Antena 3 CNN Externe Presa rusă a aflat de ce s-a împotmolit campania din Donbas | Runa "Sieg" și litera ebraică Zain, pe pereții unui comandament ucrainean

Presa rusă a aflat de ce s-a împotmolit campania din Donbas | Runa "Sieg" și litera ebraică Zain, pe pereții unui comandament ucrainean

Agenția rusă RIA difuzează pe fluxul de miercuri o informație care se integrează perfect în tabloul propagandei de la Moscova, unde narativul oficial este că liderii ucraineni sunt naziști, drogați și, bineînțeles, controlați de Occident.

Presa rusă a aflat de ce s-a împotmolit campania din Donbas | Runa "Sieg" și litera ebraică Zain, pe pereții unui comandament ucrainean
Sursa foto: pixabay
de Adrian Iclozan    |    04 Mai 2022   •   13:34

"La sediul artileriștilor ucraineni situat la periferia satului Trekhizbeka (Trekijbeka) din  'Republica Populară Lugansk' au fost găsite urme ale unui ritual de magie neagră. Armata ucraineană a încercat, probabil, să-și 'sfințească' armele", se spune  în relatarea agenției ruse.

Conform sursei citate, "pe un perete a fost identificat un simbol satanic". 

Este citată o anumită Ekaterina Deis, culturolog, care explică:  "Este un semn magic format din mai multe linii care se intersectează. E greu de spus cu certitudine ce înseamnă, dar în el se poate vedea simbolul inversat anarhic iar runa "Zig" (Sieg, victorie în limba germană, n.r.), parte a simbolului 'SS', este clar vizibilă în extrema stângă a cercului. Se observă litera ebraică 'Zain', scrisă în germană, care înseamnă 'sabie' sau 'armă'", spune experta.

Potrivit acesteia, "simbolul magic al forțelor întunericului", găsit la sediul militar ucrainean, combină ideea de anarhie cu simbolurile fasciste. 

"În limba ebraică folosită în Biblie, 'Zain' înseamnă 'sabie' iar verbul 'lezaen' înseamnă  'a înarma'. Poate că autorii vrăjii au făcut ritualul pentru a-și întări armele sau pentru a primi mai multe arme", a continuat Deis.

Un craniu de animal, ilustrația aleasă de RIA Novosti

În plus la cele relatate, corespondentul RIA precizează că în aceeași locație ar fi fost găsit un comunicat de presă al armatei ucrainene, cu urme de sânge, în contextul în care nu s-ar mai fi găsit alte astfel de urme în sediul respectiv.

RIA ilustrează știrea cu un craniu de animal, care nu se regăsește în informațiile relatate.

Jurnalista ucraineană Anastasia Lapatina, care semnalează "știrea" agenției ruse, comentează astfel textul difuzat de RIA: "Un nou nivel de idioțenie atins de Ministerul Adevărului".

Nu doar nazismul și - mai nou - magia neagră sunt invocate de Moscova pentru a justifica ororile războiului declanșat în Ucraina.

Propaganda rusă a distribuit în ultimele zile cel puțin trei materiale video trucate, în care președintele ucrainean Volodimir Zelenki era înfățișat drept consumator de droguri.

Unul dintre acestea, bazat pe o înregistrare video autentică a unei convorbiri purtate în luna martie, prin videoconferință între Zelenski și miliardarul Elon Musk, a fost modificat prin "adăugarea", pe cale digitală, a unei grămăjoare de praf alb pe biroul președintelui ucrainean.

Putin are în vedere mobilizarea generală, după ce campania în Donbas s-a împotmolit

Ultimele informații din Ucraina arată că noua ofensivă declanșată de ruși în estul și sudul țării nu are șanse să își atingă prea curând obiectivul, adică ocuparea completă a regiunilor Lugansk și Donețk, aflate parțial, din 2014, sub controlul separatiștilor pro-Moscova.

În acest context, președintele rus Vladimir Putin ar urma să declare în curând război Ucrainei, în mod oficial.

El ar intenționa să profite de momentul 9 mai, o zi în care rușii sărbătoresc "Ziua Victoriei" împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, estimează oficiali occidentali citați de CNN.

Aceștia au ajuns la concluzia că Putin va valorifica simbolismul și valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, fie ambele.

În contextul ultimelor evoluții ale ofensivei din Donbas, scenariul în care Putin declară oficial război Ucrainei se profilează tot mai probabil.

Până în prezent, președintele rus, oficialii săi și mașina de propagandă a Moscovei au numit invazia brutală declanșată pe 24 februarie drept "operațiune militară specială" iar folosirea cuvintelor "război" și "invazie" cu referire la campania din Ucraina a fost interzisă, sub sancțiuni care merg până la 15 ani de închisoare.

O declarație oficială de război pe 9 mai ar putea impulsiona sprijinul public pentru invazie. De asemenea, declarația de război i-ar permite lui Putin să mobilizeze rezerviștii și să oblige la înrolarea recruților de care Rusia are nevoie disperată, pe fondul pierderilor din Ucraina și al rezistenței înverșunate a forțelor Kievului.

×
Subiecte în articol: RIA magie neagră Lugansk
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close