Antena 3 CNN International News Actorii de la Hollywood, Ashton Kutcher și Mila Kunis, mărturisesc că se spală rar pe corp. Ce părere au experții în sănătate despre obiceiurile celebrului cuplu?

Actorii de la Hollywood, Ashton Kutcher și Mila Kunis, mărturisesc că se spală rar pe corp. Ce părere au experții în sănătate despre obiceiurile celebrului cuplu?

Ashton Kutcher și Mila Kunis au făcut creat un oarecare șoc printre iubitorii de showbiz atunci când au spus că nu își fac baie prea des. Ei au declarat că nici copilului nu îi fac baie decât atunci când este cu adevărat cazul.

Actorii de la Hollywood, Ashton Kutcher și Mila Kunis, mărturisesc că se spală rar pe corp. Ce părere au experții în sănătate despre obiceiurile celebrului cuplu?
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    30 Iul 2021   •   23:19

Dușul zilnic, în special în Statele Unite, pare să fie înrădăcinat în psihicul multor oameni. 

Oricum, indiferent de țară, s-ar putea să faceți duș imediat după ce vă treziți ca parte a rutinei de dimineață sau poate vă place să vă împrospătați și să vă faceți baie înainte de culcare.

Cât de des ar trebui să vă faceți baie depinde cu adevărat de activitățile dvs. zilnice, potrivit Elaine Larson, profesoară la Academia de Medicină din New York și profesor emerit de epidemiologie la Mailman School of Public Health din Columbia University.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

„Cred că oamenii sunt cam blocați când își pun întrebările astea: Cât de des ar trebui să îmi fac baie? ” sau „Cât de des ar trebui să-mi curăț mâinile?”, a spus Larson. 

Apariția practicilor moderne de igienă a fost responsabilă pentru reducerea multor boli, a spus Larson. 

Acum, însă, chiar dacă majoritatea oamenilor din țările dezvoltate au apă curată, săpun și locuri curate de locuit, ei încă își mai pun dileme în legătură cu eficiența igienei. 

Întradevăr, principalul motiv pentru baie nu mai este de a preveni bolile, ci în scopuri estetice - să arăt și să miros curat, a spus ea.

Pentru adulții care rămân în majoritatea timpului în interior, precum cei care lucrează de acasă, Larson a spus că nu este nevoie de dușuri zilnice. 

Sunteți în același mediu și nu intrați în contact cu germeni necunoscuți care trebuie spălați.

Acest lucru este valabil mai ales pentru adulții în vârstă, a căror piele se usucă cu spălări frecvente, lăsându-i mai susceptibili la germeni, a spus Larsen, care este, de asemenea, profesor emerit de cercetare și lector special la Columbia School of Nursing.

"În general, nu ar trebui să te speli în fiecare zi, pentru că reduci mecanismele normale de apărare pe care le are pielea împotriva organismelor și infecțiilor", a spus Larson. 

De fapt, dacă vă spălați prea des și vă faceți pielea uscată, este mai probabil să purtați germeni și așa mai departe.

Acest lucru se extinde și la spălarea mâinilor, despre care a spus că vă poate usca mâinile și le poate face mai predispuse la transportul de germeni, dacă se face prea des. 

Deși spălarea mâinilor este esențială mai ales acum cu pandemia Covid-19, spălarea este în mare parte necesară atunci când experimentați un fel de contaminare, cum ar fi dacă tușiți pe mâini sau schimbați scutecul unui bebeluș.

Având în vedere și pandemia, vedem mult mai mulți oameni care folosesc produse de dezinfectare antibacteriene pentru mâini, iar acest lucru poate să nu fie grozav pentru pielea dumneavoastră dacă nu sunteți atent, a spus dr. Arielle Nagler, profesor asistent de dermatologie la Universitatea Grossman din New York Scoala de Medicina.

„Aceste produse pot fi foarte dure pentru piele și pot întrerupe cu adevărat bariera normală a pielii”, a spus ea. „Este bine să faci asta, dar trebuie să continui cu hidratarea mâinilor, pentru a-ți menține pielea sănătoasă”.

Mai ales pentru persoanele care au pielea uscată sau afecțiuni precum eczeme, acestea ar trebui să evite dușurile lungi și excesive, a spus Nagler. 

Acei oameni ar trebui să facă dușuri mai scurte și mai reci, să limiteze expunerea la săpun în zonele predispuse la miros urât și să se hidrateze imediat după duș.

Recomandările pentru baie variază în funcție de vârstă, în special pentru copii. 

Sugarii trebuie curățați cu săpun o dată sau de două ori pe săptămână, a spus dr. Andrew Doyle, medic pediatru la Wellstar Health System din Marietta, Georgia. 

Aceasta exclude, desigur, zona scutecului, care ar trebui curățată ori de câte ori este necesar.

Dacă aleg, părinții își pot spăla copiii zilnic cu doar apă, deoarece pielea nou-născuților este sensibilă și ar trebui să-și păstreze uleiurile naturale, a adăugat el.

Pe măsură ce copiii se măresc, frecvența de spălare ar trebui să coincidă, de asemenea, cu „cât de murdari devin ei pe parcursul timpului”, a spus Doyle. 

Odată ce ating vârsta școlară, în jurul valorii de 5 sau 6 ani, el a făcut referire la recomandările Academiei Americane de Dermatologie, care arată că cei mici trebuie să facă baie cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. 

De asemenea, ar trebui să facă baie în cazul unor activități în care transpiră sau se murdăresc sau dacă merg să înoate.

Cu toate acestea, odată ajunși la pubertate, ar trebui să facă duș sau baie în fiecare zi, a spus Doyle. 

Adolescenții suferă modificări corporale în timpul pubertății, cum ar fi producerea de mai mult ulei pe piele și miros în zonele axilei.

Părinții ar trebui „să înceapă acele obiceiuri pentru igienă foarte devreme în viață, cu copiii lor, și să îi modeleze astfel încât, în cele din urmă, să-și poată controla sănătatea pe măsură ce vor crește”, a spus el.

Pentru a insufla bune practici de spălare a copiilor, el a spus că părinții trebuie să se comporte distractiv în timpul băii, pentru a-i arăta celui mic că spălatul nu este o corvoadă. 

Acest lucru poate face mai ușor pentru copii să interiorizeze acel obicei ca pe un lucru pe care îl pot controla în viitor.

×
Subiecte în articol: ashton kutcher Mila Kunis
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close