Antena 3 CNN International News Furie la Kiev după inspecția AIEA la Zaporojie | Ucraina a acuzat Rusia că a minat centrala nucleară

Furie la Kiev după inspecția AIEA la Zaporojie | Ucraina a acuzat Rusia că a minat centrala nucleară

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, AIEA, a răspuns, miercuri, acuzațiilor formulate de oficiali ucraineni, conform cărora Rusia ar fi amplasat explozibili pe acoperișurile a două reactoare nucleare de la Zaporojie.

Furie la Kiev după inspecția AIEA la Zaporojie | Ucraina a acuzat Rusia că a minat centrala nucleară
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2023   •   18:37

AIEA a precizat într-o actualizare că nu există indicii vizibile de mine sau explozibili la centrala nucleară și că experții săi au solicitat "acces suplimentar" la instalațiile obiectivului aflat sub control rusesc.

"Experții AIEA prezenți la Centrala Nucleară Zaporojie au inspectat în ultimele zile și săptămâni părți ale instalației, inclusiv unele secțiuni din perimetrul bazinului mare de răcire. Ei au efectuat, de asemenea, controale regulate pe tot amplasamentul, fără a observa indicii vizibile de mine sau explozibili", a declarat directorul general al agenției, Rafael Grossi. 

Experții AIEA au solicitat acces suplimentar în locație pentru a confirma absența minelor sau a explozibililor, a precizat Grossi.

În special, "accesul la acoperișurile reactoarelor 3 și 4 este esențial, precum și accesul la părți ale halei turbinelor și la unele părți ale sistemului de răcire al centralei", a menționat el.

Citește și: NATO reacţionează la informaţiile că urmează un atac terorist la centrala nucleară Zaporojie

"În contextul în care tensiunile și activitățile militare sunt în creștere în regiunea în care se află această importantă centrală nucleară, experții noștri trebuie să fie capabili să verifice faptele de pe teren. Rapoartele lor independente și obiective ar ajuta la clarificarea situației actuale din locație, aspect crucial într-un moment precum acesta, cu acuzații și contra-acuzații neconfirmate", a conchis directorul AIEA, citat de CNN.

Consilierul lui Zelenski îl face "clown" pe directorul AIEA

Un oficial ucrainean din imediata apropiere a președintelui Volodimir Zelenski l-a atacat dur, cu o seară înainte, pe directorul AIEA, acuzându-l că nu gestionează corespunzător riscul de la centrală și că nu exercită presiuni asupra Rusiei pentru a-și retrage trupele din complexul nuclear-electric.

"Omul este absolut ineficient în gestionarea riscului-cheie", a declarat Mihailo Podoliak, consilier al șefului administrației prezidențiale de la Kiev, referindu-se la Rafael Grossi.

El a continuat spunând că Grossi face un "show de clown" și a acuzat implicit AIEA că nu-și folosește "pârghiile de influență" pentru a forța o retragere a trupelor Rusiei de la centrala nucleară.

Mai devreme în cursul zilei de miercuri, Ucraina a comunicat că s-a pregătit în perspectiva unui potențial atac al Rusiei asupra centralei nucleare.

La rândul său, Kremlinul a afirmat că există "o mare amenințare" de sabotaj din partea Kievului la Zaporojie.

Rusia a capturat această centrală nucleară la începutul lunii martie 2022. De atunci, militarii ruși controlează obiectivul, care este în continuare operat în principal de către tehnicieni ucraineni.

Foto: participanți la un exercițiu organizat de autoritățile ucrainene, vizând intervenția în cazul unui eveniment nuclear la centrala Zaporojie

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close