Antena 3 CNN Externe Care sunt principalele riscuri geopolitice din acest an. Experții avertizează că ”urmează o catastrofă globală”

Care sunt principalele riscuri geopolitice din acest an. Experții avertizează că ”urmează o catastrofă globală”

Săptămâna viitoare are loc Forumul Economic Mondial de la Davos, iar un sondaj publicat în pregătirea acestui eveniment arată că 60% din experții de risc spun că urmează o catastrofă globală.

de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Ian 2024   •   23:38

Experții de risc în economie spun că omenirea se confruntă cu un viitor periculos.

Pe primul loc se clasează ”explozia dezinformării, turboalimentată de inteligența artificială”, susțin aceștia.

Pe al doilea loc se clasează schimbările climatice.

Potrivit raportului publicat miercuri, aproape două treimi din respondenți așteaptă la ”o șansă crescută de catastrofe globale” în următorul deceniu. Aproximativ 30% dintre aceștia se așteaptă la același lucru în următorii doi ani.

Vlad Nistor, europarlamentar PNL, este de părere că ce se întâmplă în zilele noastre ”este, probabil, mult mai grav decât în perioada interbelică”.

”Am remarcat că prima sesizare a acestei analize se referă la manipulare și mai ales la rolul inteligenței artificiale în manipulare. Eu am fost relativ recent la o întrunire a unei delegații a Parlamentului European cu o delegație a Congresului american la Washington. Una dintre temele principale a fost aceea a reglementărilor legislative privind inteligența artificială”, spune acesta.

Europarlamentarul mai precizează că sunt țări ce nu au niciun fel de control asupra progreselor înregistrate de inteligența artificială.

”Sunt două lucruri de spus aici: Europa e mult înaintea Statelor Unite ale Americii cu controlul și reglementarea construcțiilor de inteligență artificială. Și există multe țări în lumea asta care nu au niciun fel de control asupra progreselor în domeniul inteligenței artificiale, și aici mă refer la Republica Populară Chineză, China și India. România va fi obligată să implementeze legislația europeană”, a adăugat Vlad Nistor.

Citește și: Forumul Economic Mondial: Dezinformarea generată de inteligența artificială, în viitoarele alegeri, reprezintă "cea mai mare amenințare” la adresa economiei globale

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close