Antena 3 CNN Externe Una dintre limuzinele folosite de Nicolae Ceauşescu, expusă într-un muzeu din Franţa (VIDEO)

Una dintre limuzinele folosite de Nicolae Ceauşescu, expusă într-un muzeu din Franţa (VIDEO)

Una dintre limuzinele folosite de Nicolae Ceauşescu, expusă într-un muzeu din Franţa (VIDEO)
16 Feb 2010   •   11:53

Una dintre limuzinele folosite de Nicolae Ceauşescu este parcată, pentru totdeauna, la un castel din Franţa, transformat în muzeu al vehiculelor prezidenţiale. Tot aici sunt expuse maşinile unor foşti preşedinţi americani, sovietici şi, fireşte, francezi.

La prima vedere, castelul Montjalin, din secolul al 18-lea, pare doar unul din sutele de monumente istorice ale Franţei. Fostul grajd al domeniului ascunde, însă, un secret: 30 de limuzine folosite de şefi de stat din toată lumea.

Maşinile preşedinţilor americani Eisenhower şi Kennedy se învecinează cu vehiculul care i-a transportat pe liderii sovietici Hruşciov şi Brejnev. O limuzină a conducătorului african Omar Bongo este prezentată "cu praful original". Bineînţeles, proprietarul muzeului se mândreşte cu un venerabil automobil Simca, în care călătorea legendarul preşedinte francez De Gaulle.

Dar piesa de vârf a muzeului pare să fie fosta maşină oficială a lui Nicolae Ceauşescu - un Mercedes 600. Dictatorul român se gândise la toate: în cazul unui eventual atac, limuzina l-ar fi ajutat să scape fără să rămână cu buzunarele goale.

Până la urmă, Ceauşescu a renunţat totuşi la Mercedes, iar pe 22 decembrie a ajuns să meargă cu o Dacie obişnuită, care nu l-a putut salva. Între timp, fosta sa limuzină a ajuns la muzeu, ca un simbol al decăderii regimurilor comuniste.



Antena 3


×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu limuzina muzeu
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close