Antena 3 CNN Externe Ucraina alege duminică un nou parlament

Ucraina alege duminică un nou parlament

Ucraina alege duminică un nou parlament
28 Sep 2007   •   16:53

Anticipatele nu sunt însă o garanţie a revenirii calmului la Kiev, după o serie de crize care au slăbit autoritatea preşedintelui Iuşcenko, eroul Revoluţiei Portocalii de acum 3 ani. De altfel, formaţiunea preşedintelui este doar pe locul trei în opţiunile de vot. Va fi nevoie de o alianţă între pro-occidentali, în faţa actualului premier pro-rus, aflat în frunte în sondaje.

Alegerile legislative de duminică, iniţiate la cererea preşedintelui Victor Iuşcenko, reprezintă un test electoral pentru viaţa politică de la KIev. În cursa pentru legislativ se întrec partidul pro-europeanul Viktor Iuşcenko, cel al rivalul său, premierul Viktor Ianukovici şi cel al liderului opoziţiei Iulia Timoşenko. Portrivit ultimelor sondaje de opinie, Partidul Regiunilor al premierului Victor Ianukovici ar putea obţine cele mai bune rezultate, cu circa 37% din voturi, faţă de numai 23% pentru Blocul Timoşenko şi circa 13% pentru formaţiunea prezidenţială.

Analiştii politici speră ca acest scrutin să scoată ţara din paralizia politică în care a fost aruncată după alegerile parlamentare din luna martie, câştigate de actualul premier Viktor Ianukovici.

Principalii actori ai Revoluţiei Portocalii de la Kiev, Iulia Timoşenko şi Victor Iuşcenko sunt din nou dispuşi să refacă vechea alianţă din 2004. Timoşenko a promis formarea unui guvern pro-occidental, în cazul victoriei blocului său, şi a partidului preşedintelui. La rândul său, Victor Iuşcenko s-a declarat favorabil unei coaliţii între formaţiunea Ucraina Noastră şi Blocul Timoşenko.

Antena 3

×
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close