Antena 3 CNN High Tech Forumul Economic Mondial: Dezinformarea generată de inteligența artificială, în viitoarele alegeri, reprezintă "cea mai mare amenințare” la adresa economiei globale

Forumul Economic Mondial: Dezinformarea generată de inteligența artificială, în viitoarele alegeri, reprezintă "cea mai mare amenințare” la adresa economiei globale

Forumul Economic Mondial evidențiază riscul de interferență și dezinformare, cu ajutorul inteligenței artificiale, în alegerile de anul acesta, când cetățenii din Uniunea Europeană și SUA vor merge la urne.

Forumul Economic Mondial: Dezinformarea generată de inteligența artificială, în viitoarele alegeri, reprezintă "cea mai mare amenințare” la adresa economiei globale
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    10 Ian 2024   •   23:44

Un val de dezinformare bazată pe inteligența artificială, care ar putea influența alegerile cheie care se apropie, reprezintă cea mai mare amenințare pe termen scurt la adresa economiei globale, este o concluzie trasă la Forumul Economic Mondial (WEF).

Într-o evaluare profund sumbră, organismul care își convoacă reuniunea anuală la Davos săptămâna viitoare și-a exprimat îngrijorarea că politica ar putea fi perturbată de răspândirea de informații false, ceea ce ar putea duce la revolte, greve și măsuri de reprimare a disidenței din partea guvernelor, scrie theguardian.com.

WEF crede că preocupările legate de criza persistentă a costului vieții și riscurile interconectate ale dezinformării și ale societăților polarizate au dominat perspectivele pentru 2024.

Citește și: Care sunt principalele riscuri geopolitice din acest an. Experții avertizează că ”urmează o catastrofă globală”

În acest an au loc alegeri în țări care reprezintă 60% din PIB-ul global, printre care Marea Britanie, SUA, UE și India, iar WEF a afirmat că legătura dintre informațiile falsificate și tulburările societale va fi în centrul atenției în timpul campaniilor.

"O ordine globală instabilă, caracterizată de narațiuni polarizatoare și de insecuritate, agravarea impactului fenomenelor meteorologice extreme și incertitudinea economică determină propagarea accelerată a riscurilor - inclusiv a dezinformării", a declarat Saadia Zahidi, director general al WEF.

"Liderii mondiali trebuie să se reunească pentru a aborda crizele pe termen scurt, precum și pentru a pune bazele unui viitor mai rezistent, mai durabil și mai favorabil incluziunii."

"Aceasta este o perspectivă foarte sumbră, dar nu este o predicție a viitorului"

Pe termen scurt, cele mai mari cinci riscuri sunt percepute ca fiind dezinformarea, fenomenele meteorologice extreme, polarizarea societății, insecuritatea cibernetică și conflictele armate interstatale.

Carolina Klint, director comercial în Europa pentru Marsh McLennan, a declarat "Progresele în materie de inteligență artificială vor perturba radical perspectivele de risc pentru organizații, multe dintre acestea având dificultăți în a reacționa la amenințările care decurg din dezinformare, dezintermediere și erori de calcul strategic. Va fi nevoie de o concentrare neobosită pentru a construi reziliența la nivel organizațional, național și internațional - și de o mai mare cooperare între sectorul public și cel privat - pentru a naviga în acest peisaj de risc în evoluție rapidă."

Klint a declarat că IA amplifică amenințarea utilizării pe scară largă a dezinformării, ceea ce ar putea duce la punerea sub semnul întrebării a legitimității guvernelor alese. Votanții ar putea fi ținta unor state ostile și a unor actori interni, a adăugat ea.

Pe termen mai lung, cele cinci riscuri principale sunt identificate ca fiind: fenomene meteorologice extreme; schimbări critice ale sistemelor terestre; pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor; penuria de resurse naturale; și dezinformarea.

Zahidi a declarat: "Aceasta este o perspectivă foarte sumbră, dar nu este o predicție a viitorului. Viitorul este în mare măsură în mâinile noastre."

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close