Antena 3 CNN Externe Un apropiat al lui Mladici arestat în Bosnia

Un apropiat al lui Mladici arestat în Bosnia

Un apropiat al lui Mladici arestat în Bosnia
01 Iun 2007   •   10:55

Generalul sârb bosniac Zdravko Tolimir, urmărit de justiţia internaţională pentru crime de război, a fost arestat joi la graniţa cu Serbia. El urmează să fie transferat la Haga pentru a fi judecat. Arestarea generalului poate grăbi reluarea negocierilor pentru apropierea Serbiei de Uniunea Europeană. Generalul Tolimir era un colaborator apropiat al lui Ratko Mladici, liderul militar al sârbilor bosniaci, aflat în fruntea listei acuzaţilor puşi sub urmărire de Tribunalul de la Haga.

În timpul războiului din Bosnia, din anii 90, Tolimir îi raporta direct lui Mladici, ca şef-adjunct al serviciului de informaţii al sârbilor bosniaci. Tribunalul Penal Internaţional îl acuză de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, în legătură cu uciderea, deportarea şi maltratarea musulmanilor din Bosnia. Se crede, de asemenea, că Tolimir a colaborat la organizarea reţelei care l-a ajutat pe Mladici să se sustragă, până acum, judecăţii.

Fostul general a fost arestat într-o operaţiune comună a poliţiilor din Serbia şi partea sârbă a Bosniei. Surse locale afirmau recent că el ar suferi de cancer. Arestarea vine la momentul potrivit pentru a dovedi, concret, dorinţa noului guvern pro-occidental de la Belgrad de a colabora cu justiţia internaţională.

Uniunea Europeană a suspendat, acum un an, negocierile cu Serbia, din cauza neputinţei sârbilor de a-l aresta pe Mladici. Negocierile ar putea fi reluate în curând cu condiţia unor ?acţiuni concrete şi eficiente? pentru capturarea presupuşilor criminali de război sârbi.

Antena 3

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close