Antena 3 CNN International News Proteste violente în Iran generate de moartea tinerei Mahsa Amini. Doi membri ai miliției Basij au fost ucişi

Proteste violente în Iran generate de moartea tinerei Mahsa Amini. Doi membri ai miliției Basij au fost ucişi

Protestele s-au extins în Iran în urma morţii unei tinere arestate de poliţia moravurilor responsabilă cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei. Doi membri ai miliției Basij din Iran au fost uciși în timpul manifestaţiilor.

Proteste violente în Iran generate de moartea tinerei Mahsa Amini. Doi membri ai miliției Basij au fost ucişi
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Sep 2022   •   17:18

Bărbaţi şi femei, dintre care multe şi-au dat jos vălul, s-au adunat la Teheran şi în alte mari oraşe din ţară, în special la Mashhad, Tabriz, Tasht, Ispahan şi Kish.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani şi originară din regiunea Kurdistan, a fost arestată la 13 septembrie la Teheran, când era în vizită cu familia, pentru că "purta haine necorespunzătoare", de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

Proteste în Iran în urma decesului unei tinere arestate de poliţia moravurilor

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

În Iran, acoperirea părului este obligatorie în public. Poliţia moravurilor le interzice de asemenea femeilor să poarte paltoane scurte, deasupra genunchiului, pantaloni strâmţi şi blugi găuriţi, precum şi ţinute viu colorate, printre altele.

Masha Amini a intrat în comă după arestarea sa şi a murit la 16 septembrie la spital, conform televiziunii de stat şi familiei.

Moartea sa a declanşat proteste violente, precum şi declaraţii de condamnare la nivel internaţional.

Mai mulţi morţi la protestele din Iran, declanşate de uciderea de către poliţie a unei tinere care nu purta ”corect” hijabul

Mai multe persoane au fost ucise de forțele de securitate iraniene în timpul protestelor care au fost declanșate de moartea Mahsei Amini, ce se afla în arestul poliţiei moravurilor. Peste 70 de persoane au fost rănite în weekendul trecut.

Familia lui Mahsa Amini acuză autoritățile că a mințit cu privire la moartea ei

Autoritățile transmit însă că Mahsa Amini avea afecțiuni preexistente care i-au cauzat moartea. 

Vorbind la o conferință de presă de luni, comandantul poliției din Teheran, Hossein Rahimi, a spus că poliția a făcut totul pentru a o menține pe femeie în viață.

Dar explicațiile de la poliție nu au fost acceptate de protestatarii care au ieșit în stradă.

×
Subiecte în articol: proteste Iran Basij Mahsa Amini
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close