Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: România, o posibilă rută pentru un transport de echipament interzis către Iran

WikiLeaks: România, o posibilă rută pentru un transport de echipament interzis către Iran

WikiLeaks: România, o posibilă rută pentru un transport de echipament interzis către Iran
Sursa foto: Foto: www.globalresearch.ca
06 Dec 2010   •   16:19

Documentele WikiLeaks continuă să scoată la iveală lucruri noi, referitoare şi la România. Astfel, Evenimentul Zilei a descoperit o telegramă a Departamentului de Stat american, trimisă în februarie 2008 Ambasadei SUA din Berlin, prin care îi cerea celei din urmă să discute cu guvernul german despre unele amănunte referitoare la un echipament necesar programului balistic iranian. În 2007, o firmă din Germania avea de gând să îl trimită în Iran printr-un intermediar din Croaţia, România sau Rusia.

Shahid Bakeri Industrial Group era firma care ar fi trebuit să primească echipamentul - o cameră climatică de testare. Shahid Bakeri Industrial Group este dezvoltatorul iranian de rachete. În telegrama publicată de WikiLeaks nu este prezentat şi numele firmei germane care intenţiona să trimită materialul.

În document se mai arată că firma germană voia să evite restricţiile impuse de Berlin în privinţa livrărilor de echipamente necesare programului militar al Iranului. În telegramă se precizează că în România exista un intermediar care putea livra materialul Iranului, însă nu indică numele acestui intermediar şi nici traseul definitiv al camerei de teste. Apoi, în telegramă se menţionează că un intermediar din Croaţia a înaintat o ofertă pentru echipament, ruta acestuia urmând a fi Croaţia – Emiratele Arabe Unite şi Iran, destinatarul final al transportului.

×
Subiecte în articol: wikileaks
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close