Antena 3 CNN International News Cel mai mare ziar critic la adresa Chinei se închide după ce poliția i-a arestat conducerea, la Hong Kong. "Vor veni după alții, curând"

Cel mai mare ziar critic la adresa Chinei se închide după ce poliția i-a arestat conducerea, la Hong Kong. "Vor veni după alții, curând"

A fost de ajuns un an pentru ca, sub rigorile Legii Securității Naționale, cel mai mare și mai vocal ziar critic la adresa Chinei să fie închis la Hong Kong, relatează CNN.

Cel mai mare ziar critic la adresa Chinei se închide după ce poliția i-a arestat conducerea, la Hong Kong. "Vor veni după alții, curând"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    24 Iun 2021   •   09:10

Next Media, compania care editează ziarul, a anunțat că Apple Daily va publica ultima sa ediție tipărită joi, după ce membrii conducerii ziarului au fost arestați într-o operațiune masivă, la care au participat sute de polițiști, iar active în valoare de milioane de dolari au fost înghețate.

Ediția onlineîși încetează, de asemenea, activitatea, conform unui anunț publicat pe site-ul web Apple Daily.

Textul care a legalizat măsurile în urma cărora Apple Daily s-a închis a fost adoptat anul trecut.

Legea sancționează orice consideră autoritățile că este activitate subversivă, secesionistă teroristă sau conspirație cu forțe străine.

Pedepsele merg până la închisoarea pe viață.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cum au închis autoritățile un ziar critic: i-au arestat conducerea și i-au blocat conturile

De la intrarea legii în vigoare, măsurile represive au avansat pas cu pas. 

Fondatorul publicației, omul de afaceri Jimmy Lai - deja încarcerat pentru participarea la un miting pro-democrație - a fost arestat și acuzat de conspirație cu forțe străine în scopul de a periclita siguranța națională.

Cinci dintre directorii și responsabilii editoriali de vârf ai publicației au fost arestați și acuzați de aceeași infracțiune, după ce au publicat materiale în care au cerut guvernelor străine să sancționeze Hong Kong.

De asemenea, mai mulți jurnaliști au demisionat recent, confruntați cu riscul de a fi arestați.

Represiunea autorităților nu a îndepărtat publicul. Vinerea trecută, după arestarea conducerii Apple Daily, ziarul a tipărit 500.000 de exemplare care s-au vândut integral.

Veniturile din vânzări nu au fost suficiente pentru a susține apariția publicației în continuare, după măsurile luate de autorități.

"Vor veni după alții, curând"

Next Media le-a comunicat investitorilor că dispune de suficienți bani pentru a asigura funcționarea ziarului timp de 18 luni însă, între timp, conturile publicației au fost blocate.

Miercuri, în timp ce jurnaliștii rămași s-au întâlnit să discute viitorul ziarului, poliția a arestat încă un ziarist de la Apple Daily.

După acest moment, ziarul a anunțat că își încetează apariția, după 26 de ani.

"O femeie mi-a scris, zilele trecute, că fără Apple Daily nu se mai simte la fel de în siguranță ca atunci când presa liberă juca rolul de apărător al societății. Vor veni după alții, în curând", a declarat Mark Simon, unul dintre consilierii principali ai fondatorului Jimmy Lai.

Foto galerie: Susținători cu simbolul Apple Daily în fața sediului publicației, Hong Kong, 23 iunie 2021

×
Subiecte în articol: Apple Daily inchidere
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close