Antena 3 CNN High Tech Un nou dispozitiv cu inteligență artificială le arată oamenilor vârsta inimii și cum pot reduce îmbătrânirea ei prematură

Un nou dispozitiv cu inteligență artificială le arată oamenilor vârsta inimii și cum pot reduce îmbătrânirea ei prematură

Cercetătorii din Londra au realizat un dispozitiv bazat pe Inteligenţa Artificială (AI), care dezvăluie cu exactitate ce obiceiuri nocive îmbătrânesc prematur inima unei persoane.

Un nou dispozitiv cu inteligență artificială le arată oamenilor vârsta inimii și cum pot reduce îmbătrânirea ei prematură
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    22 Aug 2023   •   11:30

Rezultatele unei scanări a inimii şi mişcarea vaselor sanguine sunt comparate cu inimile sănătoase ale 5.000 de persoane sănătoase de vârste diferite, cu ajutorul unui nou dispozitiv dotat cu inteligență artificială. Scopul este găsirea unor modalităţi de a reduce riscurile mai multor boli legate de vârstă, scrie BBC.

"Când ne uităm la fața cuiva, suntem tentați să judecăm dacă arată tânăr sau bătrân pentru vârsta lui - organele noastre sunt la fel”, a zis profesorul O'Regan.

"Unii oameni au inimi care sunt mult mai tinere - iar alții au unele care au îmbătrânit prematur și sunt mai predispuși la boli. Așa că vrem să aflăm care sunt acești factori".

Reporterul BBC a făcut un test să vadă sănătatea inimii sale.

Analiza AI a evidențiat cât de mult poate dăuna consumul de alcool, fumatul, o dietă proastă și lipsă de exercițiu. Procesul a implicat o scanare prin rezonanță magnetică (RMN) a inimii reporterului după exerciții fizice.

Sistemul a analizat sute de detalii minuscule din mișcarea 3D a scanării RMN și le-a comparat cu cele ale a 5.000 de persoane de diferite vârste care au dus un stil de viață sănătos.

Instrumentul a calculat că vârsta inimii sale era de 63 de ani, cu doar câțiva ani mai în vârstă decât vârsta de naștere.

"Nu știm dacă îmbătrânirea prematură a inimii se datorează genelor tale și te-ai născut destinat să ai o inimă mai bătrână sau dacă se datorează mai mult stilului tău de viață", i-a spus profesorul O'Regan reporterului BBC.

"De asemenea, nu știm dacă rata de îmbătrânire poate fi schimbată sau ar putea fi reversibilă, permițând oamenilor să se întoarcă la o inimă mai tânără dacă aveți tratamentul potrivit.", a mai precizat specialistul.

"Genetica ne-ar putea ajuta să încetinim sau să inversăm îmbătrânirea - iar aceste scanări ar putea ajuta, de asemenea, la evaluarea noilor terapii, pentru a vedea impactul pe care îl are asupra daunelor", a adăugat el.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close