Antena 3 CNN Externe Un erou al lumii moderne a murit la vârsta de 107 ani VIDEO

Un erou al lumii moderne a murit la vârsta de 107 ani VIDEO

Un erou al lumii moderne a murit la vârsta de 107 ani VIDEO
29 Mar 2018   •   23:28

Johan van Hulst,  un profesor de seminar olandez. care a salvat sute de copii evrei în timpul Holocaustului a murit la vârsta de 107 de ani.

Van Hulst și activiștii din rezistență au ascuns copiii vreme de câteva luni. Olandezul a fost directorul unui seminar religios protestant din Amsterdam, cu o curte învecinată cu un adăpost pe care naziștii și colaboratorii închideau evrei înainte de trimiterea acestora în lagărele de concentrare.

Directorul, care a decedat joi, a ascuns în școală copiii de pe creșă Hollandsche Schouwburg, pe care el și ajutoarele îi strecurat peste gard. De acolo, muncitorii din rezistență și luptătorii duceau copiii ascunși, uneori în coșuri de rufe și alteori pe biciclete, pretinzând că micuții erau ai lor.

Memorialul Holocaustului Yad Vashem din Israel l-a onorat pe Van Hulst în 1973 cu titlul de Drept între Popoare - un titlu pentru non-evreii care și-au riscat viața pentru a salva evrei de la Holocaust.

În 2012, premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a onorat pe Van Hulst în timpul unei vizite în Olanda. În acel an, eroismul lui Van Hulst a fost imortalizat într-un film intitulat "Sussman".

"Spunem, cei care salvează o viață salvează în univers. Ai salvat sute de universuri. "Vreau să vă mulțumesc în numele omenirii", i-a spus Netanyahu lui Van Hulst.

Olanda are cea mai mare rată a evreilor care au murit în Holocaust dintre țările din Vestul Europei ocupate de naziști din cauza trădării generale și a colaborării localnicilor cu naziștii.

 

×
Subiecte în articol: Holocaust evrei
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close