Antena 3 CNN Externe Turcia. Femeile sunt împinse la sinucidere, pentru că şi-au dezonorat familia

Turcia. Femeile sunt împinse la sinucidere, pentru că şi-au dezonorat familia

Turcia. Femeile sunt împinse la sinucidere, pentru că şi-au dezonorat familia
13 Noi 2007   •   11:24

Jurnaliştii de la Sky News au făcut un reportaj şocant în Turcia, unde familiile care păstrează tradiţia îşi obligă fetele să se sinucidă, pe motiv că şi-au dezonorat rudele. Tinerele fete pot fi acuzate că şi-au necinstit familia prin simplul fapt că poartă blugi, sau dacă aruncă ochiade vreunui băiat, ori privesc un bărbat într-un mod nepotrivit. Un astfel de caz a fost cel al unei fete de 18 ani, Halimeh Baytkin, care s-a sinucis în 2005. Rudele sale au declarat că Halimeh s-a sinucis pentru că era deprimată din cauza a ceea ce a văzut la televizor şi din cauza situaţiei politice din Turcia. Autorităţile au avut o altă variantă, ele fiind încredinţate că fata s-a sinucis pentru că familia a descoperit că avea un prieten. O altă femeie care a vorbit cu reporterii Sky News, şi care a cerut să rămână în anonimat, a povestit că s-a căsătorit la vârsta de 15 ani, iar soţul o bătea şi o înşela frecvent. Când femeia a cerut divorţul, propria sa soră i-a spus să se sinucidă.

Aceste ?crime de onoare? au devenit şi mai frecvente în Turcia în ultima vreme, din cauza eforturilor ţării de a adera la Uniunea Europeană. Guvernul turc a fost astfel obligat să revizuiască legislaţia privind drepturile omului şi să înăsprească pedepsele pentru cei care împing femeile să se sinucidă pe motiv că au adus ruşine familiei.

Cei mai mulţi turci care păstrează această tradiţie trăiesc în sudul ţării şi sunt de origine kurdă. O asociaţie de femei din oraşul Batman a atras atenţia că numai în 2006, 60 de femei s-au sinucis, iar în ultimii ani s-au înregistrat sute de astfel de cazuri.

Guvernul turc consideră că lupta împotriva acestei vechi tradiţii sângeroase va mai dura căteva zeci de ani.

Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close