Antena 3 CNN Externe Topul celor 100 de genii ale lumii

Topul celor 100 de genii ale lumii

Topul celor 100 de genii ale lumii
30 Oct 2007   •   12:18

Osama bin Laden, Nelson Mandela şi Sir Paul McCartney nu au aparent nimic în comun. Cei trei se regăsesc însă într-un top al celor 100 de genii ale lumii, în viaţă, din domeniile ştiinţei, politicii, artelor şi afacerilor. Clasamentul este dominat de americani, 43 la număr. Doar 15 dintre cele 100 de genii sunt femei. Primul loc este împărţit de creatorul reţelei virtuale, englezul Tim Berners-Lee, şi de chimistul elveţian Albert Hofmann, cel care a descoperit calităţile halucinogene ale LSD. Ei sunt urmaţi de miliardarul şi filantropul George Soros. În clasament se află, pe locul 7, şi fizicianul Stephen Hawking, dar şi teroristul numărul 1 al lumii, Osama bin Laden, pe locul 43.

Bin Laden este pe aceeaşi poziţie cu fondatorul Microsoft, Bill Gates, şi fostul campion mondial la box, Mohammed Ali. Din top nu lipsesc nici artiştii sau scriitorii. Sir Paul McCartney se află pe locul 58, iar David Bowie, pe locul locul 67.

Creatoarea adolescentului vrăjitor Harry Potter, JK Rowling, se află pe locul 83. Ea se află pe acelaşi loc cu Mihail Kalaşnikov, creatorul celei mai cunoscute arme automate din lume. Ultima poziţie în acest top este ocupată de regizorul american Quentin Tarantino. Statele Unite domină topul, urmate de Marea Britanie, cu 24 de reprezentanţi.

Cele 100 de genii au fost alese în funcţie de 5 factori - rolul jucat în schimbarea sistemului de viziune asupra lumii, recunoaşterea publică, forţa intelectului, succesele şi importanţa culturală.

Topul a fost realizat de compania Creators Synectics, pe baza opiniei exprimate de 600 de britanici.

Topul celor 100 de genii ale lumii

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close