Antena 3 CNN Externe Ucraina ar putea rămâne fără gaze de la 1 ianuarie

Ucraina ar putea rămâne fără gaze de la 1 ianuarie

Ucraina ar putea rămâne fără gaze de la 1 ianuarie
18 Dec 2008   •   22:18

Compania rusă Gazprom a anunţat că este gata să sisteze livrările de combustibil, în cazul în care Kievul nu-şi va achita integral uriaşele datorii.
Gazprom a anunţat că, de la începutul anului viitor, nu va mai furniza gaze naturale Ucrainei. Kievul a acumulat o datorie de aproape două miliarde şi jumătate de dolari pentru combustibilul rusesc, iar negocierile de reeşalonare a plăţilor au eşuat.
"În cazul în care datoria Ucrainei nu este platită şi nu se găsesc alte soluţii, nu vom putea semna un nou contract. Acest lucru înseamnă că nu vom mai avea fundament juridic pentru a livra gaz de la 1 ianuarie", a declarat Sergei Kupriyanov, purtătorul de cuvânt Gazprom.
Preşedintele ucrainei Viktor Iuşcenko şi-a asigurat cetăţenii că nu vor rămâne în frig la iarnă. El a declarat că a plătit deja Rusiei 800 de milioane de dolari şi că urmează să mai achite încă 200. Totuşi, Gazprom nu se lasă înduplecat.
"În timpul negocierilor, partea ucrainiană a primit mai multe propuneri de reeşalonare a datoriei. Nu o să intru în detalii, dar acestea nu au fost acceptate de partea ucrainiană", susţine Alexander Medvedev, Directorul executiv adjunct al Gazprom.
Decizia Gazprom a fost anticipată de o declaraţie a premierului rus Vladimir Putin. Cu două săptămâni în urmă, el le-a promis ruşilor că va întrerupe furnizarea de gaze către Ucraina dacă aceasta nu-şi va achita integral datoriile.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Gazprom Ucraina gaze
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close