Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Ghidul pensiilor private: Pensia facultativă Pilon III, beneficii pentru angajat şi angajator

Ghidul pensiilor private: Pensia facultativă Pilon III, beneficii pentru angajat şi angajator

Dacă vă întrebați cu cât trebuie să contribuim lunar pentru sporirea veniturilor la pensia privată sau ce se întâmplă dacă nu mai putem plăti contribuția, trebuie să știți că există o serie de reglementări legale, precum numeroase beneficii pentru participanți, moștenitorii acestora, dar și pentru angajatori.

Ghidul pensiilor private: Pensia facultativă Pilon III, beneficii pentru angajat şi angajator
Sursa foto: Pixabay
de Georgiana Adam    |    10 Noi 2021   •   08:28

Contribuțiile plătite către fondurile de pensii facultative sunt deductibile fiscal, în limita echivalentului în lei a 400 de euro pe an. Deductibilitatea se aplică atât pentru angajator, cât și pentru participant. 

Pentru salariatul care are calitatea de participant la un fond de pensii facultative (Pilon III), această deductibilitate înseamnă că, dacă alege să contribuie din banii lui, acesta poate opta să efectueze plata contribuției prin intermediul angajatorului său, caz în care îl va informa pe acesta, care, la rândul său, va avea obligația de a-i reține din salariul brut suma solicitată și de a o vira administratorului fondului indicat. 

Angajatorul are această obligație deoarece, ulterior virării contribuției, trebuie să calculeze și deductibilitatea fiscală care revine angajatului. 

Angajatul poate alege să cotizeze și cu o sumă mai mare la fondul de pensii facultative, dar ceea ce este peste plafonul de deductibilitate se impozitează adecvat. 

De asemenea, angajatorii au oportunitatea de a-şi atrage și fideliza salariaţii prin oferirea unor beneficii privind plata contribuţiei la un fond de pensii facultative (Pilon III), pentru care se acordă deduceri fiscale.

Ghidul pensiilor private din România

Ghidul pensiilor private din România este cea mai completă platformă de educație financiară. Aici poți găsi informații cu grad ridicat de utilitate, analize grafice, opinii și explicații pertinente de la experți în domeniu.

Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close