Antena 3 CNN International News Corespondentul CNN Fred Pleitgen, martor la bombardamentul rusesc asupra operațiunii de salvare din Kramatorsk: "Au lovit la 40 de metri de noi!"

Corespondentul CNN Fred Pleitgen, martor la bombardamentul rusesc asupra operațiunii de salvare din Kramatorsk: "Au lovit la 40 de metri de noi!"

Corespondentul CNN Fred Pleitgen se îndrepta, împreună cu echipa de filmare, spre locul unde salvatorii căutau încă eventuali supraviețuitori după bombardamentul de miercuri seară asupra unui cartier din orașul ucrainean Kramatorsk.

Corespondentul CNN Fred Pleitgen, martor la bombardamentul rusesc asupra operațiunii de salvare din Kramatorsk: "Au lovit la 40 de metri de noi!"
Sursa foto: CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Feb 2023   •   18:07

Aceeași zonă a fost lovită, din nou, de forțele ruse cu două rachete în cursul zilei de joi.

S-a întâmplat exact când echipa de jurnaliști a ajuns în locația respectivă.

Pleitgen și echipa sa aproape au fost atinși de tirurile rusești.

El a povestit moment cu moment desfășurarea acestui incident într-un dialog cu realizatorul CNN Don Lemon, aflat în studio.

Citește și: Kievul semnalează că a aflat când va lansa Rusia a doua mare ofensivă în Ucraina

"Cu siguranță, a fost la limită. Ne îndreptam spre locul unde a avut loc, aseară, lovitura de rachetă asupra clădirii rezidențiale, pe care tocmai ai menționat-o și care a ucis mai multe persoane. Pentru că, bineînțeles, acolo se desfășoară încă o operațiune de salvare de amploare și tocmai ajunsesem la fața locului, ieșisem din vehiculele noastre, când casa în fața căreia era parcată mașina noastră a fost lovită de o rachetă.

A fost o explozie foarte puternică, foarte aproape. Aș spune că se afla, poate, la patruzeci sau cincizeci de metri de locația noastră, așa că am încercat să ne adăpostim, să intrăm într-un adăpost.

În timp ce făceam asta, m-am întors și am putut vedea a doua rachetă lovind exact aceeași zonă. Știam deja că erau oameni grav răniți la sol. Nu este clar în acest moment dacă și câte persoane au fost ucise. Acolo se desfășoară o operațiune de salvare de amploare, dar cred că este important pentru telespectatorii noștri să înțeleagă că, în timpul unei operațiuni de căutare și salvare într-o zonă rezidențială, rușii au vizat astăzi exact aceeași zonă cu două rachete mari, în condițiile în care pe stradă se aflau numeroși civili.

Nu am văzut niciun militar pe stradă sau vreun fel de instalații militare. A fost chiar în inima orașului Kramatorsk. Apoi, bineînțeles, am decis să părăsim acea zonă cât mai repede posibil, după ce ne-am dat seama că nu mai era nimeni în zonă", a relatat Pleitgen.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis că autorii atacurilor asupra civililor din Kramatorsk vor fi găsiți și pedepsiți.

"Aceasta nu este o repetare a istoriei, aceasta este realitatea zilnică a țării noastre", a scris el pe Telegram.

Un oficial de rang înalt de la Kiev anticipează o ofensivă rusă din mai multe direcții, la un an de la începerea invaziei

"O țară (Rusia, n.r.) aflată la limita răului absolut. Și o țară (Ucraina) care trebuie să o învingă pentru a reduce la zero probabilitatea ca astfel de tragedii să se mai întâmple. Cu siguranță vom îi găsi și pedepsi pe toți autorii. Ei nu merită milă", a promis Zelenski.

Atacul din Kramatorsk a venit la scurt timp după ce un oficial de rang înalt de la Kiev a estimat că Rusia se pregătește pentru o "escaladare maximă" a războiului în apropierea momentului în care se va împlini un an de la declanșarea conflictului armat.

"Acestea vor fi luni definitorii pentru război", a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare Națională al Ucrainei. 

"Sunt conștient că principalele lupte urmează să aibă loc și se vor întâmpla în acest an, în decurs de două-trei luni. Rusia se pregătește pentru o escaladare maximă. Adună tot ce se poate, face exerciții și antrenamente. Când vine vorba de o ofensivă din diferite direcții, deocamdată pot spune că nu excludem niciun scenariu în următoarele două-trei săptămâni", a adăugat Danilov.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close