Antena 3 CNN International News Ambasadorul SUA la Moscova, convocat la Ministerul rus de Externe | Bogdan Chirieac: "Croația, Ungaria, Austria. Rusia va specula orice breșă"

Ambasadorul SUA la Moscova, convocat la Ministerul rus de Externe | Bogdan Chirieac: "Croația, Ungaria, Austria. Rusia va specula orice breșă"

Ministerul rus de Externe a convocat-o marți pe ambasadoarea SUA în Rusia, Lynne Tracy.

de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Feb 2023   •   15:05

Motivul convocării este legat de ceea ce autoritățile ruse numesc "implicarea tot mai mare a Statelor Unite în ostilități de partea regimului de la Kiev", notează CNN.

"Nota de protest înmânată ambasadorului subliniază că furnizarea de armament către Forțele Armate ale Ucrainei, precum și indicarea ținterlor pentru lovituri împotriva infrastructurii militare și civile rusești dovedesc în mod clar inconsistența și falsitatea declarațiilor părții americane, potrivit cărora Statele Unite nu sunt parte a conflictului", precizează ministerul rus într-un comunicat.

"În acest sens, ambasadorului i s-a spus că actualul curs agresiv al Statelor Unite de a aprofunda confruntarea cu Rusia în toate domeniile este contraproductiv", arată instituția citată.

Comunicatul mai susține că Washingtonul "trebuie să ia măsuri care să implice retragerea militarilor și a echipamentelor SUA-NATO, precum și încetarea activității ostile antirusești".

Citește și: Vladimir Putin a anunțat că Rusia îşi suspendă participarea în ultimul tratat nuclear rămas în vigoare

Bogdan Chireac: "Orice breșă în cadrul NATO va fi speculată: Croația, Ungaria, Austria"

Analistul de politică externă Bogdan Chirieac a comentat la Antena 3 CNN măsura anunțată de Moscova în privința ambasadorului american.

"O palidă încercare de intimidare a Statelor Unite. Este o măsură diplomatică, ambasadorul este chemat pentru ca ministerul rus să-și exprime nemulțumirea față de poziția SUA.

Presupun că președintele Biden, bine consiliat până acum, va ridica mănușa. Putin a spus că Occidentul a transformat un conflict regional într-unul mondial. Deci, considerăm că suntem cu toții în acest conflict mondial. Formatul Ramstein - țările care ajută Ucraina - cuprinde 54 de state. Probabil că președintele Biden va sublinia acest lucru. Practic, lumea liberă este împotriva  autoritarismului, a dictaturii lui Putin în Federația Rusă (...)

Ținând cont de situația în care ne aflăm, conflictul se desfășoară pe toată planeta. A crede că nu vor fi provocări din partea Rusiei sau că nu vor fi răspunsuri cu aceeași monedă din parte lumii libere e o naivitate. Vor fi provocări.

Vor încerca (rușii) să facă provocări în cadrul NATO și vă dați seama că orice breșă în cadrul Alianței va fi luată în considerare: Croația, Ungaria, Austria - care nu e o țară mică, economic și din punct de vedere al influenței", a spus Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Foto: Kremlinul și Ministerul rus de Externe, Moscova, ianuarie 2022

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close