte nici de alta. Tot timpul George Simion a fost cel care a pus paie pe foc, pe când eu am încercat să transmit să avem o dezbatere de dialog și nu de ură și tot timpul m-am adresat respectuos votanților lui George Simion și al tuturor celorlalți candidați”, a spus Nicușor Dan.
George Simion a promis că merge la dezbateri, apoi a fugit de presă: „Am spus că merg la orice televiziune”
13 MaiIată ce spunea George Simion cu privire la dezbaterile din campania electorală după ce a câștigat primul tur:
„Din acest moment eu sunt pregătit să încep dezbaterile electorale cu competitorul meu Nicușor Dan, e normal ca românii să ne audă, să vadă care sunt opțiunile noastre cu privire la viitorul țării.
Ceea ce face Nicușor Dan fugind de o dezbatere din fața românilor, crezându-i pe români proști, așa cum au fost jigniți susținătorii care au pus ștampila în dreptul numelui meu. Nu e acceptabil. Au cerut dezbateri, ieri Nicușor Dan nu s-a prezentat. Eu și azi sunt disponibil să merg la dezbatere cu Nicușor Dan, poate și mâine. Am spus că merg la orice televiziune, nu e nevoie să ne denigreze.
Dragi prieteni, Nicușor atât a putut. Azi nu se prezintă.”
Chiar și astăzi, George Simion a fugit de presa care l-a chestionat de ce nu participă la dezbaterile cu contracandidatul său.
Nicușor Dan, despre fuga lui George Simion de dezbatere: „Nu pot să îmi dau seama”
13 MaiNicușor Dan: „Nu pot să îmi dau seama. Domnia sa a forțat ... eu i-am propus să avem un șir de dezbateri asupra cărora să agreăm în a doua săptămâna. Domnia sa a forțat cu acea dezbatere la Euronews, ne-am dus și noi acolo, ca să nu spună că am lipsit noi acolo și de aceea nu vine el aici. Mai departe... nu îmi dau seama. Mi-aș fi dorit și îmi doresc să clarificăm toate lucrurile, tot zgomotul care a planat asupra acestei campanii, fel de fel de informații false, Coldea și fel de fel de lucruri și aș fi vrut să le lămurim bărbătește între candidați”
Nicușor Dan e în sală la dezbatere, George Simion a fugit
13 MaiMihai Gâdea a explicat formatul dezbaterii prezidențiale: Nicușor Dan va fi în sală, dar Antena 3 CNN a găsit o soluție ca și George Simion să răspundă la întrebările esențiale.
„Câți dintre voi credeți că România va alege corect duminică? În sala aceasta, așa cum puteți să identificați ușor, sunt susținătorii domnului Nicușor Dan, ne-am fi dorit să fie și susținătorii domnului George Simion. Noi, ca să fim corecți, am adus public care votează și cu Nicușor Dan și cu George Simion. România e extrem de divizată, sunt membri ai familiei care nu își mai vorbesc, s-au pierdut prietenii, să nu uităm că România este o națiune, că sunt o mare familie, alegerea noastră pentru duminică e o alegere extrem de importantă, așa cum nu a fost niciodată, suntem la o răscruce. Dar trebuie să înțelegem că tensiunile, ura, nu ne ajută cu nimic. Sper ca această dezbatere să vă ofere o perspectivă a ceea ce ar putea fi România. Vom face tot ceea ce știm mai bine pentru a vă ajuta să luați o decizie. Vom adresa întrebări cu privire la toate lucrurile care contează: politică internă, politică externă, sănătate, educație, despre problema drogurilor, declarațiile controversate ale candidaților, luminile și umbrele din viața lor. Noi nu vrem să îl dezavantajăm pe domnul George Simion, care, iată, a fugit din țară. Noi am căutat răspunsurile domniei sale la cele mai importante întrebări, o să vedeți jurnaliștii care sunt aici în față, noi vom adresa întrebări, și așa cum face ChatGPT îl întrebi ceva și el îți răspunde, noi vrem să fim extrem de preciși la întrebările cheie pentru domnul Simion, îi vom da și răspunsurile”.
