Antena 3 CNN Externe Tripoli. Islamiştii radicali au intrat cu buldozerul într-un mausoleu al unui sfânt musulman

Tripoli. Islamiştii radicali au intrat cu buldozerul într-un mausoleu al unui sfânt musulman

Tripoli. Islamiştii radicali au intrat cu buldozerul într-un mausoleu al unui sfânt musulman
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
26 Aug 2012   •   17:58

Islamişti integrişti au avariat sâmbătă cu lovituri de buldozer un mausoleu al unui sfânt musulman la Tripoli, după ce, cu o zi înainte, un alt mausoleu a fost distrus în nord-vestul Libiei, relatează AFP.
   
Islamişti radicali au utilizat sâmbătă dimineaţa un buldozer pentru a demola o parte a Mausoleului Al-Shaab al-Dahmani, în apropiere de centrul capitalei libiene, şi au profanat mormântul acestui înţelept, un loc de pelerinaj pentru musulmani, a constat un jurnalist AFP.
   
Zeci de integrişti au aruncat în aer, vineri, Mausoleul şeicului Abdessalem al-Asmar din oraşul Zliten (la aproximativ 160 de kilometri est de Tripoli), teatrul unor confruntări încă de joi seara, potrivit unei înregistrări video postată pe reţele online de socializare.
   
Înregistrare video a surprins explozia de la mausoleu în timp ce striga "Allahou Akbar" (Allah este mare).
   
Integriştii se opun existenţei acestor mausolee ridicate în memoria unor sfinţi musulmani, deoarece ei fac obiectul unei "veneraţii" care, în opinia lor, contravine caracterului unic al lui Allah, preceptul fondator al islamului.
   
Confruntări au avut loc încă de joi seara la Zliten, unde au fost ucise cel puţin trei persoane, iar mai multe altele au fost rănite.
   
Asupra cauzelor acestor violenţe circulă informaţii contradictorii, unii invocând o crimă, alţii afirmând că este vorba despre confruntări între islamişti care susţineau distrugerea mausoleului şi alţii care se opuneau.
   
În această vară, mausolee construite din pământ, clasate în rândului patrimoniului umanităţii de către UNESCO, au mai fost distruse în nordul Mali, tot de către musulmani integrişti.

×
Subiecte în articol: Islamisti buldozer patrimoniu Tripoli UNESCO
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close