Antena 3 International News EMA recomandă autorizarea de urgență a dozei booster a vaccinului Moderna

EMA recomandă autorizarea de urgență a dozei booster a vaccinului Moderna

de Alexandra Ionescu    |    15 Oct 2021   •   00:08
EMA recomandă autorizarea de urgență a dozei booster a vaccinului Moderna
Sursa foto: Getty Images

Consilierii EMA au votat în unanimitate joi recomandarea autorizării dozei de urgență a boosterului vaccinului Moderna.

Comitetul EMA a fost de acord că utilizarea unei doze booster ar fi sigură și eficientă pentru persoanele cu sistem imunitar grav slăbit, la șase luni după primele doze.

Moderna a cerut aprobarea de urgență a unei jumătăți de doză de vaccin pentru o anumită de categorie de persoane.

Toți cei 19 membri ai comitetului au susținut autorizarea unei doze de 50 de micrograme - jumătate din cantitatea folosită pentru primele doze ale vaccinului, la cel puțin șase luni după prima imunizare, și doar pentru câteva categorii de persoane: cei peste 65 de ani, cei cu vârste între 18 și 64 de ani ce prezintă un risc crescut, și persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani a căror expunere la coronavirus din cauza serviciului îi pune în pericol.

Recomandarea vine după ce studiile au arătat că o doză suplimentară din acest vaccin a crescut capacitatea de a produce anticorpi împotriva virusului care provoacă COVID-19 la pacienții cu transplant de organe cu sistem imunitar slăbit. Este de așteptat ca doza suplimentară să mărească semnificativ protecția împotriva COVID-19 la cel puțin unii pacienți.

Trei doze ale vaccinurilor Moderna și Pfizer sunt deja autorizate pentru persoanele imunocompromise.

Membrii comitetului au spus că nu sunt complet convinși că acest booster e necesar, dar că:

”Datele nu sunt perfecte, dar sunt timpuri extraordinare, și trebuie să lucrăm cu date imperfecte”, a spus Dr. Eric Rubin.

”Nu ne putem permite ca personalul din domeniul sanitar, chiar dacă nu e bolnav, să fie infectat, și să stea acasă, pentru că în unele părți ale țării nu există suficient personal”, a spus Dr. Stanley Perlman, profesor de pediatrie la Universitatea din California.

Dacă EMA autorizează boosterul Moderna, va trebui stabilit și cărei categorii de persoane îi va fi recomandată.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
x close