AUR îl acuză pe Nicușor Dan că fuge de dezbateri, în timp ce George Simion a plecat din țară în ziua dezbaterii Antena 3 CNN
13 MaiAUR a transmis un comunicat agramat în care l-a acuzat pe candidatul Nicușor Dan că fuge de dezbatere cu George Simion. Formațiunea susține că acesta ar fi refuzat să participe la dezbaterea organizată de Europa FM pentru că ar prefera televiziunile „aservite” lui. Însă George Simion este cel care nu a dat curs invitației la o confruntare electorală, în direct, cu contracandidatul său de două ori: luni, la Digi24, iar astăzi, când a fost invitat la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, a plecat din România.
Iată comunicatul integral al AUR:
„COMUNICAT DE PRESĂ AUR:
Nicușor Dan nu participă la EuropaFM! Nicușor Dan pare dispus să participe la “dezbateri” doar în studiourile televiziunilor care îl sprijină fățiș– Digi24, Atena 3 (sic!) sau podcasturi prietenoase precum cel al lui Micutzu.
Atunci când dezbaterile sunt organizate în spații neutre, de de (sic!) instituții respectate ale societății civile – precum Universitatea din București, ASE, Europa FM sau Camera de Comerț – domnul Dan refuză sistematic participarea. Sperăm să accepte măcar dezbaterea organizată de Societatea Română de Radiofuziune!
Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a ajuns în punctul în care românii au nevoie de claritate, confruntare de idei și respect pentru alegători. E ușor să te arăți ”echilibrat” într-un studio în care întrebările sunt alese pe sprânceană. Dar adevărata democrație se măsoară în curajul de a răspunde sincer, în fața tuturor cetățenilor, în orice cadru echidistant.
Salutăm intenția Europa FM de a organiza o dezbatere între cei doi candidați la președinția României și regretăm că acest demers jurnalistic onest nu s-a putut concretiza dintr-un motiv simplu: refuzul domnului Nicușor Dan de a participa. La Europa FM, Așteptăm (sic!) ca domnul Nicușor Dan să accepte măcar o confruntare organizată de Societatea Română de Radiodifuziune - instituție publică, care oferă șansa unei dezbateri civilizate, chiar și în format la distanță (inclusiv prin telefon, în cazul în care se teme de întâlnirea față în față).
Îi cerem domnului Dan să renunte (sic!) la cu (sic!) campania de imagine regizată exclusiv la televiziunile aservite și să își asume, pentru prima dată în această campanie, o confruntare sinceră, directă, în fața alegătorilor care merită respect, departe de televiziunile de casă ale Sistemului care s-au încolonat în spatele acestuia.”
Cum vor vota alegătorii care au votat cu Crin Antonescu și Victor Ponta în primul tur
13 MaiAlegătorii care au pus ștampila pe candidatul Crin Antonescu la primul tur de scrutin vor vota, majoritatea lor, cu Nicușor Dan în 18 mai.
„Doi din trei votanți ai lui Crin Antonescu votează cu Nicușor Dan. După aceea o parte semnificativ mai mică votează cu Simion și mai sunt sub 10% nu au niciun candidat”, a spus sociologul Marius Pieleanu.
În ce-i privește pe alegătorii lui Victor Ponta, aceștia sunt împărțiți.
„Am să vă spun și de ce. Datele noastre din analizele noastre din turul unu, ne spun că din PSD au votat cu Ponta masiv rural și persoane de vârsta a treia, ei se regăsesc acum în cele 50% de procente care vor vota cu Simion, mai există gulerele, nu albe, dar un albastru curat, adică muncitorii industriali din zonele urbane mici și mijlocii, votanți PSD, care se regăsesc acum la domnul Nicușor Dan”, a mai spus Marius Pieleanu.
George Simion e în Polonia, la mitingul candidatului PiS la președinție
13 MaiGeorge Simion, care a plecat din țară imediat după o conferință în care a atacat companiile străine, despre care a spus că au „o protecție reprezentantă de ambasadele statelor lor”, se află în Polonia, la mitingul organizat de candidatul extremist la președinția țării, Karol Nawrocki.
„Vă promit că, în calitate de președinte al României, voi veni să fac în fiecare zi să fac campanie pt Karol Nawrocki. Dacă eu fac asta venind din România pentru Nawrocki, vă invit și pe voi, pe fiecare patriot polonez, să facă la fel, campanie pentru Karol Nawrocki. Pentru eroii noștri din trecut, vom învinge: Karol Nawrocki președinte”, a spus George Simion.
