Antena 3 CNN Externe Barack Obama revine în lupta politică din SUA și atacă un candidat republican. "Ar trebui să credem că el ne va apăra democrația?"

Barack Obama revine în lupta politică din SUA și atacă un candidat republican. "Ar trebui să credem că el ne va apăra democrația?"

Fostul președinte american Barack Obama i-a acuzat sâmbătă pe republicani că amenință democrația în SUA.

Barack Obama revine în lupta politică din SUA și atacă un candidat republican. "Ar trebui să credem că el ne va apăra democrația?"
Sursa foto: Twitter
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Oct 2021   •   18:58

Intervenția lui Obama vine înaintea unor alegeri locale foarte strânse, considerate un test național asupra popularității actualului președinte Joe Biden, într-un moment în care acesta negociază dur un plan masiv de investiții cu Congresul, comentează France Presse, citată de Agerpres.

Fostul președinte s-a dus la Richmond, în sudul conservator al statului american Virginia, pentru a-l susține pe democratul Terry McAuliffe, 64 de ani, candidat la postul de guvernator.

Luptă strânsă în Virginia pentru postul de guvernator

McAuliffe era cotat de sondaje la egalitate cu republicanul pro-Trump Glenn Youngkin, 54 de ani, înaintea scrutinului din 2 noiembrie.

În față câtorva sute de tineri entuziaști, reuniți la Virginia Commonwealth University din Richmond, Obama a spus că Yougkin intenționează să suprime posturi de cadre didactice și să reducă dreptul la avorturi.

Fostul președinte a indicat că republicanul este un susținător al afirmațiilor lui Trump, care pretinde că alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 au fost fraudate în favoarea lui Joe Biden.

"Din câte știu, principalul mesaj al adversarului lui Terry (candidatul democrat, n.r.) este că e un tip ca toată lumea pentru că poartă hanorac din lână. Și a acuzat școlile că spală pe creier copiii noștri. El a mai spus că vrea să ceară verificarea mașinilor de vot utilizate la ultimul scrutin. Şi ar trebui să credem că el ne va apăra democrația?", s-a întrebat, retoric, fostul președinte.

AFP notează că republicanii nu au mai câștigat alegerile în Virginia din 2009, dar avansul lui Terry McAuliffe în sondaje s-a redus în ultimele săptămâni şi a ajuns de acum la marja de eroare.

Obama vrea să mobilizeze electoratul de culoare

Obama, care rămâne democratul cel mai popular în SUA la cinci ani după ce a părăsit Casa Albă, vrea să dinamizeze alegătorii afro-americani, un electorat-cheie în acest stat sudic, în special în regiunea Richmond, unde unul dintre cele mai importante simboluri ale trecutului sclavagist al țării, statuia generalului confederat Robert Lee, a fost înlăturat abia luna trecută.

"Sunt aici, în Virginia, pentru că cred că Virginia va fi face în cele din urmă alegerea bună", a continuat el. "Cred că aici, în Virginia, veți arăta restului țării şi lumii că nu vom ceda celor mai rele instincte. Nu vom reveni la un trecut care a făcut atâta rău, vom merge înainte, cu oameni ca Terry, care să ne conducă".

Înaintea lui Obama, Prima Doamnă Jill Biden, vicepreședintele Kamala Harris şi una dintre stelele în ascensiune ale Partidului Democrat, Stacey Abrams, s-au deplasat în Virginia pentru a face campanie în favoarea lui McAuliffe.

Însuși președintele american este așteptat aici săptămâna viitoare.

În schimb, Donald Trump nu s-a deplasat în Virginia.

El s-a alăturat virtual pe 13 octombrie unui miting de campanie pro-Youngkin, la care participa fostul său consilier Steve Bannon.

×
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close