Antena 3 CNN International News Americanii dau semne că și-au luat gândul de la drona pe care rușii au făcut-o să cadă în Marea Neagră

Americanii dau semne că și-au luat gândul de la drona pe care rușii au făcut-o să cadă în Marea Neagră

Drona americană a cărei prăbușire deasupra Mării Negre a fost provocată de un avion militar rus ar putea să nu mai fie recuperată niciodată.

Americanii dau semne că și-au luat gândul de la drona pe care rușii au făcut-o să cadă în Marea Neagră
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    15 Mar 2023   •   17:51

O declarație în acest sens a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby.

"Nu sunt sigur că vom reuși să o recuperăm. Adică, (ținând cont de) locul în care a căzut, în Marea Neagră, în ape foarte adânci.

Încă evaluăm dacă poate fi organizat vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu fie posibil", a declarat Kirby pentru CNN.

"Am făcut tot ce am putut pentru a minimiza orice valoare informațională în scenariul că altcineva ar putea recupera pe acea dronă", a adăugat el.

Citește și: "Un singur stat NATO la Marea Neagră are capacități utile de recuperare a dronei americane. Puțin probabil s-o facă", spune analistul militar Radu Tudor

Presat în continuare de ziariști să dea explicații, Kirby a spus:

"Cu siguranță, nu pot vorbi despre eforturile rușilor sau despre ceea ce ar putea, sau nu, să încerce pentru a o aduce (drona, n.r.) la suprafața apei. Pot doar să vă spun că încă evaluăm, noi înșine, această situație."

Conform versiunii incidentului prezentată de militarii americani, unul dintre avioanele rusești venite la interceptare a zburat în mod intenționat în fața dronei MQ-9 Reaper și a aruncat combustibil pe aceasta de mai multe ori.

Oficial american: "Marea Neagră nu aparține Rusiei. Vom continua zborurile în acord cu dreptul internațional"

Aparatul rusesc a lovit apoi elicea dronei, ceea ce a determinat prăbușirea aeronavei fără pilot în apele internaționale.

John Kirby a reiterat că "nu este neobișnuit" ca avioanele rusești să încerce să intercepteze sau să hărțuiască dronele americane.

Ministerul Apărării de la Moscova a negat marți, într-o declarație, că avionul rusesc ar fi intrat în contact cu drona, susținând, în schimb, că aparatul fără pilot "a intrat într-un zbor nedirijat cu pierdere de altitudine".

De asemenea, ambasadorul rus în SUA a spus că "nu e treaba americanilor să zboare în apropierea granițelor rusești".

"În primul rând, locul lor (al rușilor, n.r.) nu este în Ucraina. În al doilea rând, cu siguranță nu au ce căuta în Crimeea. Iar drona zbura cu mult în afara spațiului aerian revendicat de Ucraina sau de orice altă țară. Marea Neagră nu aparține Rusiei (...) 

Vom continua să operăm (zboruri, n.r.) în deplină conformitate cu dreptul internațional", a menționat John Kirby, în replică la această din urmă reacție.

×
Subiecte în articol: MQ-9 Reaper John Kirby Marea Neagrã
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close