Antena 3 CNN International News Zeci de oameni au murit după ce a explodat o cisternă din care armata dădea gratis combustibil populației, în Liban

Zeci de oameni au murit după ce a explodat o cisternă din care armata dădea gratis combustibil populației, în Liban

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și 79, rănite, după ce un rezervor de combustibil a explodat în Liban, în regiunea Akkar, transmite CNN, care citează Crucea Roșie locală.

Zeci de oameni au murit după ce a explodat o cisternă din care armata dădea gratis combustibil populației, în Liban
de Adrian Iclozan    |    15 Aug 2021   •   13:08

Surse din armată și serviciile de securitate au precizat că militarii au confiscat un rezervor de combustibil ascuns în orașul Altalil.

Militarii erau în plin proces de extragere a combustibilului din cisternă pentru a-l distribui, gratuit, oamenilor din zonă când s-a produs deflagrația.

Circa 200 de oameni se aflau în acel moment în jurul rezervorului.

Libanul traversează o criză a combustibililor, care determină populația să formeze cozi lungi la benzinării.

De asemenea, sunt întreruperi extinse ale alimentării cu energie, producerea curentului electric fiind dependentă, în multe cazuri, de combustibilii fosili.

Nu se știe din ce cauză s-a produs explozia

Sunt mai multe versiuni legate de cauza exploziei.

"Oamenii s-au îmbulzit și s-au luat la ceartă, care a degenerat în focuri de armă iar un glonț a atins rezervorul, care a explodat, a spus o sursă din rândul forțelor de securitate, care a menționat că printre victime se află și militari.

Un post TV local a relatat însă că deflagrația a fost produsă de o persoană care a aprins o brichetă.

Crucea Roșie a menționat că încă efectuează căutări la locul exploziei, care a produs un crater de mari dimensiuni.

Unii dintre răniți au fost transportați la spitale din Tripoli iar alții au fost trimiși în Beirut.

Potrivit surselor medicale, majoritatea celor răniți sunt în stare gravă iar spitalele nu au resursele necesare pentru a-i primi și îngriji pe toți.

Localnicii și-au vărsat nervii dând foc unor vehicule grele

Criza combustibililor a determinat spitalele libaneze să anunțe că vor fi nevoite să se închidă în câteva zile, în contextul în care furnizarea de medicamente și de alte materiale esențiale este întreruptă, de asemenea, sau se desfășoară cu dificultate.

Incidentul a fost speculat politic. Fostul prim-ministru Saad al-Hariri a cerut demisia oficialilor responsabili, inclusiv a președintelui Michel Aoun.

Acesta din urmă a transmis că "organele judiciare investighează împrejurările care au dus la explozie" și au provocat "tragedia care îndoliază inimile libanezilor".

La rândul lor, rezidenții din Akkar, una dintre cele mai sărace zone din Liban, și-au vărsat furia incendiind două basculante, potrivit unor martori citați de presa internațională.

×
Subiecte în articol: Liban explozie cisterna Akkar
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close