Antena 3 CNN Externe Turcia impune sancţiuni economice Kurdistanului irakian

Turcia impune sancţiuni economice Kurdistanului irakian

Turcia impune sancţiuni economice Kurdistanului irakian
01 Noi 2007   •   09:58

Guvernul Turciei a adoptat "măsuri economice" împotriva celor care-i susţin pe separatiştii kurzi de la graniţa cu Irakul. Măsurile ar putea reprezenta, de fapt, sancţiuni împotriva regiunii autonome kurde din nordul Irakului. Turcia menţine ameninţarea unei intervenţii armate în Kurdistanul irakian. Luptele se poartă, deocamdată, pe teritoriul turc, unde şi-au pierdut viaţa, în ultimele zile, trei soldaţi turci şi 15 luptători separatişti.

Situaţia este tot mai tensionată în zona de conflict dintre armata turcă şi forţele Partidului Muncitorilor din Kurdistan, în apropierea frontierei cu Irakul. Regiunea este survolată permanent de elicoptere şi avioane de vânătoare, iar geniştii detonează, adesea, mine plasate de separatişti pe şosele.

În timp ce armata continuă luptele cu rebelii, guvernul a adoptat un plan de măsuri "militare, politice, diplomatice şi economice" împotriva separatiştilor kurzi şi a celor "care-i ajută. Nu au fost date mai multe detalii, dar prim-ministrul turc acuza, marţi, conducerea autonomă din Kurdistanul irakian că-i "acoperă" pe rebelii kurzi.

Statele Unite încearcă să prevină o intervenţie armată a Turciei peste frontieră, care ar putea duce la un conflict cu forţele kurzilor irakieni.

La Ankara va sosi, vineri, secretarul de stat Condoleezza Rice care se va strădui să-i convingă pe liderii turci să nu declanşeze ofensiva în Irak. Analiştii consideră totuşi că în actuala situaţie nici americanii nu au prea multe mijloace de presiune asupra Turciei.

Antena 3

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close