Antena 3 CNN International News Finlanda și Suedia, sprijin direct de la cel mai puternic stat NATO, după reacțiile Turciei și Rusiei

Finlanda și Suedia, sprijin direct de la cel mai puternic stat NATO, după reacțiile Turciei și Rusiei

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, și președintele Finlandei, Sauli Niinisto, vor fi primiți la Casa Albă, într-o manifestare de sprijin a SUA, după ce ambele țări au anunțat că intenționează să adere la NATO.

Finlanda și Suedia, sprijin direct de la cel mai puternic stat NATO, după reacțiile Turciei și Rusiei
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    17 Mai 2022   •   18:29

Cei doi lideri vor fi primiți joi de președintele american Joe Biden, la o zi după ce solicitările de aderare la Alianța Nord-Atlantică vor fi depuse în mod oficial.

Este de așteptat ca pe agenda discuțiilor să figureze cele două aplicații la NATO, securitatea europeană și sprijinul pentru Ucraina în războiul declanșat de Rusia.

Opțiunea istorică a Suediei și Finlandei pentru NATO reprezintă o evoluție dramatică în securitatea și geopolitica europeană, comentează CNN.

SUA și alți reprezentanți ai statelor Alianței și-au exprimat deschis sprijinul pentru aderarea Finlandei și Suediei.

Secretarul de stat Antony Blinken a precizat că "SUA vor sprijini ferm" solicitările celor două țări.

Atât Finlanda, cât și Suedia îndeplinesc deja multe dintre cerințele pentru primirea în NATO.

Turcia joacă poker cu aderarea Finlandei și Suediei

Acestea includ un sistem politic democratic funcțional, bazat pe o economie de piață, tratarea echitabilă a populațiilor minoritare, angajamentul de a rezolva conflictele pe cale pașnică, capacitatea și disponibilitatea de a contribui militar la operațiunile NATO și angajamentul față de relațiile și instituțiile democratice militar-civile.

Opțiunea pro-NATO a Finlandei și Suediei întâmpină însă rezistență din partea Turciei.

Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa nu va aproba aderarea Suediei și Finlandei la NATO dacă aceste state candidate sancționează Turcia și în contextul sprijinului pe care cele două democrații l-ar acorda membrilor organizației PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), considerată teroristă de guvernul de la Ankara.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că intrarea Finlandei și Suediei în NATO nu va crea o amenințare pentru Rusia, însă "extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu va determina, cu siguranță" răspunsul Moscovei.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a transmis că Rusia "va fi obligată să ia măsuri, inclusiv de natură tehnico-militară, pentru a opri amenințările la adresa securității sale".

Foto: președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și premierul suedez, Magdalena Andersson

×
Subiecte în articol: Finlanda Suedia NATO Joe Biden
Parteneri
Nouă metodă de înșelătorie în România în numele ministrului Energiei
x close