Antena 3 CNN International News Guvernatorul statului New-York a demisionat pe fondul unei anchete unde este acuzat că a hărțuit sexual 11 femei

Guvernatorul statului New-York a demisionat pe fondul unei anchete unde este acuzat că a hărțuit sexual 11 femei

Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a demisionat marți în urma unei anchete care a constatat că a hărțuit sexual 11 femei.

Guvernatorul statului New-York a demisionat pe fondul unei anchete unde este acuzat că a hărțuit sexual 11 femei
Sursa foto: Getty
de Alexandru Negrici    |    10 Aug 2021   •   20:28

Fostul guvernator se afla și în fața presiunii juridice crescânde, dar și a cererilor de demisie venite de la președintele Joe Biden, dar și alții. 

Totul reprezintă o uimitoare cădere pentru un bărbat văzut cândva ca un posibil concurent prezidențial.

Cuomo, un democrat care a servit din 2011 în funcția de guvernator al celui de-al patrulea cel mai populat stat american, a făcut anunțul după ce procurorul general din New York, Letitia James, a publicat pe 3 august rezultatele unei anchete independente..

Într-o adresă televizată, de 20 de minute, Cuomo a negat din nou orice acțiune greșită, deși a spus că a acceptat „responsabilitatea deplină” pentru ofensarea femeilor prin ceea ce el a caracterizat drept încercări prost concepute de a fi afectuoase sau pline de umor.

El a spus că a ajuns la concluzia că lupta împotriva acuzațiilor în timp ce rămâne în funcție ar paraliza guvernul de stat și ar costa contribuabilii milioane de dolari, într-un moment în care pandemia reprezintă încă o amenințare majoră.

"Cred că, având în vedere circumstanțele, cel mai bun mod în care pot ajuta acum este dacă fac un pas în spate - și, prin urmare, asta voi face", a spus el, adăugând că demisia sa va intra în vigoare în 14 zile.

Ancheta, detaliată într-un raport de 168 de pagini, a constatat că Cuomo a pipăit, a sărutat sau a făcut comentarii sugestive femeilor, inclusiv actualilor și foștilor lucrători guvernamentali - unul soldat de stat - dar și că a ripostat împotriva cel puțin unei femei care l-a acuzat de abateri sexuale.

Locotenent-guvernatorul Kathy Hochul, un democrat din vestul New York-ului, va prelua funcția de guvernator al statului care cuprinde peste 19 milioane de oameni până la sfârșitul mandatului lui Cuomo, din decembrie 2022, așa cum se prevede în constituția statului, devenind prima femeie care deține acest post .

Demisia sa l-a scutit pe Cuomo de o eventuală revocare din funcție prin proceduri de punere sub acuzare în legislativul statului.

Cuomo, în vârstă de 63 de ani, a fost ales în trei mandate pentru funcția de guvernator, la fel ca răposatul său tată, Mario Cuomo. Anterior, a fost secretar al Departamentului de Locuințe și Dezvoltare Urbană al SUA în perioada 1997-2001 sub mandatul fostului președinte Bill Clinton.

La fel ca tatăl său, Andrew Cuomo nu a candidat niciodată la funcția de președinte, în ciuda speculațiilor cu privire la posibilele sale ambiții. 

El a câștigat proeminența națională anul trecut la începutul pandemiei COVID-19 după ce a susținut conferințe de presă zilnice, pe măsură ce statul său a devenit epicentrul SUA al crizei de sănătate publică.

×
Subiecte în articol: New York
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close