Antena 3 CNN International News Miza alegerilor prezidențiale din Iran, în contextul încercării de refacere a acordului nuclear

Miza alegerilor prezidențiale din Iran, în contextul încercării de refacere a acordului nuclear

Iranienii au început să voteze în alegerile prezidențiale controversate, care probabil vor anunța un președinte care a pierdut alegerile din 2017, dar a condus sistemul judiciar al țării în ultimii doi ani. Acesta va avea un mandat plin de provocări, printre care se află și refacerea acordului nuclar cu SUA.

Miza alegerilor prezidențiale din Iran, în contextul încercării de refacere a acordului nuclear
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    18 Iun 2021   •   13:37

Liderul suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei, a votat primul în Iran, dând startul alegerilor prezidențiale ale țării.

"Fiecare vot contează... veniți și votați-vă președintele... acest lucru este important pentru viitorul țării", a spus Khamenei după ce și-a exprimat votul. „Participarea scăzută va crește presiunea inamicilor”, a mai continuat acesta.

Favoritul practic necontestat este șeful judiciar Ebrahim Raisi, un apropiat al lui Khamenei. 

El va câștiga cel mai probabil postul de prim-lider după ce un organism de supraveghere al alegerilor, cunoscut sub numele de "Consiliul Gardian" a interzis aproape toți ceilalți concurenți cu potențial, din cursa prezidențială. Măsura a fost criticată pe scară largă, chiar și de Khamenei, care a numit unele dintre descalificări „nedrepte”.

"Este dreptul oamenilor să fie supărați și poate că unii au fost indignați de situația actuală, dar cer întregului popor iranian să vină la vot pentru a rezolva toate aceste problemele", a scris Raisi într-un tweet.

"Sper că oamenii vor simți schimbarea în curând... Mă consider un servitor pentru toți oamenii din Iran", a mai spus Raisi, potrivit agenției de știri semi-oficiale Tasnim din Iran.

Victoria așteptată a lui Raisi va veni într-un moment esențial pentru Iran. 

Următorul guvern va trebui să se confrunte cu o criză economică exacerbată de pandemia Covid-19. Totodată, acolo este nevoie și de unele reforme constituționale. 

O altă provocare este reprezentată de planurile de succesiune ale lui Ayatollah Ali Khamenei, în vârstă de 81 de ani, care este arbitrul final al tuturor problemelor interne ale Iranului. 

Teheranul este, de asemenea, angajat în negocierile cu Statele Unite, pentru revenirea la acordul nuclear din 2015, care a încetat în timpul lui Trump.

SUA a părăsit acordul în urmă cu trei ani, după ce fostul președinte american a anunțat retragerea fără să țină cont de pozițiile celorlalte state semnatare ale tratatului, printre care Germania, dar și alți aliați. În ciuda faptului că Trump și-a anunțat atunci disponibilitatea semnării unui nou acord, aceasta nu s-a materializat niciodată, iar SUA a reintrodus sancțiunile împotriva Teheranului.

Prezența la aceste alegeri se anunță a fi probabil una dintre cele mai mici înregistrate vreodată, în istoria statului.


 

×
Subiecte în articol: Iran Ebrahim Raisi
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close