Antena 3 CNN International News Culisele vizitei lui Joe Biden în Ucraina | Washingtonul a informat Moscova înainte de vizită

Culisele vizitei lui Joe Biden în Ucraina | Washingtonul a informat Moscova înainte de vizită

Călătoria de luni a președintelui Joe Biden la Kiev a fost învăluită în secret, aceasta condiție fiind impusă de riscurile de securitate foarte mari asociate unei zone de război. Biden a stat doar câteva ore pe pământ ucrainean însă programul vizitei a fost unul dens.

Culisele vizitei lui Joe Biden în Ucraina | Washingtonul a informat Moscova înainte de vizită
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2023   •   14:42

Conform CNN, decizia finală de a efectua vizita la Kiev a fost luată după o discuție purtată vineri de liderul de la Casa Albă în Biroul Oval cu oficiali din domeniul securității naționale.

Cu câteva ore înaintea vizitei, SUA au informat Rusia în legătură cu planurile președintelui Biden, transmite Antena 3 CNN, citându-l pe Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Avionul Air Force One al președintelui american a decolat de la baza aeriană Andrews, duminică, la ora 4:15 a.m., ora Europei Centrale.

Reporterilor aflați la bordul avionului nu li s-a permis să aibă asupra lor dispozitive de comunicație.

Citește și: Președintele american Joe Biden a făcut o vizită-surpriză la Kiev | Liderul de la Casa Albă anunță un nou sprijin pentru Ucraina și noi sancțiuni pentru Rusia

Programul public al lui Biden nu a reflectat călătoria, iar oficialii Casei Albe au declarat în mod repetat săptămâna trecută că o vizită în Ucraina nu este în plan.

Ucraina este o zonă de război activ în care armata americană nu dispune de niciun control, ceea ce a făcut ca vizita de luni să fie diferită de călătoriile prezidențiale anterioare în Irak (Barack Obama, luna mai 2014) sau Afganistan (Donald Trump, luna noiembrie 2019).

Sâmbătă seara, înainte de plecare, Biden a ieșit la cină cu soția sa în Washington. El nu a mai fost văzut în public până la sosirea la Kiev, luni dimineață.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Biden a sosit la Kiev  în jurul orei locale 8.00 și s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, înainte de a se plimba prin centrul Kievului și de a promite sprijinul continuu al SUA pentru Ucraina.

Luni dimineață, înaintea sosirii lui Biden, în timp ce traficul era oprit în Kiev, zvonurile indicau că un vizitator de rang înalt este pe drum.

Nimeni nu știa cu siguranță cine ar putea fi oaspetele, dar pregătirile de securitate sugerau că este vorba de o vizită la cel mai înalt nivel.

Mai multe străzi din centrul orașului au fost închise de poliție, iar prezența militară a fost neobișnuit de mare luni dimineață, chiar și pentru capitala unei țări devastate de război.

Restricții fără precedent și secretizare absolută înainte de vizita lui Joe Biden

Drumurile din jurul mănăstirii Sfântul Mihail din inima Kievului au fost curățate peste noapte, iar circulația a fost oprită dis-de-dimineață, provocând ambuteiaje pe străzile din jur.

Piața din fața bisericii - care a devenit un loc popular pentru demnitarii străini care vizitează capitala și unde sunt expuse tancuri rusești distruse - a 'beneficiat', la rândul său, de un regim special: oaspeților de la hotelul cu vedere spre piață li s-a spus că fotografierea și filmarea sunt interzise luni dimineața

 Ei au fost avertizați că internetul și semnalul telefoanelor mobile ar putea fi întrerupte. Apoi, în jurul prânzului, ora locală, a venit anunțul: președintele SUA, Joe Biden, se afla în țară.

Acesta s-a alăturat omologului ucrainean Volodimir Zelenski într-o plimbare prin Kiev, chiar în momentul în care sirenele de raid aerian au răsunat în tot orașul.

Cea mai importantă vizită de stat din istoria Ucrainei

Biden călătorește cu un anturaj relativ restrâns, care-i include pe consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, pe adjunctul șefului de cabinet, Jen O'Malley Dillon și pe asistenta personală Annie Tomasini.

Președintele Zelenski l-a invitat pentru prima dată pe Biden să viziteze Kievul în urmă cu un an, în timp ce forțele ruse se masau la graniță.

Biden a vizitat Ucraina de șase ori în calitate de vicepreședinte.

Ultima sa vizită la Kiev a avut loc în ianuarie 2017, cu câteva zile înainte de a-și părăsi funcția.

Înainte de ziua de luni, această vizită era ultima de cel mai înalt rang cunoscută de Ucraina, deoarece nici vicepreședintele Pence și nici președintele Trump - din precedenta administrație americană - nu au vizitat această țară.

×
Subiecte în articol: Joe Biden Ucraina
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close