Antena 3 CNN Externe Votul românilor din străinătate: Alegătorii din Spania nu s-au înghesuit la vot

Votul românilor din străinătate: Alegătorii din Spania nu s-au înghesuit la vot

Votul românilor din străinătate: Alegătorii din Spania nu s-au înghesuit la vot
25 Noi 2007   •   10:14

În străinătate, cei mai mulţi români au votat, până la ora 14:00, în Ungaria - 223 şi Italia - 205. Cei mai puţini s-au înregistrat în Georgia - doar şapte şi Ucraina - nouă români. Votul în străinătate s-a încheiat până acum la Wellington, în Noua Zeelandă, dar şi în cele patru secţii de vot deschise în Australia - Sydney, Canberra, Melbourne şi Brisbane. Ultimii care vor vota sunt românii din Canada, unde secţiile se vor închide luni, la ora 4 ora României, din cauza diferenţei de fus orar.

Ministerul de Externe a organizat pentru românii din străinătate 181 de secţii de votare, majoritatea în sediile ambasadelor şi consulatelor României. Au fost trimise 600.000 de buletine de vot, cele mai multe în ţările cu o prezenţă românească masivă. Cele mai multe secţii de votare, 23, au fost amenajate în Statele Unite. Românii din Spania şi Italia au la dispoziţie câte 9 secţii, cei din Franţa 6, iar cei din Germania 5.

De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale a organizat în teatrele de operaţiuni externe 18 secţii, la care urmează să voteze militarii români. În Irak, sunt două secţii coordonate de MAE, la Bagdad şi câte două în bazele coaliţiei.

Românii din Spania, indiferenţi la alegeri şi referendum
Primele alegeri europarlamentare din istoria României au trecut aproape neobservate în Spania. Până la ora 15.00, la Madrid, unde trăiesc peste 170 de mii de români, votaseră doar 300 de oameni. La Alcazar de San Juan, s-au înregistrat doar 30 de alegători. Deşi se aşteaptă ca prezenţa la vot să crească spre seară, cele 40.000 de buletine trimise de Ministerul de Externe în Spania par să prisosească.

Pentru cei 525.000 de români care trăiesc, potrivit datelor oficiale, în Spania, au fost puse la dispoziţie 43.450 de buletine de vot. Ministerul de Externe român a înfiinţat 9 secţii de votare în 8 orase. Este vorba de Madrid, Zaragoza, Barcelona, Castellon, Valencia, Sevilla, Alcazar de San Juan şi Alcala de Henares.

Participarea rămâne însă mai slabă, comparativ cu statistica înregistrată la referendumul din luna mai. Cei care au ajuns totuşi la secţiile de vot s-au declarat mulţumiţi că pot alege parlamentarii europeni şi că pot decide asupra votului uninominal. Majoritatea românilor din Spania au aflat despre alegeri din presă şi de la televiziunile din ţară. Niciun politician român, candidat la europarlamentare, nu a ajuns, anul acesta, la electoratul din Spania.

Votul românilor din Bruxelles
Românii din Bruxelles au ales şi ei primii europarlamentari români din Legislativul European. Mulţi au venit chiar de la deschiderea secţiilor de vot, bucuroşi că pot să ia parte la un proces istoric. La fel ca în majoritatea statelor în care au fost organizate secţii de vot, şi în Belgia participarea românilor a fost mai redusă, comparativ cu precedentul referendum. Nu s-au înregistrat probleme deosebite, pe parcursul zilei

BUCUREŞTI: UN ALEGĂTOR A VOTAT DE DOUĂ ORI LA SECŢII DIFERITE

TIMIŞOARA: PREŞEDINTELE UNEI SECŢII DE VOTARE A ARUNCAT ŞTAMPILA ÎN FOC

MUREŞ: ŞTAMPILE INSCRIPŢIONATE TATOV ÎN LOC DE VOTAT

Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close