Antena 3 CNN International News Asasinii președintelui haitian, prezentați la televizor. Doi dintre ei sunt americani cu dublă cetățenie. Detalii înfiorătoare despre moartea președintelui

Asasinii președintelui haitian, prezentați la televizor. Doi dintre ei sunt americani cu dublă cetățenie. Detalii înfiorătoare despre moartea președintelui

Cei 17 suspecți capturații vii de forțele de securitate haitiene au fost prezentați la televiziune iar majoritatea sunt columbieni. Grupul de captivi include și doi bărbați cu dublă cetățenie, haitiană și americană, relatează presa internațională.

Asasinii președintelui haitian, prezentați la televizor. Doi dintre ei sunt americani cu dublă cetățenie. Detalii înfiorătoare despre moartea președintelui
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2021   •   17:40

Cei 17 au fost reținuți după o confruntare armată cu poliția haitiană în capitala Port-au-Prince. Unii au fost capturați la reședința pe care o utilizau.

Alții au fost prinși după ce au intrat în reprezentanța diplomatică a Taiwanului.

Informația a fost confirmată de această din urmă instituție, care a precizat că 11 persoane au fost arestate după ce au pătruns în curtea clădirii.

Trei suspecți au fost uciși.

Alți 8 s-ar afla încă în libertate, ridicând numărul total al celor implicați la 28.

Armele și pașapoartele mercenarilor străini, prezentate la televiziune, împreună cu suspecții

Dolari americani, arme de foc, carnetul de cecuri al președintelui asasinat precum și serverul cu imaginile camerelor de supraveghere de la reședința acestuia au fost confiscate de la suspecți.

Presa internațională menționează că mai mulți civili s-au alăturat forțelor de securitate în efortul de a-i prinde pe suspecți și au ajutat poliția să-i găsească pe unii care se ascundeau în tufișuri.

Mulțimea furioasă a incendiat trei vehicule ale suspecților, distrugând probele cu această ocazie.

Șeful poliției, Leon Charles, a făcut apel la calm, cerând populației să nu ia legea în propriile mâini.

Poliția a prezentat pașapoartele suspecților columbieni.

Columbia confirmă că foști militari din armata sa sunt printre suspecții capturați

"Străinii au venit în țară să îl asasineze pe președinte", a spus Charles într-o conferință de presă, în timp ce suspecții încătușați stăteau în spatele său, pe podea, cu leziuni și urme de sânge vizibile.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Guvernul din Columbia a confirmat că cel puțin șase dintre suspecți par să fie foști militari ai armatei acestei țări. Autoritățile columbiene au promis să ajute investigația poliției haitiene.

SUA nu au confirmat, încă, dacă în lotul de arestați la Port-au-Prince s-ar afla cetățeni americani.

Însă presa din SUA și din Canada relatează că unul dintre suspecții cu dublă cetățenie, haitiană și americană, este James Solages, 35 de ani, din Florida. El ar fi lucrat ca bodyguard la ambasada Canadei din Haiti.

Celălalt american ar fi Joseph Vincent. Un judecător de instrucție a declarat ziariștilor că Solage și Vincent ar fi servit ca translatori celorlalți mercenari, conform informațiilor publicației haitiene Le Nouvelliste.

Potrivit judecătorului Clement Noel, "misiunea ar fi presupus arestarea, și nu asasinarea, președintelui Jovenel Moise", menționează publicația citată.

Cadavrul președintelui, ciuruit și cu un ochi scos

Motivele atacului și cei care au ordonat executarea operațiunii sunt elemente încă necunoscute oficial.

Atacul a avut loc la primele ore ale dimineții de miercuri.

Grupuri de bărbați înarmați au luat cu asalt reședința președintelui Jovenel Moise, 53 de ani, la putere din 2017, și l-au împușcat mortal.

Cadavrul lui Jovenel Moise prezenta 12 răni de glonț și avea un ochi scos, au anunțat autoritățile.

Soția lui Jovenel Moise, Martine, a fost rănită în atac, fiind ulterior transportată în Florida, SUA, pentru tratament.

Martine Moise, 47 de ani, se află în prezent în stare stabilă.

Asasinarea lui Jovenel Moise a declanșat tulburări în cea mai săracă națiune din cale două Americi.

Starea de asediu a fost instituită în Haiti iar Republica Dominicană, cu care acestă țară împarte insula Hispaniola, și-a închis frontiera comună. 

×
Subiecte în articol: suspecţi asasinat Jovenel Moïse haiti
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close