Antena 3 CNN Externe Turcia şi Irakul au ajuns la un acord privind rebelii kurzi

Turcia şi Irakul au ajuns la un acord privind rebelii kurzi

Turcia şi Irakul au ajuns la un acord privind rebelii kurzi
26 Oct 2007   •   17:35

Oficialii turci şi irakieni au ajuns la un acord, dar măsurile luate în timpul negocierilor nu au fost făcute publice. Potrivit unui oficial irakian, în urma întâlnirii între cele două părţi s-a ajuns la un rezultat pozitiv. Ministrul irakian al apărării şi ministrul turc de externe s-au întâlnit, vineri dimineaţă, în încercarea de a evita o incursiune a Ankarei în nordul Irakului, unde se ascund mulţi rebeli kurzi. La încheierea întâlnirii, ambele părţi au declarat că negocierile s-au purtat într-o manieră constructivă şi au avut "rezultate pozitive", fără a explica exact ce măsuri s-au luat.

?Suntem încrezători că misiunea noastră va fi un succes. Delegaţia irakiană are o misiune importantă aici, iar negocierile au fost un succes până acum. Rezultatele sunt pozitive până acum şi suntem pe drumul cel bun?, a declarat ministrul irakian al Apărării.

Membrii celor două delegaţii au discutat despre metodele de luptă împotriva rebelilor kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care utilizează nordul Irakului pentru a ataca armata turcă.

Turcia a mobilizat deja la graniţă peste 100.000 de soldaţi. Au fost trimise avioane şi elicoptere de luptă. Totul pare pregătit pentru o operaţiune de amploare împotriva separatiştilor kurzi.

Administraţia Bush le-a cerut autorităţilor de la Ankara să nu lanseze operaţiuni militare în nordul Irakului, deşi parlamentul turc a aprobat incursiunea militară în nordul Irakului.

Guvernul turc a amânat incursiunea pentru moment la insistenţele comunităţii internaţioanle, care a cerut o soluţie paşnică.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close