Antena 3 CNN International News Scena asasinării președintelui haitian, Jovenel Moise, povestită de văduva sa. "Au dat un telefon înainte de a-l ucide"

Scena asasinării președintelui haitian, Jovenel Moise, povestită de văduva sa. "Au dat un telefon înainte de a-l ucide"

Martine Moise, văduva președintelui haitian Jovenel Moise, asasinat în data de 7 iulie în reședința sa din Port-au-Prince, a povestit cu detalii terifiante scena uciderii soțului său, relatează CNN.

Scena asasinării președintelui haitian, Jovenel Moise, povestită de văduva sa. "Au dat un telefon înainte de a-l ucide"
de Adrian Iclozan    |    03 Aug 2021   •   14:17

Rănită în atacul din 7 iulie, Martine Moise a fost găsită sângerând alături de cadavrul președintelui.

A fost transportată la un spital local, apoi evacuată pe calea aerului în Miami, Florida, împreună cu copiii săi.

Într-un interviu pentru CNN, ea a cerit ajutor internațional pentru elucidarea asasinatului și a apreciat că zecile de suspecți încarcerați până în prezent de autoritățile haitiene sunt doar executanții asasinatului iar cei care l-au pus la cale sunt încă în libertate.

"Cineva a dat ordinul, cineva a dat banii. Aceștia sunt oamenii pe care îi căutăm. Vreau ajutorul Consiliului de Securitate al ONU pentru a-i găsi pe acești oameni", a spus ea.

Martine Moise este singurul martor ocular al asasinatului și singura victimă cunoscută, în afara președintelui, după raidul din 7 iulie.

Gărzile prezidențiale, absente din palat în dimineața asasinatului

Ea a realizat că ceva nu este în regulă atunci când, în dimineața fatală, a sesizat, împreună cu soțul său, rafale de armă automată în exteriorul reședinței prezidențiale, în jurul orei 1.

Când au realizat că atacatorii au pătruns în clădire, ea și președintele au încercat să se ascundă în spatele patului.

"La momentul respectiv, nu credeam că vor putea să intre în camera unde ne aflam, pentru că (în reședință) erau 30 - 50 de agenți de securitate", afirmă Martine Moise.

Totuși, agresorii au intrat, situația fiind aparent creată special pentru a lăsa drum liber comandoului de asasini.

CNN notează că, între timp, Dimitri Herard, șeful securității președintelui haitian, și Jean Laguel Civil, coordonatorul dispozitivului de siguranță la palatul prezidențial, au fost arestați.

Martine Moise susține că aproximativ o duzină de bărbați au pătruns în dormitorul prezidențial, vorbind în spaniolă, aparent căutând ceva anume.

Martine Moise evocă apelul telefonic fatal

"Nu este ăsta, ăsta e!", a relatat ea ea dialogul intrușilor, care indica faptul că aceștia găsiseră ce căutau.

Ei l-au depistat pe președinte pe podea. Din poziția sa, Martine Moise susține că putea să vadă doar încălțările agresorilor.

Aceștia l-au depistat pe președinte pe podea și au efectuat un apel telefonic.

"Era viu în acel moment. Au spus că era înalt, slab, de culoare. E posibil ca persoana de la telefon să le fi confirmat că el este cel căutat.

L-au împușcat în timp ce era pe podea", a rememorat ea, cu un calm înfiorător, după remarcă CNN.

Jovenel Moise a fost împușcat de 12 ori în față, piept, brațe și picioare.

Martine Moise susține că asasinii nu i-au adresat președintelui niciun cuvânt și că aceasta, la rândul său, nu le-a vorbit agresorilor.

"Odată ce l-au împușcat, m-am gândit că s-a terminat, este sfârșitul pentru amândoi. Am închis ochii și nu m-am gândit la nimic", continuă relatarea soției președintelui haitian.

Însă, în mod surprinzător, membrii comandoului au plecat fără s-o ucidă. Rănită la braț și sângerând, Martine Moise a fost găsită mai târziu de o cameristă.

Soția președintelui, ignorată de asasini

Ea crede că asasinii președintelui au crezut-o moartă.

Cu ajutorul cameristei, Moise a improvizat un garou dintr-o cravată a președintelui.

Ea s-a declarat șocată de absența gărzilor, chiar și după asasinat.

Dormitoarele agenților de securitate sunt plasate în subsolul palatului prezidențial, pentru a asigura o tranziție ușoară a schimburilor.

"M-am gândit mult cum de s-a putut întâmpla. Gărzile nu pleacă fără ordin. Poate au primit ordin să plece, așa cred. Ar fi fost 50 contra 28. Cred că președintele a murit sperând că gărzile sale aveau să vină",  spune Martine Moise.

Autoritățile haitiene au stabilit că niciun membru al gărzilor prezidențiale nu a fost rănit în timp ce atacatorii au trecut de poarta principală, au traversat complexul și au spart ușa din față, în căutarea dormitorului președintelui.

Aproape 50 de suspecți arestați, fără a fi identificat "creierul" operațiunii

Comportamentul dispozitivului de securitate de la palatul prezidențial este parte a anchetei. 

Cel puțin 24 de ofițeri de poliție sunt anchetați, potrivit șefului poliției naționale, Leon Charles.

12 au fost arestați iar patru au fost acuzați de colaborare cu grupul de mercenari columbieni suspectați de a fi desfășurat atacul.

CNN a relatat că anchetatorilor judiciari nu le-a fost permis să îi întâlnească sau să îi interogheze pe membrii gărzilor de la palatul prezidențial.

În total, autoritățile haitiene au încarcerat cel puțin 44 de persoane în legătură cu asasinatul de 7 iulie.

Între acestea, 18 columbieni și cel puțin trei cetățeni americani. Galeria suspecților arestați include un pastor din Florida și un fost oficial din ministerul haitian al justiției.

Totuși, niciunul dintre cei reținuți nu se profilează drept liderul operațiunii.

Văduva lui Jovenel Moise crede că adevărații planificatori ai atacului sunt liberi.

Președintele asasinat, un lider controversat, care și-a făcut dușmani pe plan local

"Cei arestați sunt cei care au apăsat pe trăgaci. Ei n-ar fi acționat fără ordin. Cei care trebuie prinși sunt cei care au plătit operațiunea și cei care au dat ordinul", susține ea, exprimându-și îndoiala că autoritățile locale sunt capabile să descopere adevărul.

Ea spune că poporul haitian are nevoie de o anchetă independentă a Națiunilor Unite iar cazul ar trebui să ajungă, la un moment dat, la Tribunalul Penal Internațional de la Haga.

CNN notează că anchetatori din SUA și Columbia asistă autoritățile locale în anchetă.

Mai multe surse citate de rețeaua de știri arată că investigatorii străini sunt incomodați de repetatele încălcări ale protocoalelor, de incapacitatea instituțiilor locale de a-i proteja pe anchetatori de amenințările cu moartea și de lupta depusă pentru a avea acces la dovezile esențiale.

Potrivit CNN, Jovenel Moise a fost un lider controversat, acuzat pe plan intern că încearcă să își consolideze puterea personală prin amânarea alegerilor și că slăbește barierele democratice și tolerează violența grupărilor infracționale.

El și-ar fi făcut dușmani printre oligarhii locali, cărora a încercat să le modifice sau să le anuleze contractele favorabile cu statul, susține văduva sa, citată de CNN.

×
Subiecte în articol: Jovenel Moïse Martine Moise
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close