Antena 3 CNN Externe Yuval Noah Harari: ”Fantezia lui Putin a fost distrusă” | Miza acestui război

Yuval Noah Harari: ”Fantezia lui Putin a fost distrusă” | Miza acestui război

Istoricul și scriitorul Yuval Noah Harari, autorul celebrei trilogii despre evoluția umanității, a comentat războiul început de Rusia în Ucraina și a vorbit despre miza acestui conflict, într-un interviu pentru platforma TED.

Yuval Noah Harari: ”Fantezia lui Putin a fost distrusă” | Miza acestui război
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    04 Mar 2022   •   14:10

Istoricul Yuval Noah Harari contextualizează invazia Rusiei, vorbind inclusiv despre istoria lungă de rezistență a Ucrainei.

„Cel mai important lucru de știut este că ucrainenii nu sunt ruși și că Ucraina este o națiune antică și independentă. Ucraina are o istorie de peste 1.000 de ani. Kiev a fost o mare metropolă și un centru cultural  când Moscova nu era nici măcar un oraș. Mare parte din acest mileniu Kiev nu a fost condus de Moscova.

Nu au fost parte din aceeași entitate politică. Timp de secole, Kiev și-a îndreptat privirea către Vest și a fost parte a unei uniuni cu Lituania și Polonia, până când a fost în cele din urmă cucerit și absorbit de Imperiul Rus. Dar chiar și după acest moment, ucrainenii au rămas o populație separată în mare măsură, și este important de știut pentru că asta este miza acestui război. Problema centrală a acestui război, cel Puțin pentru Președintele Putin, este independența Ucrainei și chiar statutul ei de națiune.

Are această fantezie potrivit căreia Ucraina nu este o națiune, că Ucraina este doar o parte a Rusiei, că ucrainenii sunt ruși. În fantezia lui, ucrainenii sunt ruși care vor să se întoarcă în pântecul Mamei Rusia și singurii care previn asta sunt un grup care se află la vârful puterii, pe care el îi consideră naziști, chiar dacă președintele este evreu. Credința lui a fost că tot ceea ce trebuia să facă era să invadeze pentru ca Zelensky să fugă, ca guvernul să cadă, ca militarii să pună jos armele și ca poporul ucrainean să îi întâmpine pe rușii eliberatori cu flori.

Această fantezie a fost distrusă deja. Zelensky nu a fugit, armata ucraineană luptă și poporul ucrainean nu arunc flori pe tancurile rusești, aruncă cocktailuri Molotov.”, a explicat istoricul Yuval Noah Harari pentru TED.

 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close