Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: Cazul Teo Peter risca să afecteze cooperarea dintre România şi SUA

WikiLeaks: Cazul Teo Peter risca să afecteze cooperarea dintre România şi SUA

WikiLeaks: Cazul Teo Peter risca să afecteze cooperarea dintre România şi SUA
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Dec 2010   •   17:46

WikiLeaks a obţinut şi publicat un document, din noiembrie 2007, în care diplomaţi americani afirmau că oferta în cazul cântăreţului Teo Peter, decedat în accidentul rutier în care a fost implicat un angajat al ambasadei americane, putea afecta cooperarea dintre România şi SUA în domenii precum achiziţionarea avioanelor F-16 sau Irakul, relatează Mediafax, care citează ziarul britanic The Guardian.

Mesajul diplomatic confidenţial, publicat de WikiLeaks, a fost trimis pe 16 noiembrie 2007, de ambasada SUA din Bucureşti către sediul Departamentului de Stat american.

"Iminenta ofertă finală a Serviciului pentru revendicări străine (Europa) din cadrul Armatei SUA, pentru familia fostului star rock român Teofil Peter, mort în 2004 într-un accident rutier implicându-l pe fostul comandant de detaşament al puşcaşilor marini de la ambasada din Bucureşti, pare să aibă efecte semnificative, negative, asupra relaţiei dintre SUA şi România", preciza mesajul diplomatic american.

Teo Peter a murit într-un accident de circulaţie în data de 4 decembrie 2004. Taxiul în care se afla a fost lovit de maşina unui puşcaş marin american, angajat al ambasadei SUA la Bucureşti. Puşcaşul marin a părăsit imediat România, iar autorităţile din SUA nu l-au găsit vinovat pentru moartea lui Teo Peter. Familia lui Teo Peter a cerut în repetate rânduri să se facă dreptate în acest caz, dar acest lucru nu a fost posibil până acum. Familia a primit din partea americană mai multe oferte financiare, una dintre eke în valoare de 16.500 de dolari, dar a refuzat să primească bani. Ei cer doar ca cel vinovat pentru moartea lui Teo Peter să-şi primească pedeapsa cuvenită.

×
Subiecte în articol: wikileaks document
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close