Antena 3 CNN International News Cutremur major, de 7,2 grade, în Haiti. Sute de morți, confirmați la câteva ore după dezastru. A fost decretată starea de urgență

Cutremur major, de 7,2 grade, în Haiti. Sute de morți, confirmați la câteva ore după dezastru. A fost decretată starea de urgență

Un seism cu magnitudinea de 7,2 a lovit Haiti sâmbătă, anunță Agenția geologică a Statelor Unite, USGS.

Cutremur major, de 7,2 grade, în Haiti. Sute de morți, confirmați la câteva ore după dezastru. A fost decretată starea de urgență
Sursa foto: Twitter / @BrunoMaesUnicef
de Adrian Iclozan    |    14 Aug 2021   •   16:56

UPDATE: Sute de morți, confirmați în primele ore după seism

Cel puțin 227 de oameni au murit în Haiti, după cutremurul de 7,2 grade produs sâmbătă, conform unui bilanț preliminar anunțat de serviciul național de protecție civilă la câteva ore după dezastru.

Katie Wilkes, purtător de cuvânt al Crucii Roșii americane a declarat că sunt informații despre pagube semnificative aduse caselor, șoselelor și altor elemente de infrastructură.

Premierul Ariel Henry a decretat starea de urgență pentru o lună.

UPDATE: Primii morți, confirmați în Haiti

Cel puțin 29 de oameni au fost confirmați morți în primele ore după puternicul seism de sâmbătă, din Haiti, anunță publicațiile internaționale.

Însă, dată fiind situația din teren și istoricul local, numărul deceselor este foarte probabil să crească.

Prim-ministrul Ariel Henry a scris pe Twitter că mișcarea tectonică a provocat pierderi de vieți omenești și pagube materiale în mai multe zone din țară.

În 2018, după un seism mai puțin energic, de 5,9 grade, au murit peste 1.000 de oameni în timp ce seismul de aproximativ 7 grade din 2010 s-a soldat cu aproximativ 300.000 de morți.

Știrea inițială

Seismul a produs pierderi de vieți omenești, anunță CNN, care citează Protecția Civilă din Haiti.

Potrivit USGS, epicentrul cutremurului a fost la 12 kilometri de orașul Petit Trou de Nippes și la 125 de kilometri de capitala Port-au-Prince.

Sursa citată arată că mișcarea tectonică s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.

USGS mai precizează că a înregistrat o replică de 5,2 grade la 20 de minute după seismul inițial.

Agențiile de presă internaționale anunță că au fost semnalate deja pagube în urma cutremurului, care a fost "îndelungat" și s-a simțit în toată țara.

Pe rețelele sociale au început să apară imagini postate de localnici, în care se văd o parte dintre efectele mișcării tectonice.

În urma cutremurului a fost emisă alertă de tsunami, care a fost ulterior anulată.

Pe de altă parte, amploarea dezastrului produs sâmbătă ar putea fi amplificată, întrucât Haiti se află în centrul furtunii tropicale Grace, care se preconizează că va lovi țara începând de luni, potrivit CNN.

Această națiune insulară cu 11,6 milioane de locuitori, a fost devastată în urmă cu peste 11 ani de un alt cutremur puternic.

În data de 12 ianuarie 2010, un seism de 7 grade a ucis între 200.000 și 300.000 oameni și a rănit alte sute de mii.

Luna trecută, Haiti a intrat în atenția presei internaționale, de astă dată pentru asasinarea președintelui Jovenel Moise de către un comando de mercenari străini.

Asasinatul, care a provocat revolte în capitală, a determinat agențiile de investigații din SUA și Columbia să se implice în anchetă încă din faza inițială, suspecții reținuți de autoritățile de la Port-au-Prince majoritate columbieni (în majoritatea lor) dar și americani cu dublă cetățenie.

×
Subiecte în articol: cutremur haiti
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close