Antena 3 CNN Externe Un mare general american avertizează: Rusia este principala sursă de îngrijorare în Europa

Un mare general american avertizează: Rusia este principala sursă de îngrijorare în Europa

Un mare general american avertizează: Rusia este principala sursă de îngrijorare în Europa
Sursa foto: Foto: Agerpres
12 Apr 2013   •   08:24

Generalul american Philip Breedlove, numit la conducerea forţelor militare americane ale NATO în Europa (SACEUR), consideră că Rusia va continua să fie "prima sursă de îngrijorare" în Europa în anii următori, informează AFP.

"Rusia va rămâne prima sursă de îngrijorare în regiune, până în 2020, din cauza situaţiei sale geografice, a resurselor naturale, a forţelor militare şi a dorinţei sale de a avea influenţă regională", chiar dacă se confruntă cu "deficienţe sistematice", a declarat generalul într-o mărturie scrisă pentru audierea sa de confirmare de către Senatul american ca viitor comandant militar al NATO.

Potrivit generalului Breedlove, Statele Unite şi NATO trebuie să îşi demonstreze susţinerea faţă de aliaţii lor "care trăiesc în sfera de influenţă autoproclamată de Rusia".

Cu toate că a recunoscut, în cadrul audierii sale, că politica de "resetare" dusă în 2009 de preşedintele Barack Obama cu Moscova a stagnat de când Vladimir Putin a redevenit preşedinte, generalul Breedlove a subliniat în faţa senatorilor necesitatea de a "întinde mâna" Moscovei în pofida diferenţelor cu privire la Siria sau scutul antirachetă european.

Menit să ofere o umbrelă împotriva unei ameninţări balistice limitate dinspre Iran, scutul antirachetă este considerat de către Rusia că aduce atingere securităţii şi disuasiunii sale.

"Continuăm să credem că o cooperare cu Rusia în privinţa apărării antirachetă ar permite o ameliorare a securităţii atât a NATO, cât şi a Rusiei", a spus generalul american.

Generalul a mai spus că este necesar "să nu mai tratăm sau să considerăm Rusia ca un inamic şi să încercăm să ne îndreptăm către un parteneriat".

În cazul în care va fi confirmat de Senat, generalul Breedlove îl va înlocui în post, la SACEUR, pe amiralul James Stavridis.








 

×
Subiecte în articol: Philip Breedlove NATO Rusia Barack Obama SUA
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close