Antena 3 CNN International News Răsturnare de situație în cazul asasinării președintelui Jovenel Moise. Premierul haitian, oprit să plece din țară

Răsturnare de situație în cazul asasinării președintelui Jovenel Moise. Premierul haitian, oprit să plece din țară

Premierului haitian Ariel Henry i s-a interzis să plece din țară, în contextul investigației asupra asasinării președintelui Jovenel Moise, petrecută în urmă cu mai bine de două luni.

Răsturnare de situație în cazul asasinării președintelui Jovenel Moise. Premierul haitian, oprit să plece din țară
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    15 Sep 2021   •   04:14

Henry fusese convocat marți dimineața în fața instanței pentru a depune mărturie iar procurorul-șef Bed-Ford Claude este cel care a emis ordinul de interdicție.

Reacția premierului haitian a fost promptă: a anunțat că-l demite pe procurorul-șef, pe care l-a acuzat, la rândul său, de "delict administrativ grav".

Henry a anunțat și un succesor al lui Bed-Ford Claude.

Marți, informațiile presei internaționale arătau că procurorul-șef se află încă în funcție și că demiterea sa nu este de competența prim-ministrului.

Tot marți, Claude i-a cerut unui judecător să-l pună sub acuzație pe prim-ministru în legătură cu implicarea sa "suspectă" în asasinarea lui Moise.

Ministrul de justiție din Haiti a solicitat protecție polițienească suplimentară pentru procurorul-șef, după ce acesta a primit mai multe amenințări.

Ce dovezi sunt împotriva premierului haitian

Procurorii care se ocupă de ancheta asasinării președintelui Moise spun că înregistrări pe care le-au obținut de la operatorul de telefonie Digicel arată cum Ariel Henry și un bărbat pe nume Joseph Felix Badio au avut două scurte convorbiri la puțin timp după asasinarea președintelui.

Datele de geolocație au indicat că Badio, unul dintre suspecții principali în anchetă, se afla în apropiere de locul crimei la momentul convorbirilor.

Suspectul a dispărut și este în prezent căutat de poliție.

Confruntat cu aceste informații, premierul haitian a denunțat ceea ce el a numit "tactici diversioniste" menite să semene confuzie.

Ariel Henry nu a răspuns în mod specific suspiciunilor de implicare în asasinat.

El a admis, pe de altă parte, că îl cunoaște pe Badio, pe care îl consideră nevinovat, întrucât nu ar fi dispus de mijloacele de a organiza crima.

Președintele haitian Jovenel Moise a fost asasinat în data de 7 iulie la reședința sa, într-un atac desfășurat de mai mulți bărbați înarmați.

Asasinarea lui Moise a declanșat o criză politică accentuată de cutremurul care a lovit țara luna trecută.

Soția președintelui, care se afla împreună cu acesta la momentul atacului, a supraviețuit.

Poliția haitiană a arestat și plasat în detenție 44 de suspecți, inclusiv 18 membri ai armatei columbiene, care ar fi participat la asasinat.

Motivul uciderii lui Moise nu a fost încă stabilit în mod cert, după cum este încă neclar cine a ordonat asasinatul.

×
Subiecte în articol: Ariel Henry haiti Jovenel Moïse
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close