Antena 3 CNN International News Disidentul rus Ilia Yașin, aruncat în închisoare pentru opt ani și jumătate după ce a denunțat crimele din Bucea

Disidentul rus Ilia Yașin, aruncat în închisoare pentru opt ani și jumătate după ce a denunțat crimele din Bucea

Politicianul Ilia Yașin, un cunoscut opozant al Kremlinului, a pierdut, miercuri apelul, depus împotriva pedepsei cu închisoarea, dispusă în cazul său pentru "discreditarea" armatei ruse.

Disidentul rus Ilia Yașin, aruncat în închisoare pentru opt ani și jumătate după ce a denunțat crimele din Bucea
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    19 Apr 2023   •   15:55

În vârstă de 39 de ani, acest apropiat al disidentului încarcerat Aleksei Navalnîi a fost găsit vinovat de răspândirea de "informații false" despre războiul din Ucraina și condamnat la opt ani și jumătate de închisoare.

Potrivit deciziei de miercuri, instanța de apel a menținut verdictul din 12 septembrie 2022 al Tribunalului districtual Meșceanski din Moscova împotriva fostului deputat municipal, relatează CNN.

Vorbind în fața instanței, Yașin (foto, în plan secund) a declarat că se face vinovat de "îndeplinirea datoriei de politician și patriot rus, de a spune adevărul despre război, în special despre crimele comise de trupele lui Putin în orașul Bucea".

"În timp ce Rusia se îneacă în sânge, tribunalul judecă un apel împotriva sentinței mele", a scris echipa lui Yașin pe Telegram, înainte de pronunțarea verdictului.

Citește și: Vladimir Kara-Murza, un proeminent opozant al lui Vladimir Putin, condamnat pentru trădare la Moscova | A fost arestat în urma unui interviu la CNN

Arestarea și încarcerarea lui Yașin semnalează o accentuare a represiunii la adresa disidenței Kremlinului, deja aproape redusă la tăcere în contextul legislației adoptate după invazia din 24 februarie 2022.

Decizia de miercuri vine după ce un alt critic proeminent al Kremlinului, Vladimir Kara-Murza, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a condamnat războiul din Ucraina.

Zelenski: "Vom pedepsi fiecare făptaș de la Bucea" | Borrell: "Nu va exista impunitate"

Ucraina va "pedepsi fiecare făptaș" pentru atrocitățile comise la Bucea, a declarat, luna trecută, președintele Volodimir Zelenski, cu ocazia unui an de la eliberarea acestui oraș ucrainean de sub ocupația rusă.

"Bucea și districtul Bucea. 33 de zile de ocupație. Peste 1.400 de morți, inclusiv 37 de copii. Mai mult de 175 de persoane au fost găsite în gropi comune și camere de tortură", a scris Zelenski pe Telegram. 

"9.000 de crime de război rusești. 365 de zile de când (Bucea) este, din nou, un oraș ucrainean liber. (Bucea este) un simbol al atrocităților armatei de ocupație. Nu vom ierta niciodată. Vom pedepsi fiecare făptaș", a adăugat promis el.

"A fost pentru prima dată când am văzut cu toții dovezi ale dimensiunii fără precedent a atrocităților inamicului", a spus, la rândul său, Andrii Kostin, Procurorul General al Ucrainei.

Biroul Procurorului General a notificat aproape 100 de ofițeri ruși suspectați de comiterea de crime de război la Bucea, iar acuzațiile împotriva a 35 dintre militari au fost deja trimise în instanța de judecată.

"Nu ne vom opri până când vor fi condamnați toți organizatorii și autorii crimelor de război", a spus Kostin în declarația sa.

De asemenea, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a promis că nu va exista impunitate pentru crimele de la Bucea. 

×
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close