Antena 3 CNN International News Guvernul din Haiti închide granițele și impune legea marțială după asasinarea președintelui. Au apărut și primele fake news, care indicau o operațiune DEA

Guvernul din Haiti închide granițele și impune legea marțială după asasinarea președintelui. Au apărut și primele fake news, care indicau o operațiune DEA

Premierul în exercițiu în Haiti, Claude Joseph, a declarat, miercuri, stare de asediu în țară, în urma asasinării președintelui Jovenel Moise, în cursul dimineții, de către mai mulți bărbați înarmați.

Guvernul din Haiti închide granițele și impune legea marțială după asasinarea președintelui. Au apărut și primele fake news, care indicau o operațiune DEA
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Iul 2021   •   18:09

Premierul (foto) a spus, într-un mesaj adresat populației, că nu dorește ca țara să cadă pradă haosului.

El s-a angajat să îi aducă în fața justiției pe cei implicați în asasinarea președintelui.

"Vă cer tuturor să rămâneți calmi (...) Atacul (asupra președintelui) a fost bine coordonat și desfășurat de un grup bine antrenat și înarmat. Doresc să vă asigur că îi vom aduce în fața justiției pe ucigașii președintelui. Rămâneți calmi și lăsați autoritățile să își facă treaba. Nu dorim ca țara să fie cuprinsă de haos", a menționat el.

Joseph a precizat că decizia de a impune starea de asediu a fost luată în cadrul Consiliului de miniștri.

Starea de asediu reglementează a doua cea mai gravă situație, fiind precedată de starea de urgență.

Ultima și cea mai restrictivă decizie este starea de război, notează CNN.

Starea de asediu înseamnă închiderea granițelor și impunerea temporară a legii marțiale.

Poliția și armata au prerogativa de a aplica legea, adaugă sursa citată.

Înregistrare video menită să acrediteze versiunea unei operațiuni anti-drog a SUA

Între timp, presa semnalează apariția informațiilor false, menite să inducă ideea unei acțiuni americane în vederea înlăturării de la putere a președintelui din Haiti.

Miami Herald, de pildă, notează că într-o înregistrare ce surprinde momentul atacului asupra reședinței private a lui Jovenel Moise, se aude o voce care anunță la megafon: "Este o operațiune DEA".

DEA este agenția anti-drog din SUA.

Pe înregistrare se aud mai multe focuri de armă.

Însă un oficial de rang înalt din guvern a spus că agresorii nu erau agenți DEA, ci mercenari, menționează publicația citată.

O altă secvență care s-a răspândit pe rețelele sociale arată cum bărbați în negru, înarmați, aleargă în zona reședinței prezidențiale.

Președintele din Haiti, asasinat la miercuri într-un asalt asupra reședinței sale

Atacul în care a fost ucis Jovenel Moise a avut loc la ora locală 1 dimineața (ora 7 în România).

Reședința prezidențială din Port-au-Prince a fost luată cu asalt de mai mulți bărbați înarmați, notează BBC.

Conform sursei citate, în atac a fost rănită și soția președintelui, care este tratată de medici.

Un președinte contestat în cea mai săracă țară din America Latină

Jovenel Moise, 53 de ani, era la putere din februarie 2017, succedându-i lui Michel Martelly, care a demisionat în 10 februarie 2016, cu șapte zile înainte de încetarea oficială a mandatului său.

Demisia lui Martelly a venit într-un context tensionat, de proteste și acuzații de fraudă, în urma primului tur al scrutinului prezidențial desfășurat în 25 octombrie 2015.

Jovenel Moise s-a clasat atunci pe primul loc, cu aproximativ 33% din sufragii, în condițiile unei participări de 29%. Rezultatul a fost contestat de candidatul clasat pe locul 2, Jude Celestin, care a întrunit circa 25% din voturi.

Moise a preluat efectiv președinția după ce în Haiti a fost organizat un nou scrutin, în 20 noiembrie 2016, pe care l-a câștigat din primul tur, cu peste 50%, în condițiile unei participări de 21%.

În timpul mandatului său, Moise s-a confruntat cu numeroase acuzații de corupție, notează presa internațională.

În februarie anul curent, în ziua în care Opoziția i-a cerut să părăsească funcția, el a anunțat că a fost dejucată o tentativă menită să-l ucidă și să răstoarne guvernul.

În martie, la Port-au-Prince au avut loc proteste ample în capitală, în care oamenii au cerut demisia președintelui.

Presa internațională amintește că Moise, fost exportator de banane, și-a petrecut ultimul în purtând un război politic cu opoziția pe tema duratei mandatului său prezidențial.

CNN mai notează că președintele din Haiti nu a reușit să organizeze alegeri la nivel local și național de când a preluat puterea, lăsând vacante numeroase posturi în infrastructura guvernamentală.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close