Antena 3 CNN International News Ziua în care Vladimir Putin speră să întoarcă soarta războiului din Ucraina cu o declarație

Ziua în care Vladimir Putin speră să întoarcă soarta războiului din Ucraina cu o declarație

Președintele rus Vladimir Putin ar urma să declare în curând război Ucrainei, în mod oficial.

Ziua în care Vladimir Putin speră să întoarcă soarta războiului din Ucraina cu o declarație
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Mai 2022   •   13:02

El ar intenționa să profite de momentul 9 mai, o zi în care rușii sărbătoresc "Ziua Victoriei" împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, estimează oficiali occidentali citați de CNN.

Aceștia au ajuns la concluzia că Putin va valorifica simbolismul și valoarea propagandistică a acestei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților, fie ambele.

În contextul ultimelor evoluții ale ofensivei din Donbas, scenariul în care Putin declară oficial război Ucrainei se profilează tot mai probabil.

Până în prezent, președintele rus, oficialii săi și mașina de propagandă a Moscovei au numit invazia brutală declanșată pe 24 februarie drept "operațiune militară specială" iar folosirea cuvintelor "război" și "invazie" cu referire la campania din Ucraina a fost interzisă, sub sancțiuni care merg până la 15 ani de închisoare.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, crede că Putin va face trecerea oficială de la "operațiunea specială" la război.

"A pregătit terenul pentru a putea spune: 'uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor și avem nevoie de mai mulți oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească'", estimează ministrul britanic, care a recunoscut, totuși, că nu are informații precise în acest sens.

O declarație oficială de război pe 9 mai ar putea impulsiona sprijinul public pentru invazie. De asemenea, declarația de război i-ar permite lui Putin să mobilizeze rezerviștii și să oblige la înrolarea recruților de care Rusia are nevoie disperată, pe fondul pierderilor din Ucraina și al rezistenței înverșunate a forțelor Kievului.

Oficialii occidentali și ucraineni au estimat că între 10.000  și 20.000 de soldați ruși au fost uciși în război, de la începutul invaziei.

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close