Antena 3 CNN International News Presa din China acuză "cea mai gravă provocare" din mandatul lui Joe Biden, după ce un avion militar cu senatori americani a aterizat în Taiwan

Presa din China acuză "cea mai gravă provocare" din mandatul lui Joe Biden, după ce un avion militar cu senatori americani a aterizat în Taiwan

O delegație de senatori americani a ajuns în Taiwan duminică, pentru a anunța donarea unei prime tranșe de 750.000 de doze de vaccin anti-COVID, relatează CNN.

Presa din China acuză "cea mai gravă provocare" din mandatul lui Joe Biden, după ce un avion militar cu senatori americani a aterizat în Taiwan
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Iun 2021   •   13:07

Vizita în Taiwan a fost salutată de președinta Tsai Ing-wen, în condițiile în care doar 3% din populația insulei a fost vaccinată iar autoritățile locale au anunțat, sâmbătă, un bilanț-record de 37 de decese.

Pe de altă parte, autoritățile locale nu au oferit alte detalii legate de momentul efectiv al livrării de vaccinuri americane sau de tipul acestora.

Senatorii americani au ajuns în Taiwan înaintea vaccinului donat de SUA

"Pentru SUA, este esențial ca Taiwanul să fie inclus în primul grup de state care primește vaccinul (donat de SUA, n.r.), întrucât cunoaștem nevoile dumneavoastră urgente și vă prețuim parteneriatul", a declarat senatorul american Tammy Duckworth în timpul vizitei.

Anunțul vine după ce autoritățile taiwaneze au acuzat China că blochează eforturile locale de a achiziționa vaccinul și au manifestat reținere în a accepta oferta de vaccinuri chinezești.

"Pe măsură ce facem tot posibilul să importăm vaccinuri, trebuie să depășim obstacole pentru a ne asigura că aceste medicamente care salvează vieți sunt aduse fără probleme din partea Beijingului.

Taiwanului nu-i sunt străine aceste obstrucții", a spus ministrul de externe de la Taipei, Joseph Wu.

Dincolo de remarcile ministrului, sursa de iritare cea mai mare pentru Beijing se arată a fi avionul cu care a sosit delegația americană.

Avionul senatorilor americani, o aeronavă capabilă să transporte tancuri și elicoptere

Senatorii au ajuns în Taiwan la bordul unui aparat de transport militar C-17 Globalmaster III, deosebit de varianta militară a aeronavei Boeing 737, utilizată anterior de oficialii SUA care au vizitat insula. 

C-17 este un aparat care poate transporta trupe și încărcătură militară, inclusiv artilerie, tancuri și elicoptere.

Într-un editorial publicat duminică, ziarul naționalist chineză Global Times a scris că aterizarea aeronavei militare în insulă "pavează calea spre confruntare".

Publicația chineză l-a citat într-un material separat pe un expert în relații internaționale dintr-un grup de reflecție susținut de Beijing, care a caracterizat gestul SUA drept "cea mai gravă provocare de când a început mandatul lui Joe Biden".

Taiwan, de zeci de ani un punct fierbinte în relațiile dintre SUA și China

Anterior, presa chineză a avertizat că "Taipei și Washington se joacă cu focul", reacționând astfel la zvonurile care acreditau ideea că un avion spion al SUA ar fi decolat din Taiwan.

De-a lungul istoriei recente, SUA și China au fost, în mai multe rânduri, pe picior de război din cauza Taiwanului.

Taiwanul este de facto independent și sprijinit de Statele Unite, însă cele mai multe națiuni nu întrețin relații oficiale cu guvernul de la Taipei și recunosc autoritatea formală a Chinei asupra acestui teritoriu.

China a avertizat în mod repetat că declararea oficială a independenței Taiwanului va duce la război.

Foto:  Senatorii americani Chris Coons, Dan Sullivan și Tammy Duckworth sunt salutați de ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu și de  directorul Institutului American din Taipei, Brent Christensen, pe aeroportul Songshan, 6 iunie 2021

×
Subiecte în articol: SUA Taiwan
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close