Antena 3 CNN International News Dezastru pentru democrați. Candidatul căruia i-au făcut campanie Barack Obama și Joe Biden a pierdut alegerile

Dezastru pentru democrați. Candidatul căruia i-au făcut campanie Barack Obama și Joe Biden a pierdut alegerile

Republicanul Glenn Youngkin a fost ales guvernator al statului american Virginia în urma unui scrutin considerat drept un referendum asupra mandatului prezidențial al lui Joe Biden, relatează presa internațională.

Dezastru pentru democrați. Candidatul căruia i-au făcut campanie Barack Obama și Joe Biden a pierdut alegerile
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    03 Noi 2021   •   19:24

Youngkin (foto principală)  a câștigat alegerile în fața lui Terry McAuliffe, care a fost guvernator al statului în perioada 2014 - 2018. McAuliffe a condus la un moment dat cursa electorală însă avansul său în sondajele de opinie  s-a "evaporat" în ultimele săptămâni.

Actualul guvernator din Virginia este un democrat, Ralph Northam, care nu a putut candida pentru un nou mandat, întrucât legislația acestui stat american nu permite două mandate consecutive.

Virginia este statul american în care Joe Biden a câștigat anul trecut în fața lui Donald Trump la o distanță de 10 puncte.

Însă inflația în creștere, recuperarea economică lentă, blocajul din agenda legislativă și retragerea haotică din Afganistan i-au știrbit popularitatea noului președinte.

Noul guvernator al statului a promis să treacă imediat la treabă în beneficiul cetățenilor.

Presa internațională estimează un val de victorii republicane în Virginia

"Lucrăm după calendarul oamenilor reali, nu după calendarul guvernului", a declarat Youngkin.

Presa internațională remarcă faptul că republicanii sunt pe cale să-și adjudece și poziția de guvernator adjunct în Virginia, prin Winsome Sears, o femeie de culoare care a făcut parte din rândurile pușcașilor marini americani.

De asemenea, Jason Miyares, candidatul republican pentru funcția de Procuror General al statului conducea la numărătoarea voturilor iar republicanii se apropiau de pragul deținerii controlului în Camera inferioară a legislativului din Virginia.

Un republican într-o funcție înaltă în Virginia, prima dată după 12 ani

Glenn Youngkin este primul republican ales într-o funcție de conducere la nivel statal în Virginia din 2009.

În campania sa, Youngkin s-a concentrat asupra problemelor legate de criminalitate și economie precum și asupra modului în care școlile gestionează aspectele privind rasa, genul și obligativitatea măștii de protecție.

Terry McAuliffe (foto următoare) s-a axat pe dreptul la avort și reforma votului.

El a fost atacat de adversari după ce a afirmat în timpul unei dezbateri:  "Nu cred că părinții ar trebui să spună școlilor ce ar trebui să le predea elevilor".

Educația și programa școlară au fost chestiuni de mare interes pentru ceva mai mult de jumătate dintre votanți, conform sondajelor.

Candidatul republican și-a făcut o campanie "fără Trump"

Pe parcursul campaniei, candidatul democrat a încercat să speculeze asemănări între competitorul său și fostul președinte Donald Trump, care rămâne nepopular în Virginia.

Însă Glenn Youngkin, un magnat din zona fondurilor de capital private, a căutat să atragă moderații într-o campanie "fără Donald Trump", adresându-se, în același timp, republicanilor dezamăgiți de fostul președinte.

Înainte ca știrea victoriei lui Youngkin să fie difuzată de presa internațională, președintele Joe Biden a estimat, marți, că partidul său va câștiga în Virginia în primul scrutin major după alegerile de anul trecut.

Biden a recunoscut însă că "anul (ulterior alegerilor prezidențiale) este mereu imprevizibil".

Rata de aprobare a președintelui a scăzut în prezent la 43%, conform unui sondaj RealClearPolitics.

Cum a revenit Barack Obama în lumina reflectoarelor pentru a-l susține pe candidatul democrat

În ultima săptămână din octombrie, fostul președinte democrat s-a dus la Richmond, în sudul conservator al statului american Virginia, pentru a-l susține pe democratul Terry McAuliffe, 64 de ani, candidat la postul de guvernator.

McAuliffe era cotat de sondaje la egalitate cu republicanul pro-Trump Glenn Youngkin, 54 de ani, înaintea scrutinului din 2 noiembrie.

În față câtorva sute de tineri entuziaști, reuniți la Virginia Commonwealth University din Richmond, Obama a spus că Yougkin intenționează să suprime posturi de cadre didactice și să reducă dreptul la avorturi.

Fostul președinte a indicat că republicanul este un susținător al afirmațiilor lui Trump, care pretinde că alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 au fost fraudate în favoarea lui Joe Biden.

Însuși Joe Biden i-a făcut campanie perdantului Terry McAuliffe

"Din câte știu, principalul mesaj al adversarului lui Terry (candidatul democrat, n.r.) este că e un tip ca toată lumea pentru că poartă hanorac din lână. Și a acuzat școlile că spală pe creier copiii noștri. El a mai spus că vrea să ceară verificarea mașinilor de vot utilizate la ultimul scrutin. Şi ar trebui să credem că el ne va apăra democrația?", s-a întrebat, retoric, fostul președinte.

Înaintea lui Obama, Prima Doamnă Jill Biden, vicepreședintele Kamala Harris şi una dintre stelele în ascensiune ale Partidului Democrat, Stacey Abrams, s-au deplasat în Virginia pentru a face campanie în favoarea lui McAuliffe.

Însuși Joe Biden s-a dus pe 26 octombrie în Arlington și a susținut un discurs la un miting al susținătorilor candidatului democrat la funcția de guvernator.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close