Antena 3 CNN Externe Turcii din Germania manifestă împotriva conflictului turco-irakian

Turcii din Germania manifestă împotriva conflictului turco-irakian

Turcii din Germania manifestă împotriva conflictului turco-irakian
03 Noi 2007   •   20:11

Peste 12.000 de turci şi kurzi au manifestat în linişte sâmbătă în Germania, pentru a protesta împotriva conflictului dintre armata turcă şi separatiştii kurzi de la frontiera turco-irakiană. Duminica trecută, o manifestaţie în sprijinul guvernului de la Ankara a degenerat la Berlin în violenţe între naţionalişti turci şi kurzi. În urma acestor violenţe 14 persoane au fost arestate şi 18 poliţişti au fost răniţi.

Sâmbătă, cea mai mare manifestaţie, cu circa 7.000 de participanţi, a avut loc Nuremberg, la iniţiativa unei asociaţii turce. La Hamburg, un convoi format din 1.850 de manifestanţi kurzi a mărşăluit până în faţa consulatului general al Turciei. La Stuttgart, în Baden-Wurtemberg /sud-vest/, şi la Dortmund /vest, Renania de nord/, 1.200 de persoane au manifestat la apelul organizaţiilor kurde, în timp ce la Mannheim /sud-vest/ circa 800 de persoane au ieşit în stradă chemaţi de asociaţii ale turcilor.

La Koln, unde circa 10.000 de manifestanţi sunt aşteptaţi să coboare în stradă duminică, la apelul grupărilor turce, şi sâmbătă s-au reunit mai multe sute de protestatari. Într-un interviu oferit revistei Bild am Sonntag, ministrul german de interne, Wolfgang Schauble, a avertizat că „statul de drept Germania nu va tolera violenţa”.

Potrivit Oficiului pentru protecţia Constituţiei din Germania, PKK numără în această ţară circa 11.500 de adepţi, dintre care 1.000 se află la Berlin, în timp ce extrema dreaptă turcă reuneşte peste 7.500 de aderenţi, între care şi membrii organizaţiei „Lupii gri”. La ora actuală, în Germania locuiesc circa 2,4 milioane persoane originare din Turcia, 600.000 dintre aceştia fiind kurzi.ROMPRES/(Adriana Matcovschi) Redactori: /ama/mvt; ID: 396020; Data: 2007-11-03 19:42:09; Slug: Germania-turci-kurzi-manifestaţii

Rompres

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close