Antena 3 CNN Externe Turcia a înregistrat cea mai mare temperatură din istorie. Temperaturi record astăzi în mai multe părți ale lumii

Turcia a înregistrat cea mai mare temperatură din istorie. Temperaturi record astăzi în mai multe părți ale lumii

În ultimele zile s-au stabilit recorduri istorice în Turcia, nordul Japoniei și Irlanda de Nord, în timp ce mercurul din termometrele americanilor din Montana atins 43,3 grade Celsius, conform The Washington Post.

Turcia a înregistrat cea mai mare temperatură din istorie. Temperaturi record astăzi în mai multe părți ale lumii
Sursa foto: Twitter
de Alexandru Negrici    |    20 Iul 2021   •   21:31

După cum se vede pe actuala hartă meteo a globului, nu mai puțin de cinci mase puternice de căldură se umflă deasupra maselor terestre din emisfera nordică. 

Aceste zone de presiune ridicată în atmosferă, intensificate de schimbările climatice, generează simultan explozii de căldură neiertătoare în America de Nord, Europa și Asia.

Aceste mase de căldură sunt sursa temperaturilor ridicate record și contribuie la roiurile de incendii din vestul Americii de Nord și în Siberia.

În ultimele zile, s-au stabilit recorduri istorice în Turcia, nordul Japoniei și Irlanda de Nord.

Aliniate ca la paradă, masele de căldură fac, de asemenea, parte din efectele schimbărilor climatice care au declanșat inundațiile dezastruoase din Europa săptămâna trecută.

Astfel de mase intense de căldură sunt normale în această perioadă a anului, cel mai fierbinte moment al verii, dar este neobișnuit să avem atât de multe și atât de intense.

Fiecare dintre aceste cupole de căldură generează vreme excepțională.

La margine de Atlantic,  peste insulele britanice,  zilele trecute am avut duminica cea mai fierbinte zi din Irlanda de Nord.

Temperatura din orașul Ballywatticock a crescut până la 31,2 grade sâmbătă, determinând, luni, Met Office, agenția meteorologică din Marea Britanie, să lanseze prima avertizare de căldură extremă din istorie.

Mai la est, aerul cald, o dată ajuns în sud-estul Europei și Asia de Vest, a produs, de asemenea, temperaturi extrem de ridicate. 

Marți, termometrele din orașul turc Cizre, lângă granița cu Siria, au înregistrat la 49,1 grade, cea mai ridicată temperatură a țării observată vreodată.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Etienne Kapikian, meteorolog la Meteo France, agenția meteorologică a țării, a scris pe Twitter că se așteaptă ca acest val de căldură să producă, mâine, temperaturi record suplimentare în zonele adiacente, inclusiv în Siria, Armenia, Georgia, Irak, Iran, Azerbaidjan și Rusia.

×
Subiecte în articol: SUA turcia Siria Irlanda
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close