Nawrocki, istoric şi boxer amator e susţinut pentru funcția de președinte al Poloniei de partidul Lege şi Justiţie.
„Îi mulțumesc lui George, ce face el e foarte important pentru România, pentru Polonia, pentru Europa”, a spus și prezidențiabilul polonez.
Înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, programat în 18 mai, Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, din formaţiunea liberală de guvernământ Coaliţia Civică (KO), este pe primul loc în sondajele de opinie, care prefigurează un al doilea tur între el şi Karol Nawrocki în 1 iunie.
Marius Pieleanu: Vor veni cel puțin 800.000 de oameni la vot în plus duminică, diferența între candidați e sub 4%
13 MaiSociologul Marius Pieleanu a explicat rezultatele unui sondaj care arată egalitate între George Simion și Nicușor Dan înaintea celui de-al doilea tur de scrutin.
„Avantajul acestui sondaj e că există un volum mare al eșantionului, peste 3000 de persoane, dezavantajul e că el nu poate acoperi prin metodă, prin rețelele sociale sunt culese datele, întreaga suprafață a României și întreaga populației cu drept de vot. Online-ul în România acoperă undeva la 80%.Mă refer la populația care nu are acces la internet”, a spus el.
Când vine vorba de redistribuirea voturilor din primul tur, cei mai mulți dintre susținătorii lui Crin Antonescu (candidatul susținut de alianța PSD-PNL-UDMR) s-ar orienta către Nicușor Dan – mai exact, 91,7% dintre ei. Doar 6,2% ar vota cu George Simion.
„Vă rog să aveți o rezervă consistentă privind această cifră. Noi și alții ca noi nu avem această cifră”, a spus Marius Pieleanu.
Al doilea sondaj înainte de alegeri, realizat de CURS, arată o diferență de 4% între George Simion și Nicușor Dan.
„Nu mai e egalitate. Există analize după publicarea acestor date care ne arată că ecartul s-a strâns mai mult, mai puțin de 4%. Pe simulare, nu avem date, dacă participarea în străinătate va fi similară cu cea de acum două duminici nu avem motive să credem că domnul Simion va lua mai puține voturi, cam 60%, atunci Nicușor Dan are obligația ca restul de până la 100% să adune tot de la ceilalți contracandidați din turul unu, atunci va trebui ca în țară să obțină un scor de cel puțin 52% de procente. Deocamdată pe date serioase avem relative certitudine că în jur de 800.000 de oameni vor veni în plus, la vot. În România, noi nu avem 18 milioane de votanți, noi avem în jur de 14,5 milioane de votanți, o participare de 10 milioane în România ar însemna un vot uriaș pentru candidați”, a spus el.
Sociologul a mai explicat că din 100 de sondaje 5 sunt greșite.
La final, Marius Pieleanu a propus un exercițiu de imaginație:
„Astăzi avem certitudinea că vor veni cel puțin 800.000 de oameni la vot în plus duminică, în plus față de acum două duminici.Toți însă ne spun că deși vin pentru prima dată la vot nu știu cu cine să se voteze. Cum credeți că se vor împărți cele 800.000 de voturi la cei doi candidați? Și de ce nu ne spun? Eu sunt care sunt cel mai sceptic în privința rezultatelor sondajelor, deși le fac, nu am niciun răspuns la această întrebare”, a spus el.
George Simion a plecat din țară, deși a fost invitat la dezbaterea Antena 3 CNN
13 MaiGeorge Simion a promis, după ce a câștigat primul tur de scrutin, că va da curs tuturor invitațiilor la dezbatere cu contracandidatul său. Deocamdată, și-a păstrat promisiunea pentru o singură dezbatere, care a avut loc săptămâna trecută. Luni a refuzat să meargă la dezbaterea organizată de Digi24, iar până la această oră nu a confirmat prezența la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN.
Mai mult. George Simion a anunțat că pleacă din țară, deși a fost invitat la dezbaterea organizată de Antena 3 CNN, pentru ora 20.00. Mai sunt patru zile de campanie electorală, duminică românii sunt chemați să dea votul decisiv pentru cine va conduce România în următorii cinci ani.